Ameriški športni tednik Sports Illustrated Rajmondu Debevcu drugič ni napovedal osvojitve olimpijske medalje. Prvič je bilo to v Sydneyju 2000, ko je Debevec prav tako osvojil medaljo. Naj Američani še tako grešijo v prid Debevca ... Foto: Reuters
Ameriški športni tednik Sports Illustrated Rajmondu Debevcu drugič ni napovedal osvojitve olimpijske medalje. Prvič je bilo to v Sydneyju 2000, ko je Debevec prav tako osvojil medaljo. Naj Američani še tako grešijo v prid Debevca ... Foto: Reuters
Sreča spremlja pogumne
Intervju z Rajmondom Debevcem
Celoten finalni nastop Rajmonda Debevca
Kako je Emmons podaril medaljo Debevcu

Najboljši slovenski tekmovalec v zgodovini strelstva je zadel 1.271,7 kroga. Zaostal je le za Kitajcem Džianom Čijem (1.272,5) in Ukrajincem Jurijem Sukorikovim (1.272,4).

Emmons je bil spet dejavnik v boju za medalje
Debevec se za medaljo poleg svojega dobrega nastopa lahko zahvali tudi Matthewu Emmonsu, ki je imel pred zadnjim strelom velikanske štiri kroge naskoka pred vsemi. Američan je nato klonil pod težo pritiska in s katastrofalnih 4,4 za Debevcem zaostal za 1,4 kroga. Sreča je v strelstvu pomemben dejavnik, v Atenah je tako slovenski as s skromnim zadnjim strelom (8,4) ostal brez medalje (z desetico bi bil celo zlat), v Pekingu je ravno z zadnjim nabojem zadel največ (10,8), kar ga je popeljalo na oder za zmagovalce.

To je tretja slovenska medalja v Pekingu. Za veselje sta poskrbeli že:
- Sara Isakovič
- Lucija Polavder

Peking 2008 = deja vu Aten 2004
Emmons se je s tem zasidral v zgodovino največjih osmoljencev v zgodovini olimpijskih iger, saj se mu je nekaj podobnega zgodilo že pred štirimi leti v Atenah, ko je imel pred zadnjim strelom v isti disciplini prav tako ogromno prednost pred vso konkurenco, nato pa je zadnji strel poslal v Debevčevo tarčo. Rajmond Debevec je tisto tekmo končal na četrtem mestu. Pred osmimi leti pa je bil v Sydneyju zlat.

Še nikoli ni bil tako nervozen
"Finale je težko opisati z besedami. Bil sem nervozen, najbrž v življenju še nikoli nisem bil tako. Povsem obratno kot v Sydneyju, kjer sem pred finalom prav tako vodil, a verjel v svoj uspeh in v to, da mi ne more spodleteti. Tokrat so bili zasledovalci zelo blizu," je pripovedoval slovenski junak. "Telo je bilo zablokirano, nisem se mogel sprostiti. Ko sem dva strela povsem zgrešil, sem se le zbral, povsem drugače prijel puško, nato sem streljal bolje," je opisal slab začetek finala. O Emmonsu pa je dejal: "Matt je moj dober prijatelj. Naredil je res veliko napako. Morda se je tik pred proženjem spomnil Aten, koncentracija mu je padla, meni pa je prinesel medaljo."

Odličen nastop v kvalifikacijah
45-letni slovenski junak je v kvalifikacijah blestel, saj je dosegel odličnih 1.176 krogov (399 leže, 386 stoje in 391 kleče) in s tem svoj olimpijski rekord zgrešil za en sam krog. Končni zmagovalec Čiu je denimo zaostajal za tri kroge. Rajmonda je očitno zdelala trema, saj je s prvim strelom zadel le 7,7, s tretjim pa 7,9, kar je pomenilo, da je bil večji del finala na četrtem mestu. Čeprav je bil bron pred zadnjim strelom skoraj odpisan, je Postojnčanu ravno z njim uspel daleč najboljši dosežek (10,8), ki je bil za tri desetinke boljši od vseh preostalih strelov vseh osmih strelcev v finalu! S tem so se mu, kot se je izkazalo pozneje, srečno odprla vrata do brona.

V prvih nastopih zunaj dvajseterice
Rajmond Debevec je z istim orožjem v disciplini 50 metrov leže osvojil 21. mesto, z zračno puško pa je tekmovanje končal na 31. mestu.

 
MK-puška, trojni položaj, finale:
1. D. ČIU KIT 1.272,5 (1.173) 2. J. ŠUKORUKOV UKR 1.272,4 (1.174) 3. R. DEBEVEC SLO 1.271,7 (1.176) 4. M. EMMONS ZDA 1.270,3 (1.175) 5. T. FARNIK AVT 1.268,9 (1.171) 6. M. KNÖGLER AVT 1.268,4 (1.170) 7. V. SAUVEPLANE FRA 1.267,1 (1.172) 8. V. BERG NOR 1.266,5 (1.172)
() - izid v kvalifikacijah


S. J.






Sreča spremlja pogumne
Intervju z Rajmondom Debevcem
Celoten finalni nastop Rajmonda Debevca
Kako je Emmons podaril medaljo Debevcu