A Lam Šin je 70 minut neutolažljivo jokala pred 7 tisoč gledalci, saj med obravnavanjem protesta ni smela zapustiti borilne steze, saj bi s tem priznala poraz. Druga prizorišča je sicer najprej obšla novica, da južnokorejska poraženka protestira. Foto: EPA
A Lam Šin je 70 minut neutolažljivo jokala pred 7 tisoč gledalci, saj med obravnavanjem protesta ni smela zapustiti borilne steze, saj bi s tem priznala poraz. Druga prizorišča je sicer najprej obšla novica, da južnokorejska poraženka protestira. Foto: EPA
Park Te Hvan
Južno Korejo je na OI-ju v Londonu doletela že tretja sporna odločitev. Plavalca Park Tae Hvana so diskvalificirani, a so ga po pritožbi uvrstili v finale na 400 m prosto, kjer je nato osvojil srebro. Judoist Čo Jun Ho je že slavil zmago z iponom, ko je delegat preklical odločitev, na koncu pa je Čo izgubil. Foto: Reuters
A Lam Šin
Nemški tabor je potem omenjal, da je lahko na koncu ostalo tudi 1,99 sekunde, kar naj bi zadostovalo Heidemannovi za zmagoviti udarec. V Južni Koreji medtem na MOK letijo strupene puščice, mediji pa dokazujejo, da se ura pri prvih dveh napadih sploh ni sprožila. Foto: EPA

Kraj dogajanja: dvorana ExCel, sabljanje z mečem, ženski polfinale med branilko naslova Nemko Britto Heidemann in Južno Korejko A Lam Šin, "zadnja" sekunda dvoboja.

Ena sekunda za tri napade
Pri izidu 5:5 bi v finale napredovala A Lam Šin, saj ji je žreb prisodili "prednost". Ura se je iztekla, a je glavna sodnica Avstrijka Barbara Csar zaradi napake Korejke uro prevrtela na eno sekundo do izteka dvoboja. Nemka je napadla prvič in dosojen je bil obojestranski zadetek, Heidemannova je napadla drugič in znova je prišlo do sočasnega vboda.

Ker se sekunda uradno še vedno ni iztekla, je sledil tretji napad zlate sabljačice iz Pekinga. V izmenjavi udarcev je Heidemannova izvedla zmagoviti udarec za 6:5 in se začela veseliti, medtem ko je korejski trener Džae Sung Šim v besu nemudoma vložil protest.

Prva vest: protest poraženke
Sodniki so umirili nemško slavje, medtem pa se je A Lam Šin zlomila in začela neutolažljivo jokati kar na borilni stezi. Sodniki so z obema trenerjema premlevali in premlevali, Južna Korejka pa je še naprej jokala pred 7 tisoč gledalci v ExCelu. Olimpijske medije je hitro obšla vest, da se na olimpijskih igrah v Londonu dogaja prvi sedeč protest zaradi sodniške odločitve.

Po pol ure so sodniki razglasili, da se je v finale uvrstila Nemka, Južna Korejka pa je še enkrat začela neusmiljeno jokati pred očmi občinstva in TV kamer. Korejci so nato vložili še uradni protest, pri čemer so morali prej še zbrati denar za kavcijo.

Če bi odšla, bi priznala poraz
Medtem so sodniki občinstvu in javnosti, ki je začela spremljati dogajanje na jugovzhodu Londona, vendarle pojasnili, da mora A Lam Šin ostati na borilni stezi, saj bi z odhodom priznala poraz. "Torej le ne gre za protest, temveč za prisilno zadrževanje nesrečne sabljačice pred javnostjo," je ugotovil komentator.

Po skupno 70 minutah, v katerih sodniki niso mogli sešteti, da je v treh napadih minilo veliko več časa kot samo ena sekunda, so dokončno sklenili, da je Heidemannova zmagovalka, A Lam Šin pa poraženka.

Na koncu ostala brez medalje
Že kmalu po žalostni drami se je Južna Korejka vrnila na stezo v boj za bron proti Kitajki Judžie Sun. Malo pred koncem je bil izid 11:11, na koncu pa je strta Korejka izgubila in tako namesto vsaj srebrne medalje ostala brez olimpijskega odličja. Heidemanova je v finalu nato izgubila z Ukrajinko Jano Šemjakino, ki je odločilno točko dobila pol minute pred koncem podaljška.

Trener: Bojim se, da ni v redu
"Ne vem, kako naj se izrazim, kako se počutim zdaj. Trudila sem se in delala štiri leta, da bi dobila olimpijsko medaljo. Zdaj sem jo izgubila v sekundi. Preprosto nemogoče je to sprejeti," je strta sabljačica po koncu dolgega večera zmogla nekaj besed medijem.

Trener Džae Sung Šim, ki je med drugim tudi član odbora za pravila mednarodne sabljaške zveze, je le pomenljivo povedal: "Šin mi je rekla, da je v redu, a se bojim, da ni."

Nemški trener razume nasprotnike
Mednarodna sabljaška zveza je imela ponoči izredno zasedenje, uradno izjavo o sodniškem škandalu pa bo FIE podal v torek. Južnokorejski protest proti sodniški odločitvi je podprl tudi nemški trener Manfred Kasper, ki je rekel, da povsem razume nasprotnike.

Iz Londona