Vesna Fabjan in Katja Višnar bosta glavni slovenski adutinji. Foto: STA
Vesna Fabjan in Katja Višnar bosta glavni slovenski adutinji. Foto: STA
Maja Vtič
Maja Vtič bo glavna slovenska adutinja na torkovi tekmi. Foto: STA
Eva Logar
Eva Logar se želi prebiti med najboljših deset. Foto: STA
Fabjanova in Višnarjeva želita v finale
Skakalke prvič na olimpijskih igrah

Za slovensko tekaško reprezentanco je torek dan D. Na sporedu bo ženski sprint v prosti tehniki. Visoka mesta bodo lovile tudi skakalke in Teja Gregorin na zasledovalni tekmi.


Katja Višnar
in Vesna Fabjan bosta naskakovali uvrstitev v finale, če se bo vsaj ena uvrstila med najboljših šest, bo v slovenskem taboru veselo.

"Bolj ali manj je položaj pri šprinterkah normalen. Vesna je najbrž nekoliko bolj utrujena, ker smo poskušali nadoknaditi, kar je v sezoni, v kateri ji manjka višinskega treninga, zamudila. A mislim, da bo do tekme normalno pripravljena. Naš cilj je vedno isti: čim bolje odteči, kakšen bo rezultat, pa bomo videli. O številkah ne bi govoril, to bi bilo tako, kot da bi kockal. Kockanja pa v športu ni. Vsekakor pa lahko rečem, da je naša želja na vsaki tekmi uvrstitev v finale," je pojasnil trener reprezentance Marko Gracer.

Ključne bodo hitre smuči
O številkah nočeta govoriti niti tekačici. "Ne razmišljam o rezultatu, gledam samo na pot, ki pelje do rezultata. Če bom naredila to, kar sem sposobna ali celo več, bom zadovoljna. V šprintu rezultata enostavno ne moreš napovedovati, saj ni vse odvisno od tebe. Odloča še veliko drugih dejavnikov. Sreča, dobro pripravljene smuči, seveda tudi dnevna forma. Jaz lahko samo upam, da bo šlo vse v moj prid, v tem primeru se lahko nadejamo dobrega rezultata," je dejala Fabjanova.

Zelo podobno razmišljajo tudi preostale slovenske tekmovalke, medtem ko ima Gracer v glavi še eno skrb. To je servis, za dober rezultat bodo namreč potrebne hitre smuči. "Servis je pred skiatlonom opravil odlično delo. Jezerškova je imela odlične smuči, upam, da jih bodo imele tudi šprinterke. Za torek je napovedano slabše vreme, kar za nas ni dobra novica, saj ne maramo sprememb," je dejal Gracer in dodal, da so tekači v Soči pripeljali okoli 150 parov smuči, preštetih pa jih nima.

Ob Višnarjevi in Fabjanovi bosta v šprintu tekmovali še Nika Razinger in Alenka Čebašek.
Gregorinova na zasledovalno tekmo po novo visoko uvrstitev
Teja Gregorin bo v torek ob 16.00 začela zasledovalno tekmo na 10 km, štartala bo kot 15. po vrsti, na šprinterski tekmi v nedeljo pa si je nabrala 42 sekund zaostanka.

Dan premora med obema tekmama je bil več kot dobrodošel za tekmovalko, ki ima skupaj pet uvrstitev med deseterico na OI. Na šprinterski tekmi je nastopila z bolečo ramo in v slovenski ekipi so največ pozornosti posvetili temu, da odpravijo njene nenadejane zdravstvene težave. Pojavile so se zvečer pred tekmo, ko je dvignila računalnik in jo je po nepričakovanem gibu "usekalo" v rami, kot se je izrazila Gregorinova.

Kljub temu je izvrstno tekla in Anastazijo Kuzmino iz Slovaške, ki je ubranila šprinterski naslov, v zadnjem krogu prehitela za sedem sekund. Odličje je bilo na dosegu roke, ušlo pa ji je na drugem strelskem postanku, ko je zgrešila prvi strel stoje.

"Imam majhen zaostanek pred zasledovalno tekmo. Smo zelo skupaj, v desetih sekundah je kar nekaj tekmovalk, zato se obeta lepa in zanimiva tekma," je napovedala Gregorinova, ki je bila na olimpijskih igrah do zdaj najvišje na petem mestu, ki si ga je priborila v Vancouvru leta 2010 na tekmi s skupinskim startom.

"Ker Gregorinova vedno napreduje na zasledovalnih tekmah, so zaradi majhnega zaostanka na naslednji tekmi stopničke dosegljive," je zatrdil glavni slovenski trener Uroš Velepec.

Za Kuzmino bo z dvajsetsekundnim zaostankom druga začela Rusinja Olga Viluhina, sekundo pozneje pa Ukrajinka Vita Semerenko, tretja na uvodni tekmi.

Skakalke bodo debitirale na olimpijskih igrah
V torek bodo na srednji skakalnici na vrsto za olimpijski debi prišle skakalke. Na štartu bodo štiri slovenske tekmovalke. Špela Rogelj, Katja Požun, Eva Logar in Maja Vtič sestavljajo odlično ekipo, vse pa si želijo med najboljših deset, potihoma pa tudi kolajno.

"Ne bom lagala, vsak športnik si želi kolajno, tudi me nismo izjeme. A tu so tudi druga dekleta, na katere nimamo vpliva, tudi one si jo želijo, to moramo vedeti in upoštevati. Je pa to posebna tekma. Velikokrat se je že zgodilo, da so favoritinje odpovedale, tukaj nista izjemi niti Daniela Iraschko-Stolz in Sara Takanaši. Mislim, da tukaj beseda nepremagljivost ne obstaja, treningi in zadnje tekme ne pomenijo ničesar. Slovenke smo že velikokrat dokazale, da znamo skakati in če to storimo tudi tokrat, tudi kolajna ni nedosegljiva," je optimistično razpoložena Katja Požun.

Iraschkova in Takanašijeva razred zase
Tako na zadnjih tekmah kot na treningih sta bili razred zase Avstrijka Iraschko-Stolz in Japonka Takanaši, boj za tretje mesto pa naj bi bil odprt, na treningih je kandidaturo zanj najbolj glasno napovedala Nemka Carina Vogt, ki je prav tako že vso sezono v dobri formi.

SPORED, torek, 11. februarja:
06.00: KRLING, ženske, 2. krog
07.00: SMUČANJE PROSTEGA SLOGA, smučanje po objektih (Ž), kvalifikacije
10.00: SMUČANJE PROSTEGA SLOGA, smučanje po objektih (Ž), finale
11.00: KRLING, moški, 3. krog
11.00: SMUČARSKI TEKI, šprint (Ž), prosto, kvalifikacije
11.00: SMUČARSKI TEKI, šprint (M), prosto, kvalifikacije
11.00: HOKEJ, ženske, skupina B, Nemčija - Švedska
11.00: DESKANJE NA SNEGU, snežni žleb (M), kvalifikacije
13.00: SMUČARSKI TEKI, šprint (Ž), prosto, finale
13.00: SMUČARSKI TEKI, šprint (M), prosto, finale
13.45: HITROSTNO DRSANJE, 500 m (Ž)
15.30: SANKANJE, Enosed (Ž), 3. in 4. vožnja
16.00: HOKEJ, ženske, skupina B, Rusija - Japonska
16.00: DESKANJE NA SNEGU, snežni žleb (M), kvalifikacije
16.00: KRLING, ženske, 3. krog
16.00: UMETNOSTNO DRSANJE, športni pari, kratki program
16.00: BIATLON, zasledovalno (ž), 10 km
18.30: DESKANJE NA SNEGU, snežni žleb (M), finale
18.30: SMUČARSKI SKOKI, srednja skakalnica (Ž)




Spored na TV Slovenija 2:
10.50 Smučarski teki - šprint, kvalifikacije (Ž in M), prenos
11.45 Smučanje prostega sloga - smučanje po objektih (Ž), posnetek
12.50 Smučarski teki - šprint, finale (Ž in M), prenos
15.20 Deskanje prostega sloga - snežni žleb, kvalifikacije (M), povzetek
15.50 Biatlon - zasledovalna tekma (Ž), prenos
17.00 Smučanje prostega sloga - smučanje po objektih (Ž), posnetek
17.30 Smučarski skoki - srednja skakalnica, poskusna serija (Ž), prenos
18.20 Smučarski skoki - srednja skakalnica, finale (Ž), prenos
20.30 Sočijada, večerna olimpijska oddaja
21.00 Deskanje prostega sloga - snežni žleb, finale (M), posnetek
21.30 Sankanje, 3. in 4. vožnja (Ž), posnetek
22.00 Umetnostno drsanje - pari, kratki program, posnetek


MMC TV:
06.00 KRLING (Ž), 2. krog: ŠVEDSKA - KANADA
09.55 SMUČANJE PROSTEGA SLOVA, slopestyle (Ž)
10.55 DESKANJE, kanal (M), kvalifikacije
16.30 HISTROSTNO DRSANJE, 500 m (Ž)
18:25 DESKANJE, kanal (M), finale

Fabjanova in Višnarjeva želita v finale
Skakalke prvič na olimpijskih igrah