Sage Kotsenburg je takole kot prvi sobotni zmagovalec prejel zlato odličje v olimpijskem parku. Foto: Reuters
Sage Kotsenburg je takole kot prvi sobotni zmagovalec prejel zlato odličje v olimpijskem parku. Foto: Reuters
Charlote Kalla, Marit Björgen, Heidi Weng
Charlote Kalla, Marit Björgen, Heidi Weng na podelitvi medalj najboljšim v Sočiju. Foto: Reuters

Prvi komplet medalj na 22. zimskih olimpijskih igrah so podelili v novi disciplini - v deskanju po objektih. V finalu, kamor se je prebilo osem deskarjev iz četrtkovih kvalifikacij in štirje iz sobotnega polfinala, je prvi olimpijski prvak postal Američan Sage Kotsenburg.

Trojna nizozemska zmaga za začetek v Adlerju
Nizozemski šampion Sven Kramer je z olimpijskim rekordom 6:10,76 na drsališču Adler ubranil olimpijsko zlato v hitrostnem drsanju na 5.000 metrov. Tudi drugo in tretje mesto sta pripadla Nizozemcem: Janu Blokhuijsnu in Jorritu Bergsmi.

Začel se je ženski hokejski turnir (Američanke so ugnale Finke s 3:1).

Začelo se je z nesrečnim padcem Perka
Že dan se je za slovenske ljubitelje zimskih športov v Sočiju nesrečno začel, potem ko je Rok Perko padel in se poškodoval po obrazu. Tržičan ne bo nastopil na nedeljski tekmi. V kvalifikacijah smučarjev skakalcev na srednji napravi pa je sledil še padec Robija Kranjca pri doskoku. Najdaljši od Slovencev je bil sicer Peter Prevc s 101,5 metra.


Slovenski sobotni vrhunec: 10. mesto Faka

Slovenski vrhunec je bil tako 10. mesto Jakova Faka na šprintu na 10 km v biatlonu. Klemen Bauer je bil 26. Slavil je norveški veteran Ole Einar Björndalen, ki je še sedmič v karieri postal olimpijski prvak, obenem pa je osvojil rekordno 12. olimpijsko odličje. Björndalen je s 40 leti in 12 dnevi postal tudi najstarejši posamični olimpijski prvak na zimskih igrah.

Jezerškova 19.
Tekačica Barbara Jezeršek je v dvojnem zasledovanju zasedla 19. mesto, novo zlato medaljo pa je osvojila Marit Björgen. V finišu je Norvežanka pritekla do četrte zlate olimpijske medalje (ima tudi tri srebrne in eno bronasto). Tri zlate je osvojila v Vancouvru 2010.