Marit Björgen je v Sočiju predtem slavila v ekipnem šprintu in skiatlonu. Foto: Reuters
Marit Björgen je v Sočiju predtem slavila v ekipnem šprintu in skiatlonu. Foto: Reuters
Barbara Jezeršek
Barbara Jezeršek ne more biti povsem zadovoljna s svojo zadnjo preizkušnjo v Sočiju. Foto: Reuters

Ob koncu je Björgnova v svojem slogu pospešila in slavila z nekaj več kot dvema sekundama prednosti pred rojakinjo Therese Johaug, tretja je bila še ena Norvežanka, Kristin Stoermer Steira. Vse tri Norvežanke so se po 10 kilometrih nekoliko odcepile od glavnine in se niso več ozirale nazaj. Ena izmed glavnih favoritinj in branilka naslova, Poljakinja Justyna Kowalczyk, je zaradi poškodbe odstopila.

Björgnova izenačila dosežka Skoblikove in Jegorove
Björgnova je izenačila dosežka hitrostne drsalke Lidije Skoblikove in tekačice Ljubove Jegorove z največ zlatimi medaljami na zimskih olimpijskih igrah. To je bila prva trojna zmaga v smučarskem teku na olimpijskih igrah po prav tako norveškem slavju na moški preizkušnji na 30 kilometrov leta 1992.

Neverjetno: Vse tri Norvežanke na stopničkah
33-letna Norvežanka je s skupno 10 olimpijskimi odličji tudi izenačila dosežka Stefanie Belmondo in Raise Smetanine kot najuspešnejših smučarskih tekačic v zgodovini olimpijskih iger: "To je preprosto neverjetno. Vse tri Norvežanke smo na zmagovalnih stopničkah, to smo si že dolgo želele. V štafeti nam ni šlo, ampak danes smo pokazale, da smo najboljše."

Jezerškova po padcu brez upov na visoko uvrstitev
Jezerškova je dobro začela in bila blizu najboljšim po prvi tretjini proge, potem pa se je zapletla v padec in upanj na visoko uvrstitev je bilo konec. "Današnja tekma je bila ena izmed boljših, kar sem jih tekla, vsaj na začetku. Dekleta so pričela v dokaj umirjenem in lepem ritmu, zato je bilo možno držati korak z najboljšimi. Hvala tudi našim fantom, ki so znova pripravili zelo hitre smuči. Pri 12., 13. km pa sem imela smolo, Švedinja mi je zapeljala na smuči in padli sva. To se je zgodilo na vrhu klanca in je kar nekaj časa trajalo, da sva se ustavili in pobrali. Ona je bila na meni in dobila sem še rahel udarec v roko, ki je štiri minute sploh nisem mogla premikati," je zanjo ključni del tekme opisala slovenska tekačica in dodala.

Škoda padca, sposobna vrhunske uvrstitve
"Potem sem se vseeno borila do konca. Izgubila sem še nekaj mest, ker nisem šla zamenjat smuči. Uspešneje bi bilo mogoče končati tekmo, ker so skoraj vse varčevale z energijo do zadnjega kroga. Škoda, da sem padla, saj sem bila sposobna vrhunske uvrstitve. Očitno mi to še ni namenjeno, čeprav sem bila tega sposobna."

Smučarske tekačice so z današnjo tekmo končale nastope na igrah, v nedeljo bo na sporedu le še kraljevska disciplina za moške, ki se bodo v prosti tehniki s skupinskim startom pomerili na 50 kilometrov.

Smučarski teki, 30 km prosto (Ž):     
 1. M. BJÖRGEN          NOR  1:11:05,2
 2. T. JOHAUG           NOR       +2,6
 3. K. S. STEIRA        NOR       23,6
...                                   
31. B. JEZERŠEK         SLO     4:30,6