Prvi dan je bil od Rusov medalji najbližje Anton Šipulin, ki jo je v biatlonskem šprintu zgrešil za vsega sedem desetink sekunde. Foto: Reuters
Prvi dan je bil od Rusov medalji najbližje Anton Šipulin, ki jo je v biatlonskem šprintu zgrešil za vsega sedem desetink sekunde. Foto: Reuters
Vrhunci drugega dne olimpijskih iger
Sočijada, sobotna oddaja

V času dogajanja v Sočiju bom v rubriki Ruska ruleta v številkah zajel dogajanje ob Črnem morju in na gorah nad njim.

Ob tem vas lepo vabim, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
- Ruski športniki so prvi tekmovalni dan iger ostali brez medalje, to se na zimskih olimpijskih igrah ni zgodilo vse od Nagana 1998.

2 - Kar dva slovenska športnika sta zaradi padca ostala brez olimpijskega nastopa: Rok Perko ne bo nastopil na smuku, Robert Kranjec pa najbrž ne na posamični tekmi na srednji napravi.

3 - Nizozemec Sven Kramer je postal šele tretji hitrostni drsalec, ki se ponaša z dvema naslovoma olimpijskega prvaka na 5.000 metrov. To je uspelo še Švedu Tomasu Gustafsonu in Norvežanu Ivarju Ballangrudu.

4 - Norveški biatlonec Ole Einar Björndalen je po zmagi v šprintu postal četrti športnik, ki je zlato medaljo osvojil na štirih različnih zimskih olimpijskih igrah. To je uspelo še biatloncema Aleksandru Tihonovu in Riccu Grossu ter hitrostni drsalki Claudii Pechstein.

12 - Björndalen ima zdaj ducat olimpijskih medalj, s čimer je izenačil rekord rojaka Björna Dählieja. Smučarski tekač ima sicer rahlo impresivnejšo žlahtnost medalj (8 zlatih in 4 srebrne; Björndalen pa 7 zlatih, 4 srebrne in 1 bronasto).

16 - Minilo je obdobje 16 let med prvo in zlato medaljo Oleja Einarja Björndalna, s čimer je izenačil dosežek sovjetske tekačice Raise Smetanine (1976-1992).

20 - Sage Kotsenburg je postal olimpijski prvak v deskanju po objektih, to je za ZDA jubilejna 20. medalja na olimpijskih igrah v deskanju na snegu. Nobena druga država še ni dosegla meje desetih medalj.

33 - Marit Björgen je dobila skiatlon ter s 33 leti in 324 dnevi postala najstarejša olimpijska zmagovalka v smučarskih tekih. Prej se je s tem ponašala Stefania Belmondo, ki je v Salt Lake Cityju 2002 na 15 km v prosti tehniki slavila pri 33 letih in 27 dneh.

40 - Björndalen je postal prvi 40-letnik, ki je na zimskih olimpijskih igrah osvojil posamično zlato. Na dan tekme je štel natančno 40 let in 12 dni. Prejšnji rekord je držal Duff Gibson, ki je leta 2006 postal prvak v skeletonu pri 39 letih in 190 dneh.

Iz Sočija

Vrhunci drugega dne olimpijskih iger
Sočijada, sobotna oddaja