Kaillie Humphries in Heather Moyse sta v bobu v četrti vožnji nadoknadili zaostanek 11 stotink in ubranili zlato medaljo iz Vancouvra. Foto: Reuters
Kaillie Humphries in Heather Moyse sta v bobu v četrti vožnji nadoknadili zaostanek 11 stotink in ubranili zlato medaljo iz Vancouvra. Foto: Reuters
Marit Björgen je osvojila že peto zlato olimpijsko medaljo, drugo v Sočiju. Skupaj je to že njena deveta kolajna na OI. Foto: Reuters
Ole Einar Björndalen
Ole Einar Björndalen na poti do osme zlate olimpijske kolajne. Foto: BoBo
Sočijada, četrtkova oddaja
Vrhunci 13. dne iger

Slovenijo sta zastopali Katja Višnar in Alenka Čebašek. V finale sta se uvrstili po času, na koncu pa sta zasedli deseto mesto.

Višnarjevi ponagajala alergija
"Že ves dan čutim, da to ni isto, kot je bilo na zadnjih tekmah svetovnega pokala. Nekaj je manjkalo, a tekma ni bila slaba," je nastop ocenila Višnarjeva, ki ji je načrte nekoliko prekrižala bolezen: "Z rezultatom sem zadovoljna, priti v finale je lep uspeh, nisem pa zadovoljna s svojo formo. Imela sem težave, izkazalo se je, da je alergija. To ni bilo to, kar sem želela od svojega telesa. Uspeh je le, nisem pa povsem stoodstotna."

"Sem zadovoljna, ker sva se uvrstili v finale. To je bil cilj, polfinale je bil dober, v finalu sva skušali še kakšno mesto pridobiti in ne biti zadnji. A sva se potrudili in deseto mesto tudi ni slabo,"
pa je povedala Čebaškova.
Srebro sta med dekleti osvojili Finki Kerttu Niskanen in Aino-Kaisa Saarinen, bron pa Švedinji Ida Ingemarsdotter in Stina Nilsson. Pri moških sta drugo mesto zasedla ruska tekača Maksim Vilegžanin in Nikita Krijukov, Šveda Emil Jönsson in Teodor Petterson pa sta bila bronasta.
Novi zlati kolajni za Ligetyja in Björndalna
Na tekmi biatlonskih mešanih štafet je slavila Norveška pred Češko in Italijo. Ole Einar Björndalen je osvojil že 13. medaljo na olimpijskih igrah in postal najuspešnejši športnik v zgodovini ZOI.

Alpski smučarji so se borili za medalje v veleslalomu. Vlogo favorita je upravičil Američan Ted Ligety, na odru za zmagovalce pa sta mu družbo delala dva Francoza, srebrni Steve Missillier in bronasti Alexis Pinturault.

Kanadčanki v zadnji vožnji prehiteli Američanki

V ženskem bobu dvosedu sta Kanadčanki Kaillie Humphries in Heather Moyse ubranili zlato kolajno iz Vancouvra izpred štirih let. 10 stotink sekunde sta zaostali Američanki Elana Meyers in Lauryn Williams, ki sta imeli po treh vožnjah 11 stotink prednosti. Tudi bron je odšel v ZDA, osvojili sta ga Jamie Greubel in Aja Evans.

Williamsovi, nekdanji svetovni prvakinji v teku na 100 metrov (2005), ki se je atletsko upokojila lani in je bila na olimpijskih igrah v Londonu članica zlate ameriške štafete 4 x 100 m, za las ni uspel svojevrsten dosežek - da bi postala prva ženska z zlato kolajno na poletnih in zimskih olimpijskih igrah.
Druga vrhunska ameriška šprinterka Lolo Jones, četrtouvrščena na 100 m z ovirami v Londonu in dvakratna dvoranska svetovna prvakinja v teku na 60 m z ovirami, je nastopila v tretji ameriški posadki in se morala zadovoljiti z 11. mestom.
Sablikova tokrat pred Wüstovo
Preizkušnja hitrostnih drsalk na 5.000 metrov je pripadla Čehinji Martini Sablikovi, ki je zmagala pred Nizozemkama Ireen Wüst in Carien Kleibeuker. Sablikova, najboljša že v Vancouvru, ko je poleg 5.000-metrske preizkušnje slavila še na 3.000 metrov, se je maščevala Wüstovi, ki ji je na 3.000 metrov preprečila ponovitev kanadskega uspeha. Wüstova je v Sočiju zbrala eno zlato in tri srebrna odličja, skupaj jih ima sedem.
Sedma slovenska medalja
Deskar Žan Košir je poskrbel za novo slovensko slavje. V paralelnem veleslalomu je osvojil bronasto kolajno. Zmagal je Vic Wild, ki je Rusiji priboril zlato odličje, srebrno medaljo je osvojil Švicar Nevin Galmarini. Rok Marguč in Rok Flander sta slovenski uspeh dopolnila s petim in šestim mestom.

V ženski konkurenci je zmagala Švicarka Patrizia Kummer, druga je bila Japonka Tomoka Takeuči, tretja pa Rusinja Alena Zavarzina, žena olimpijskega zmagovalca Wilda. V kvalifikacijah je izpadla Gloria Kotnik, ki je bila 24.

Sočijada, četrtkova oddaja
Vrhunci 13. dne iger