Če bo Iztok Čop tudi v Pekingu proslavljal medaljo, ob njem ne bo njegovih otrok. Foto: EPA
Če bo Iztok Čop tudi v Pekingu proslavljal medaljo, ob njem ne bo njegovih otrok. Foto: EPA
Iztok Čop, Luka Špik in Danilo Türk
V dneh pred odhodom v Peking poskuša Iztok Čop številne obveznosti (ker je najuspešnejši olimpijec v samostojni Sloveniji, je zelo zaželen gost) odriniti na stranski tir. Foto: MMC RTV SLO
Čop čuti, da napetost narašča

Veslači nas redno razvajajo z osvajanjem medalj. Na olimpijskih igrah je Iztok Čop sodeloval že štirikrat in le iz Atlante ni prinesel medalje. Z Luko Špikom sta bila v dvojnem dvojcu zlata v Sydneyju in srebrna v Atenah. Letošnja sezona sicer do zdaj ni bila najboljša. Do Pekinga bo treba odpraviti še nekaj napak, nato pa izkoristiti bogate izkušnje in - po novo medaljo!

Po številnih nastopih na velikih tekmah ste res izkušeni. Verjetno mirno pričakujete pekinške boje?
Še vedno ni rutina, mislim da napetost vseeno narašča. Prezgodaj pa je za kakšno nervozo. Misliti je treba na tisto, kar je treba narediti pred igrami - pred nami je še nekaj napornih dni, odpraviti je treba tiste napake, ki nam jih ni uspelo, in se čim bolje pripraviti na začetek nastopov v Pekingu.

Pa čutite pritisk zaradi novinarjev in vsega, kar spada zraven?
No, tukaj izkušnje gotovo pomagajo. Teh dodatnih pritiskov in obveznosti se poskušam rešiti. S pritiskom javnosti in novinarjev se ne obremenjujem. Poskušam narediti največ, kar je v moji moči. Cilje si zastavljam sam in sam najbolje vem, kakšne malenkosti me lahko od njega oddaljijo

Ste bili pred to sezono še bolj motivirani in res trdo delali?
Ves čas se mi zdi, da bi se verjetno dalo še kaj bolje izkoristiti trening, ampak zagotovo smo zaradi olimpijskega leta delali še bolj intenzivno. Posledica tega so tudi poškodbe. Tudi tekmeci niso imeli počitka in so že lani jeseni prestavili v višjo prestavo. Če smo zdržali vso sezono, bomo še te dni.

Ste si v zadnjem času morda ogledali posnetke z velikih tekem, ko ste osvajali medalje?
Ne, zelo redko si ogledujem nastope, sploh s svetovnih prvenstev. Med sezono že analiziraš sebe in nasprotnike, mislim pa, da je položaj letos zelo specifičen tako glede naju kot nasprotnikov. Neposrednih paralel se ne da potegniti samo iz videoposnetkov. Tisto, kar je treba izkoristiti, so izkušnje. Navsezadnje imava Luka tri, jaz štiri olimpijske igre za seboj in mislim, da bova izkoristila to znanje, ki sva si ga v teh letih nabrala.

V mislih že kdaj razmišljate o finalnem razpletu? Morda o tem, kako se lotiti novozelandskega čolna?
S finalom se še ne ukvarjam. Najprej je treba končati program treninga, nato se zbrati iz tekmovanja v tekmovanje, kar pomeni najprej se prebiti v finale in se šele takrat ukvarjati s taktiko.

Gre z vami v Peking tudi družina?
Žal bodo otroci zaradi specifičnih razmer in oddaljenosti ostali doma, me bo pa v zadnjih dneh bodrila žena.

Včasih si omislite zanimivo pričesko. Bo tudi tokrat tako?
Tega nikoli nisem napovedal, to je bila vedno skrivnost. Naj tudi tokrat ostane tako.

T. O.

Čop čuti, da napetost narašča