Nemški sankači so postali zmagovalci prve ekipne tekme v zgodovini olimpijskih iger. Foto: Reuters
Nemški sankači so postali zmagovalci prve ekipne tekme v zgodovini olimpijskih iger. Foto: Reuters
Justyna Kowalczyk
Justyna Kowalczyk: "To je res enkratno, saj sem si pred dvema tednoma zlomila nogo. Že tako ali tako so me precej pestile poškodbe. Bila sem med favoritinjami in verjela sem v to, da mi lahko uspe." Foto: EPA
Hong Žang
Hong Žang je poskrbela za eno izmed dveh četrtkovih zlatih kolajn za Kitajsko. Foto: Reuters
Tekačice tekmovale v "poletnih" razmerah
Vrhunci 7. dne iger

Za slovenske ljubitelje športa je bil vrhunec dneva hokejska tekma proti Rusiji. Risi so po dobrem odporu izgubili z 2:5. Več TUKAJ. V anketi pred tekmo sta dve tretjini MMC-jevih uporabnikov menili, da so sposobni pripraviti presenečenje, izkoristiti morebitno neuigranost favoriziranih Rusov ali njihovo podcenjevanje.
Kowalczykova slavila, Čebaškova 33.
Tekačice so se pomerile na 10 km klasično. Zmagala je Poljakinja Justyna Kowalczyk pred Švedinjo Charlotte Kalla, tretja je bila Norvežanka Therese Johaug. Alenka Čebašek je osvojla 33. mesto, Barbara Jezeršek je bila 41., Katja Višnar 54. in Nika Razinger 60. Vesna Fabjan ni nastopila.
Med tekmo se je temperatura povzpela nad 10 stopinj Celzija, številne tekmovalke pa so na progo krenile kar v kratkih rokavih, nekatere pa celo v majicah brez rokavov. Za kratke rokave se je odločila tudi Kowalczykova, ki ji toplo vreme očitno dobro dene. Višje temperature so ublažile poškodbo narta, zaradi katere je izpustila dosedanje preizkušnje in se raje osredotočila na tokratni klasični tek in osvojila že peto olimpijsko kolajno, skupno drugo zlato in je tako najuspešnejša poljska športnica. Na lestvici najboljših je prehitela tudi Adama Malysza, ki ima štiri kolajne, ampak je brez zlate.
"To so bile nenormalne razmere, ne vem, če sem kdaj že tekla v tako težkih pogojih. Vročina je bila neverjetna. Niti na enem delu proge se ne moreš spočiti, tudi po klancu dol ne, saj se tudi tam ustavljaš. Jaz sem naredila, kar sem lahko. Borila sem se po najboljših močeh," je po tekmi dejala Čebaškova.

Fak zgrešil štirikrat
Biatlonci so nastopili na individualni preizkušnji na 20 km. Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak, ki je s štirimi zgrešenimi streli zasedel 32. mesto. Tako kot na zasledovalni tekmi se je zlate kolajne veselil Francoz Martin Fourcade. Več TUKAJ.

Sankanje: Poker Nemcev
Nemčija je po pričakovanjih slavila še na ekipni sankaški tekmi. Drugo zlato kolajno na teh igrah so osvojili zmagovalca posamičnih tekem Felix Loch in Natalie Geisenberger ter zmagovalca v dvosedu Tobias Wendl in Tobias Arlt. Srebro je z dobro sekundo zaostanka pripadlo Rusiji, bron pa Latviji.

Hitrostno drsanje: Dve medalji za Kitajsko
Kitajka Hong Žang je bila najboljša v tekmi hitrostnega drsanja za ženske na 1.000 metrov. Drugi dve medalji sta odšli na Nizozemsko. Druga je bila zmagovalka s preizkušnje na 3.000 metrov Ireen Wüst, tretja pa Margot Boer. Žangova je s svojo predstavo nekoliko presenetila tekmice, saj je njena najboljša uvrstitev to sezono na 1.000 metrov v svetovnem pokalu šesto mesto.

Kitajska se je zlate kolajne veselila tudi v hitrostnem drsanju na kratkih progah. Žianru Li je slavila na 500 metrov pred Italijanko Arianno Fontana in Južnokorejko Seung Hi Park.

Tekačice tekmovale v "poletnih" razmerah
Vrhunci 7. dne iger