Iztok Čop in Luka Špik sta v Sydneyju osvojila zlato, v Atenah srebro, tokrat pa nista prišla na stopničke. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Čop in Luka Špik sta v Sydneyju osvojila zlato, v Atenah srebro, tokrat pa nista prišla na stopničke. Foto: MMC RTV SLO
Mahe Drysdale
Velikega favorita Mahea Drysdalea so takole izčrpanega v rešilnem čolnu odpeljali na obalo. Foto: Reuters
Razočaranje na Bledu
Medalji splavali po vodi
Intervju: Čop še razmišlja o koncu kariere
Miloš Janša verjel v dve medalji
Četverec tik pod stopničkami
Čop in Špik le šesta

Rok Kolander, Tomaž in Miha Pirih ter Rok Rozman, ki so navdušili z izjemno zmago v svoji polfinalni skupini, so bili na mestih za medaljo še po treh četrtinah proge, vendar je v zadnjih 500 metrih zmanjkalo moči za sklepni "finiš". Iztok Čop in Luka Špik sta bila v igri za medaljo le do polovice proge, nato pa sta močno popustila in v cilj prišla več kot 6 sekund za zmagovalnim čolnom Avstralije.


Četverec ob medaljo v zadnjih 500 metrih
Slovenski četverec ni začel najhitreje in bil po 500 metrih šele na 5. mestu. Povsem drugačna slika je bila na polovici proge, ko so se Kolander, brata Pirih in Rozman prebili na drugo mesto za Avstralijo in pred Veliko Britanijo in Francijo. Po 1.500 metrih so bili naši tretji, skoraj sekundo pred četrtouvrščeno Francijo, a v zadnjem delu proge niso bili kos najboljšim. S silovitim finišem so do naslova prišli Britanci, drugi so bili Avstralci, naši pa so za Francozi zaostali več kot dve sekundi.

"Uvrstitev neprijetna, a še vedno vrhunska"
"Na zadnjih 300, 400 metrih nas je začelo pobirati. Verjetno smo napako naredili že prej in potrošili preveč moči, morda tudi zaradi nasprotnega vetra, saj so tekmeci fizično le nekoliko močnejši od nas in imajo v teh razmerah prednost. Četrti sem že bil in ta uvrstitev je res neprijetna, čeprav je še vedno vrhunska. Razočarani smo, saj smo v polfinalu dokazali, da smo dovolj dobro pripravljeni za kolajno," je povedal Kolander.

Špik zehal na štartu
Že pogled na štartne bloke dvojnih dvojcev ni bil ravno spodbuden. Medtem ko so bili drugi čolni osredotočeni na pok pištole, je Špik sproščeno zehal. Avstralca David Crawshay in Scott Brennan sta vodila od samega začetka. Po 500 metrih sta bila Čop in Špik še na drugem mestu, tesno za njima pa so bile vse preostale posadke. Na polovici proge sta Gorenjca padla na četrto mesto. Avstralca sta imela že dolžino čolna prednosti, za njima pa sta veslali Velika Britanija in Estonija. Konec upov za medaljo je bilo v naslednjih 500 metrih, ko sta Čop in Špik zdrsnila na 5. mesto. Avstralca sta suvereno držala prednost in zanesljivo osvojila naslov olimpijskega prvaka, v boju za srebro pa je Estonija za 5 stotink ugnala Veliko Britanijo.

Čopova najslabša uvrstitev v karieri
"Seveda sem razočaran, saj sem dosegel najslabši izid v karieri. Tolaži me le dejstvo, da sem dal vse od sebe. Presenetil naju je močnejši nasprotni veter, nastavitve na čolnu niso bile povsem prave in že pred polovico proge so nama začele pohajati moči. Končna slika sicer ni povsem realna, saj sta bila Avstralca zasluženo prva, v drugačnih razmerah pa bi se lahko enakovredno borila z ostalimi," je tekmo komentiral Čop.

Brez medalje prvič po Atlanti 1996
Slovenija tako ostaja brez veslaške olimpijske medalje prvič po Atlanti leta 1996. Do zdaj so veslači na olimpijskih igrah osvojili zlato, srebrno in tri bronasta odličja.

Tufte prvak, Drysdale na rešilnem čolnu
Med sedmimi veslaškimi finali je bilo najbolj zanimivo v moškem enojcu. Veliki favorit Mahe Drysdale, trikratni zaporedni svetovni prvak, je po 1.500 metrih vodil za dobro dolžino čolna, nato pa povsem popustil. Slavil je Norvežan Olaf Tufte pred Čehom Ondrejem Synekom, Drysdale pa je s skrajnimi močmi prišel do brona. Zaradi izčrpanosti je Novozelandca na obalo pripeljal rešilni čoln.


Četverec brez krmarja (M):           
 1. VELIKA BRITANIJA          6:06,57
 2. AVSTRALIJA                6:07,85
 3. FRANCIJA                  6:09,31
 4. SLOVENIJA                 6:11,62

Dvojni dvojec (M):
1. CRAWSHAY/BRENNAN AVS 6:27,77 2. ENDREKSON/JAANSON EST 6:29,05 3. WELLS/ROWBOTHAM VB 6:29,10 6. ČOP/ŠPIK SLO 6:33,36

Veslanje, enojec (Ž):                
 1. R. NEJKOVA          BLG   7:22,34
 2. M. GUERETTE         ZDA   7:22,78
 3. J. KARSTEN          BLR   7:23,98
                                     
Veslanje, enojec (M):                
 1. O. TUFTE            NOR   6:59,83
 2. O. SYNEK            ČEŠ   7:00,63
 3. M. DRYSDALE         NZL   7:01,56
                                     
Veslanje, dvojec brez krmarja (Ž):   
 1. ANDRUNACHE/SUSANU   ROM   7:20,60
 2. VU/GAO              KIT   7:22,28
 3. BIČIK/HELAH         BLR   7:22,91
                                     
Veslanje, dvojec brez krmarja (M):   
 1. GINN/FREE           AVS   6:37,44
 2. CALDER/FRANDSEN     KAN   6:39,55
 3. TWADDLE/BRIDGEWATER NZL   6:44,19

Dvojni dvojec (Ž):                   
 1. EVERS-SW./EVERS SW. NZL   7:07,32
 2. THIELE/HUTH         NEM   7:07,33
 3. LAVERICK/BEBINGTON  VB    7:07,55

R. K.

Razočaranje na Bledu
Medalji splavali po vodi
Intervju: Čop še razmišlja o koncu kariere
Miloš Janša verjel v dve medalji
Četverec tik pod stopničkami
Čop in Špik le šesta