Luka Špik in Iztok Čop bosta v dvojnem dvojcu kandidata za eno od olimpijskih medalj. Foto: EPA
Luka Špik in Iztok Čop bosta v dvojnem dvojcu kandidata za eno od olimpijskih medalj. Foto: EPA

Letos me je zagrabilo še v križu in posledično se takoj poruši kak detajl, kar se na zunaj ne opazi, v močni regati pa to lahko vpliva in si sekundo počasnejši.

Luka Špik

Po slabem nastopu v Luzernu sta bila veslaška šampiona Špik in Iztok Čop na tekmi svetovnega pokala v Poznanu spet tam, kamor sodita - na zmagovalnem odru. Zlato in srebro s prejšnjih olimpijskih iger ju postavlja na vrh slovenskih adutov za medaljo, prav zdaj pa pilita zadnje podrobnosti pred odhodom na Kitajsko.

Slišati ste utrujeni, očitno prav te dni najbolj garate ...
Res, zdaj je obdobje težkih treningov. Utrujenosti je precej, ampak to je normalno. Sem na robu. Teh 14 dni je treba še potrpeti.

Ta hip torej težko ocenite pripravljenost?
Na treningu ne dosegava vrhunskih rezultatov, ampak to je normalno, sva utrujena.

Koliko je fitnesa, koliko treningov v čolnu?
Fitnes je zdaj le dvakrat tedensko, 80-90 odstotkov treningov opraviva v čolnu.

Večinoma na Blejskem jezeru?
Po zadnji tekmi svetovnega pokala smo bili en teden v Mariboru in v Bohinju, sicer pa na Bledu.

Trener Janša meni, da imata rezerve predvsem v sredinskem delu. Kako boste to popravili? Je tu pomembna le moč ali so rezerve tudi v tehniki?
Oboje. Iščemo rešitve, trudimo se, kar se da. Seveda se mora športnik vedno tehnično izpolnjevati. Napake so pač vedno, ne le stare, tudi nove se pojavijo. Nikoli nisi tako popoln, da se ne bi dalo kaj popraviti. Letos me je zagrabilo še v križu in posledično se takoj poruši kak detajl, kar se na zunaj ne opazi, v močni regati pa to lahko vpliva in si sekundo počasnejši.

Ste glede na lansko sezono pripravljeni bolje ali slabše?
V primerjavi s konkurenco bi težko rekel. Pred olimpijskimi igrami v Atenah sta bila Italijana spredaj, lani sta Estonca z zadnjo tekmo deklasirala vse. Na zadnji tekmi sta imela Novozelandca tri sekunde prednosti. A nikakor nista nepremagljiva. Sta favorita, toda vse karte so odprte. Vse sezone do zdaj so pokazale, da se lahko vse premeša in da se v finalnih obračunih zlasti na olimpijskih igrah položaj lahko hitro spremeni glede na potek sezone.

Kdaj odletite proti Aziji?
31. julija, najina prva tekma bo 9. avgusta. Mislim, da bo časa za adaptacijo dovolj.

Imate kaj informacij o progi?
Novinarji pogosto sprašujete, kako zdaj, ker še nismo bili tam. Mislim, da ne bo težav. Ni treba, da se toliko prej seznaniš s pastmi, vsekakor pa bo še dovolj priložnost za trening. Tako in tako bo za vse enako. Le ozračje bi utegnilo tistim, ki imajo težave z dihanjem, povzročati težave.

T. O.

Letos me je zagrabilo še v križu in posledično se takoj poruši kak detajl, kar se na zunaj ne opazi, v močni regati pa to lahko vpliva in si sekundo počasnejši.