Peter Prevc se bo tudi na veliki skakalnici boril za olimpijske medalje. Foto: Reuters
Peter Prevc se bo tudi na veliki skakalnici boril za olimpijske medalje. Foto: Reuters
Robert Kranjec
Po prikazanem na treningu bo Robert Kranjec lahko nastopil na tekmi. Foto: Reuters

Želim mu najboljše. Nobenega padca ni lepo videti, še posebno pa ne na tem agresivnem umetnem snegu.

Peter Prevc o Kamilu Stochu
Kamil Stoch
Kamil Stoch bo imel v soboto priložnost, da postane šele tretji skakalec v zgodovini olimpizma, ki bi na enih igrah zmagal tako na srednji kot na veliki skakalnici. Foto: Reuters
Kranjec, Janus in Prevc po četrtkovem treningu
Kranjec: Z opornico je povsem drugačen občutek

Olimpijski podprvak je tudi na veliki skakalnici svoje dosežke iz skoka v skok stopnjeval, v zadnji seriji pa s 138,6 m tudi postavil daljavo dneva. Drugi je bil v zadnji seriji Severin Freund (135,5), tretji pa Kamil Stoch (133,5). Po prikazanem bosta Nemec in Poljak, ki je dobil tekmo na srednji napravi in se s Prevcem tudi bori za vodstvo v svetovnem pokalu, glavna favorita ob trenutno najboljšem slovenskem skakalcu.

Kranjec: Vse sem naredil za ta nastop
Uspešno je preizkus skakalnice in poškodovanega kolena prestal tudi Kranjec, ki je prav tako stopnjeval skoke, v drugi seriji bil celo drugi najboljši izmed Slovencev, v zadnji pa je zasedel 33. mesto. Tako se je uvrstil v slovensko ekipo za petkove kvalifikacije, kjer tako kot na srednji napravi ne bo Jake Hvala.
"Dejstvo je, da me je bilo prvega skoka na smrt strah. Potem pa sem vsak skok dodajal. Ni to še to, malo moram še zbrati občutke, ker je skakati z opornico čisto drugače," je za TV Slovenija dejal Kranjec. Pri vseh treh skokih je bila bolečina prisotna, a tega ne obeša na velik zvon: "Ta poškodba potrebuje rehabilitacijo, dolgo od šest do osem tednov. Skoki seveda niso bili stoodstotni. Vem, kje imam rezerve. A zaradi tega ciljev ne bom spustil, kaj bo pokazala realnost, bomo pa videli."
Pri najkrajšem prvem skoku (111,5 m) se je še lovil: "Na rampi nisem vedel, kako naj se pripravim, saj je toliko materiala pod to opornico, da me je oviralo. Po pravici povedano, sem se samo zapeljal čez. Z opornico je povsem drugačen občutek." Najizkušenejši v slovenski vrsti je v zadnjih dneh trdo delal: "Delal sem vsak dan, kar se je dalo. Poleg tega sem imel tri rehabilitacije dnevno. Vse sem naredil za ta nastop."

DALJAVE SLOVENCEV1. serija2. serija 3. serija
Jaka HVALA118,0 119,5 117,0
Jurij TEPEŠ122,0119,0 125,0
Jernej DAMJAN 120,0119,0 130,5
Robi KRANJEC 111,5 122,0121,0
Peter PREVC 128,0131,5 138,5


V zadnji seriji je najboljši skok prikazal tudi Jernej Damjan, ki je bil 11., Jurij Tepeš je bil 27., Hvala pa 42. Najmlajši izmed peterice Slovencev v Sočiju je bil med vsemi v treh serijah skupno najskromnejši.

Prva serija Stochu, druga Freundu
V prvi seriji je bil z naskokom najboljši Stoch, ki je v sredo v drugi seriji treninga grdo padel. Olimpijski prvak s srednje naprave je pristal pri 136 m. S 131,5 m sta bila druga Noriaki Kasai in branilec olimpijskega naslova Simon Ammann. Prevc je zasedel 15. mesto, Damjan 28., Tepeš 31., Kranjec 48. in Hvala 49.

V drugi seriji je odličen skok uspel enemu izmed osmoljencev tekme na srednji skakalnici, Freundu. Nemec, ki je na prvi tekmi padel, je skočil 135,5, drugi je bil Stoch s 131,0 m, tretji pa Kasai 134,0. Prevc je zasedel četrto mesto, Kranjec je bil soliden 31., razočarali pa so Hvala (43.), Tepeš (44.) in Damjan (45.).

Prevcu misli preveč bežijo k srebru
Prevc, prvi slovenski dobitnik medalje v Sočiju, je bil že pred četrtkovim treningom dobro razpoložen: "Skakalnica mi kar leži. Trenutno je moja največja težava, da še zdaj podoživljam trenutke z male skakalnice. Ko se zalotim, da razmišljam o lepih dogodkih, ki se jih doživel, si takoj rečem, da so ti trenutki mimo, da se moram skoncentrirati na novo tekmo."

Prvi treningi so dokazali, da bo Prevc v soboto spet med glavnimi kandidati za medaljo. Na prvem treningu je bil med najboljšimi, čeprav ni skočil s polno močjo: "Treningov sem se lotil s pametjo, povsem zbran, osredotočen na tehniko." Dneva po srebrni kolajni je preživel sproščeno: "V ponedeljek smo si ogledali smučišča, bili na tekmi v kombinacijskem slalomu, v torek smo spodbujali Tima Ravnjaka na tekmi v snežnem žlebu. Ta tekma me je navdušila, vzdušje na njej je boljše kot na skokih," je še povedal Prevc, ki ne ve natančno, kam je pospravil srebrno kolajno. "Najbrž v predal omare, nisem pa čisto prepričan."

Želim mu najboljše. Nobenega padca ni lepo videti, še posebno pa ne na tem agresivnem umetnem snegu.

Peter Prevc o Kamilu Stochu
Kranjec, Janus in Prevc po četrtkovem treningu
Kranjec: Z opornico je povsem drugačen občutek