Abhinav Bindra je postal ponos Indije, medtem ko je Džu Činana strl pritisk domačih navijačev. Foto: Reuters
Abhinav Bindra je postal ponos Indije, medtem ko je Džu Činana strl pritisk domačih navijačev. Foto: Reuters
Abhinav Bindra
Abhinav Bindra je začel trenirati pri 15 in vsak dan strelja kar sedem ur. Foto: Reuters

Indijec je v finalu zračne puške presenetil branilca naslova Džu Činana, ki je v joku zapuščal obračun. 25-letnik se je na vrh prebil s 4. mesta po kvalifikacijah.

Medalja na 250 milijonov prebivalcev
Velikanka z 1,1 milijardo prebivalcev, za 200 milijonov zaostaja le za Kitajsko, je osvojila šele peto posamično medaljo, čeprav na igrah nastopa že od leta 1928. Predtem so Indijci v posamičnih disciplinah osvojili le srebro in tri brone: rokoborec Ka Šaba Jadav je bil 3. v Helsinkih, tenisač Leander Paes v Atlanti, strelec Sing Ratore pa pred štirimi leti v Atenah, z drugim mestom iz Sydneyja pa se ponaša dvigovalka uteži Karnam Mallesvari.

Kriket, hokej in dolgo nič
Uspeh Bindre je obliž na bolečo rano po neuvrstitvi moške hokejske reprezentance v Peking, kar se je velesili tega športa primerilo prvič. Hokejisti na travi so sicer kar osemkratni olimpijski prvaki, poleg tega so bili še enkrat drugi in dvakrat tretji, a zadnja medalja sega v Moskvo leta 1980. Narod, obseden s kriketom, zdaj napoveduje športno renesanso tudi v olimpijskih športih, saj si vzhajajoča gospodarska velesila želi tekmovati s preostalimi tudi na športnem področju.

Indija nova športna velesila?
"To bo izjemna spodbuda pri razvoju našega športa. Posamično zlato je zapolnilo veliko praznino v našem športu. Fantje in dekleta bodo zdaj tekli hitreje in skakali dlje," je bil navdušen indijski športni minister Manohar Singh Gill.

T. G.