Rob Waddell in Nathan Cohen sta glavna favorita za naslov v dvojnem dvojcu. Foto: EPA
Rob Waddell in Nathan Cohen sta glavna favorita za naslov v dvojnem dvojcu. Foto: EPA
Luka Špik in Iztok Čop
Kako se bosta Novozelandcema zoperstavila Luka Špik in Iztok Čop? Foto: EPA
Kathrin Boron
Kathrin Boron (desno) si je v Atenah priveslala četrto zlato na olimpijskih igrah. Foto: EPA

33-letnik je bil ob koncu prejšnjega desetletja dvakrat svetovni prvak med enojci (1998, 1999), piko na i pa postavil z zlato medaljo na olimpijskih igrah v Sydneyju. Nato se je poslovil od veslanja in zajadral v druge vode. Dobesedno, saj je bil leta 2003 in 2007 član jadrnice Team New Zealand na najbolj prestižni jadralni regati na svetu - Pokalu Amerike. Še prej je igral tudi ragbi pri neki lokalni ekipi.

Drysdale izkoristil Waddellove težave s srcem
V veslanje se je tiho vrnil konec lanskega leta in izzval trikratnega zaporednega svetovnega prvaka, rojaka Maheja Drysdalea, v boju za olimpijsko vozovnico med enojci. Dvoboj je razvnel novozelandsko občinstvo in tamkajšnje medije. Marca letos sta se velika tekmeca pomerila v finalu kvalifikacij. Prvo zmago si je priveslal Drysdale, nato je Waddell izenačil. Potem pa šok! V odločilni regati, ki jo je neposredno prenašala televizija, so se pri Waddllu pojavile stare težave z motnjami srčnega utripa in Drysdale je brez težav zmagal.

Po dodatnih zdravniških pregledih se je Waddell moral zadovoljiti z dvojnim dvojcem in z Nathanom Cohenom slavil na obeh tekmah svetovnega pokala, ki sta se ju udeležila.



Tomkins in Boronova za zgodovino

In kateri veslači bodo še v ospredju zanimanja v času pekinških bojev? 42-letni Avstralec James Tomkins bo v osmercu lovil četrto zlato na olimpijskih igrah in peto medaljo nasploh. Pred štirimi leti je bil v Atenah najboljši v dvojcu brez krmarja.

Pri ženskah bo v dvojnem četvercu že peto zlato kolajno naskakovala Nemka Kathrin Boron, vendar bo zelo težko ponovila uspeh legendarnega Steva Redgravea, saj bodo imele Nemke veliko konkurenco v trikratnih svetovnih prvakinjah Britankah in vse boljših Kitajkah. Kitajske veslačice, pa tudi veslači, bodo resni tekmeci za medalje tudi v marsikateri drugi disciplini, čeprav so do zdaj na olimpijskih igrah osvojili le po dve srebrni in bronasti medalji.

M. R.