Grška igralka Maria Nafpliotou je imela čast prižgati ogenj. Foto: EPA
Grška igralka Maria Nafpliotou je imela čast prižgati ogenj. Foto: EPA

Na slovesnosti je bilo več kot tisoč ljudi, vključno s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesom Roggejem. Kljub strogim varnostnim ukrepom se je pro-tibetanskim protestnikom uspelo prebiti na prizorišče slovesnosti. Eden je razvil prapor z napisom "bojkotirajte državo, ki tepta naše človekove pravice", drugi pa je skušal slavnostnemu govorniku vzeti mikrofon, pri tem pa je vzklikal "svoboda, svoboda".

Varnostniki so protestnike hitro ustavili in odstranili s prizorišča. Grška televizija, ki je prenašala dogodek, je ob incidentu hitro umaknila sliko, kitajska državna televizija pa je celo prekinila oddajanje.

Olimpijsko baklo je pred Herinim templjem s pomočjo sončnih žarkov in konveksnim zrcalom prižgala grška igralka Maria Nafpliotou. Prvi je plamenico nosil taekwondoist Aleksandros Nikolaidis.

Ogenj bo zdaj najprej šest dni potoval po Grčiji, nato pa ga bodo na stadionu Kalimarmaro 30. marca prevzeli kitajski predstavniki. Končna postaja bo seveda Peking, kjer se bodo 8. avgusta začele 29. olimpijske igre.

T. O.