17-letni Tim Kevin Ravnjak je v snežnem žlebu osvojil osmo mesto. V Sočiju sta ga spremljala tudi starša.
17-letni Tim Kevin Ravnjak je v snežnem žlebu osvojil osmo mesto. V Sočiju sta ga spremljala tudi starša. "Naredil sem ju ponosne. Ko zaključim to dogodivščino, se pripravim na naslednje olimpijske igre," je dejal Velenjčan. Foto: Reuters
Dara Howell, Kim Lamarre
Dara Howell je v smučanju prostega sloga poskrbela že za tretjo zlato kolajno Kanade v Sočiju - država ima dve zlati že na grbinah. Foto: EPA
Ravnjak iz snežnega žleba kot osmi
Vsi zmagovalci 5. dne
Odličen debi 17-letnega Ravnjaka v snežnem žlebu

Za prvi slovenski vrhunec je poskrbela tekačica Vesna Fabjan, ki je v šprintu v prosti tehniki ponovila dosežek Petre Majdič iz Vancouvra in osvojila tretje mesto! Katja Višnar (9. mesto) je izpadla v polfinalu, Nika Razinger in Alenka Čebašek pa v četrtfinalu. Pri moških je zmagal Norvežan Ola Vigen Hattestad.

Gregorinova pristreljala in pritekla do brona
Biatlonke so se za medalje borile na zasledovalni tekmi na 10 km. Teja Gregorin (15. po šprintu) si je z neverjetnim tekom v zadnjem krogu priborila bron. Smučarske skakalke (Špela Rogelj, Katja Požun, Eva Logar in Maja Vtič) so se pomerile na srednji skakalnici. Zmagala je Nemka Carina Vogt pred Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz in Francozinjo Coline Mattel. Sara Takašani (4. mesto) je ostala brez odličja, najboljša Slovenka je bila Vtičeva (6.). Požunova je bila 11., Bogatajeva 26., Logarjeva pa 27.
White brez odličja; Ravnjak osmi
Deskarji so tekmovali v snežnem žlebu. 17-letni Tim Kevin Ravnjak se je prebil v veliki finale - tj. med 12 najboljših -, v katerem je ameriški zvezdnik Shaun White neuspešno branil zlato iz Vancouvra. Zmagal je Švicar Iouri Podladtchikov, drugi je bil komaj 15-letni Japonec Ajumu Hirano, tretji pa njegov rojak Taku Hiraoka. White je bil četrti, Ravnjak pa osmi. Jan Kralj je tekmovanje končal na 29. mestu.

Ravnjak: Izjemna življenjska popotnica
"Uspelo je. Poklopilo se je vse, kar sem želel narediti. Razmere so bile še težje kot v kvalifikacijah. Res sem vesel, sploh ne morem govoriti. Že da sem prišel v finale, je neverjetno. Sploh ne morem verjeti. Definitivno sem na tako veliki tekmi dobil ogromno izkušenj. To je življenjska izkušnja, ne samo glede deskanja. Je dobra življenjska popotnica za naprej," je bil navdušen 17-letni Ravnjak, Velenjčan, nekdanji mladinski svetovni prvak iz Sierre Nevade.

Howellovi prva končna odločitev dneva
Prvega izmed osmih kompletov medalj so podelili v smučanju prostega sloga, kjer je Kanada osvojila še tretjo zlato kolajno. Dara Howell je olimpijska zmagovalka v smučanju po objektih. Drugo mesto je zasedla Američanka Devin Logan, tretja pa je bila Kanadčanka Kim Lamarre. Kanada je imela še dva aduta. Svetovna prvakinja Kaya Turski, ki je veljala celo za glavno favoritinjo, je obstala v kvalifikacijah, Yuki Tsubota pa je v finalu hudo padla in je prizorišče zapustila na nosilih. Utrpela je poškodbo čeljusti in je morala v bolnišnico.

Dvojno nemško sankaško slavje
V hitrostnem drsanju na kratke proge je na 500 m zlato kolajno osvojila Južna Korejka Sang Hva Li, druga je bila Rusinja Olga Fatkulina, tretja pa Nizozemka Margot Boer. V tej disciplini je sicer nastopilo 34 tekmovalk. Končno odločitev so dočakale tudi sankačice v enosedu, v katerem sta za dvojno nemško zmago poskrbeli Natalie Geisenberger in Tatjana Hüfner, tretja je bila Američanka Erin Hamlin.

Ravnjak iz snežnega žleba kot osmi
Vsi zmagovalci 5. dne
Odličen debi 17-letnega Ravnjaka v snežnem žlebu