Tina Maze in Dominique Gisin sta ciljno črto prečkali sočasno oziroma do stotinke natančno. Foto: Reuters
Tina Maze in Dominique Gisin sta ciljno črto prečkali sočasno oziroma do stotinke natančno. Foto: Reuters
Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze

Zgodovinsko delitev prvega mesta, prvo v smučanju na olimpijskih igrah nasploh, je pod drobnogled vzel novinar New York Timesa in ugotovil, da tudi v smučanju čas merijo bolj natančno. Tako je bilo tudi na olimpijskem smuku.

"Čas smo izmerili do desettisočinke natančno, toda pravilo določa, da sporočimo stotinke, in mi sledimo pravilom," je za New York Times povedal Daniel Baumat, podpredsednik družbe Swiss Timing, ki skrbi za meritve na olimpijskih igrah.

Zakaj Mednarodna smučarska zveza v takih primerih ne uporablja natančnejšega časa, da določi zmagovalca? Odgovarja predstavnica Fisa za stike z javnostjo Jenny Wiedeke. "Ko gre za tako male številke, ne moreš več vedeti, ali so res popolnoma pravilne. Gre za šport na prostem v zimskih razmerah, že drobcen žarek bi lahko povzročil razliko."

Katera je bila na progi v Sočiju v sredo za drobec hitrejša, so videli le trije ljudje v merilni kabini - glavni časomerilec, njegov pomočnik in računalničar. Baumat je povedal, da časa, izmerjenega na desetisočinke natančno, sploh ni pogledal. "To nas prav nič ne zanima. Pravilo so stotinke. Rekli smo, OK, izenačeno je," je povedal Baumat. Izida z desetisočinkami ne sporočijo niti Fisu. "To je prepovedano," je še dodal.

Zanimivo je, da se v hitrostnem drsanju, če pride do fotofiniša, uporablja do tisočinke natančen čas.

Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze