Lars Christiansen in Michael Knudsen. Nepogrešljiva člena danske reprezentance na desnem krilu in na položaju krožnega napadalca. Foto: EPA
Lars Christiansen in Michael Knudsen. Nepogrešljiva člena danske reprezentance na desnem krilu in na položaju krožnega napadalca. Foto: EPA
Ivano Balić
Ivano Balić je pred rokometom treniral košarko. Tudi zato izjemno obvlada žogo. Foto: EPA
Edvard Kokšarov
Nikola Karabatić
Nikoli Karabatiću pri komaj 24 letih manjka le še kolajna z olimpijskih iger. Foto: EPA
Jevgenij Trefilov
Selektor ruske ženske reprezentance Jevgenij Trefilov je znan po trdi roki. Nemalokrat svoje varovanke pošteno nahruli. Foto: EPA

Krog favoritov za najvišja mesta je širok. V najožjega zagotovo sodijo prve tri reprezentance z januarskega evropskega prvenstva: Danska, Hrvaška in Francija. Danci na čelu z najbrž najboljšim vratarjem na svetu Kasperjem Hvidtom so na Norveškem navdušili s kombinatorno igro v napadu in izjemno kompaktnostjo ter surovo močjo v obrambi.

"Gremo po zlato. Smo evropski prvaki, imamo odlično moštvo, zato bomo zelo razočarani, če ne osvojimo medalje," je dejal trener rdeče-belega dinamita Ulrik Wilbek. Danski rokometaši na OI-ju do zdaj še niso osvojili kolajne.

Hrvaška lovi tretjo zvezdico
Ideolog in motor hrvaške reprezentance Ivano Balić je podpisal pogodbo z Zagrebom, tako da se bo lahko popolnoma posvetil branjenju zlata, ki so si ga s soigralci priigrali v Atenah. Dvakratni olimpijski prvaki (1996, 2004) so odločeni, da dodajo še tretjo zvezdico. Potencial zanjo nedvomno imajo. Tako kot Francozi, ki bodo pod vodstvom najbrž najboljšega rokometaša na svetu Nikole Karabatića jurišali na olimpijski vrh, na katerem do zdaj še niso bili. Z OI-ja imajo do zdaj le bron, osvojen v Barceloni.

Vsi Rusi tudi v Ligi prvakov
Nekoliko iz "zavetrja" bodo napadali svetovni prvaki Nemci, Španci, Poljaki in Rusi. Vseh 14 ruskih reprezentantov bo igralo tudi v Ligi prvakov (Čehovski medvedi 12, Ademar Leon 1, Celje PL 1), s čimer se ne more "pohvaliti" nobeno drugo moštvo. Največ olimpijcev prihaja iz nemške (27) in španske (26) lige.

Udeleženci olimpijskega turnirja
Skupina A:
Brazilija, Francija, Hrvaška, Kitajska, Poljska, Španija.

Skupina B: Danska, Egipt, Islandija, Južna Koreja, Nemčija, Rusija.

Dozdajšnji prvaki:
1936: Nemčija
1972: Jugoslavija
1976: Sovjetska zveza
1980: Vzhodna Nemčija
1984: Jugoslavija
1988: Sovjetska zveza
1992: Skupnost neodvisnih držav
1996: Hrvaška
2000: Rusija
2004: Hrvaška



Branilk naslova ne bo v Pekingu
V ženski konkurenci bodo manjkale zmagovalke zadnjih treh olimpijskih iger - Danke, ki se ob menjavi generacij niso uspele kvalificirati. Ob njihovi odsotnosti bodo vrh naskakovale svetovne prvakinje Rusinje, Norvežanke, Nemke, Romunke, Madžarke in Južnokorejke.

Udeleženke olimpijskega turnirja
Skupina A:
Angola, Francija, Kitajska, Kazahstan, Norveška, Romunija.

Skupina B:
Brazilija, Južna Koreja, Madžarska, Nemčija, Rusija, Švedska.

Dozdajšnje prvakinje:
1976: Sovjetska zveza
1980: Sovjetska zveza
1984: Jugoslavija
1988: Južna Koreja
1992: Južna Koreja
1996: Danska
2000: Danska
2004: Danska


A. V.