Maria Höfl Riesch je bila v petek na čelu nemške delegacije pri odprtju iger. Foto: Reuters
Maria Höfl Riesch je bila v petek na čelu nemške delegacije pri odprtju iger. Foto: Reuters
Michel in Ronald Mulder
Slavje dvojčkov Mulder. Foto: Reuters

V rubriki Ruska ruleta spet navajamo nekaj statističnih zanimivosti ponedeljkovega dogajanja v Sočiju in njeni okolici.

Ob tem vas lepo vabim, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


0
- Nizozemci so velesila v hitrostnem drsanju, a v dolgi zgodovini zimskih olimpijskih iger na najkrajši razdalji na 500 metrov niso osvojili še niti ene medalje. Tokrat pa jim je uspela celo trojna zmaga (zlato je osvojil Michel Mulder, njegov brat Ronald je bil bronast, med njiju pa se je uvrstil Jan Smeeekens.

1 - Alpska smučarka Maria Höfl Riesch je dobila superkombinacijo in s tem postala prva zastavonoša z odprtja iger v Sočiju, ki je osvojila zlato olimpijsko medaljo. Zadnji trije nemški nosilci zastave so vselej osvojili zlato, pred štirimi leti je bil to voznik boba Andre Lang, pred osmimi leti pa biatlonka Kati Wilhelm.

2 - Za Nizozemce je to že druga trojna zmaga na teh igrah, vse medalje so osvojili že na 5.000 metrov. Pred tem so le enkrat v zgodovini pobrali vse tri medalje v eni disciplini (na 10.000 metrov v Naganu 1998).

3 - Kanadski hitrostni drsalec na kratkih progah Charles Hamelin je osvojil zlato na 1.500 metrov. S tem je osvojil svojo tretjo zlato medaljo v tretji različni disciplini (pred štirimi leti je prvak postal na 500 metrov in štafeti).

4 - Biatlonci so se šele četrtič v zgodovini olimpijskih iger pomerili v zasledovanju. Prav na vseh tekmah je vsaj en Francoz osvojil medaljo, tokrat kar dve (zlato Martina Fourcada in bron Jeana Guillauma Beatrixa).

6 - Tina Maze je postala šesta slovenska športnica, ki je na zimskih olimpijskih igrah osvojila četrto mesto.

Iz Sočija