Peter Prevc je spet dokazal, da je človek za največje tekme. Foto: STA
Peter Prevc je spet dokazal, da je človek za največje tekme. Foto: STA
Nov veliki uspeh Petra Prevca
Intervju s Petrom Prevcem po osvojenem bronu
Zadnjih pet skakalcev v finalni seriji

V neugodnih vremenskih razmerah je nad Sočijem skočil do brona, kar je njegova četrta posamična medalja na največjih tekmovanjih, s čimer je poseben dragulj slovenskih smučarskih skokov. Noben drug Slovenec namreč nima več kot ene medalje s posamičnih tekem na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.

Vabim vas, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
: Peter Prevc je v finalu dosegel najboljšo oceno serije, s čimer je pridobil eno mesto in si v Sočiju nadel še eno medaljo.
2: Prevc je zdaj drugi slovenski smučarski skakalec, ki ima dve olimpijski medalji. S tem se ponaša le še Matjaž Debelak, ki se je z enako žlahtnostjo (srebro in bron) vrnil iz Calgaryja.
3: Kamil Stoch je po Mattiju Nykänenu (1988) in Simonu Ammannu (2002 in 2010) tretji skakalec, ki je na olimpijskih igrah združil naslova na obeh posamičnih tekmah.
4: Prevc je osvojil že četrto posamezno medaljo na velikih tekmovanjih. Preostala šesterica Slovencev (Debelak, Primož Ulaga, Franci Petek, Urban Franc, Rok Benkovič in Robert Kranjec) ima po eno.
5: Slovenija je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila peto medaljo, s čimer je popravila svoj rekord na zimskih igrah in izenačila rekord poletnih iger v Pekingu.
6: Peter Prevc je imel po vsoti dolžin skokov šele šesti najboljši izkupiček (266 metrov), a je nastopil v slabših vremenskih razmerah. V drugi seriji je tako dobil šest točk dodatka pri vetrni izravnavi. Najvišjo vsoto daljav je imel sicer Rus Dimitrij Vasiljev (275 metrov), a je v drugi seriji pri 144,5 metra padel, hkrati pa je nastopil še z dveh višjih naletov kot najboljši. Na koncu je tako osvojil 26. mesto. Če bi mu pri tako ekstremi daljavi uspel telemark, bi tekmo končal približno 20 mest višje (za medalje bi mu še vedno zmanjkalo več kot 15 točk).
7: Slovenski junak Sočija je dosegel najvišjo oceno finala, v kateri pa je bil po daljavi "le" sedmi najboljši. Tu se je še kako poznala prednost vetrne izravnave, ki je izničila slabe vremenske razmere in mu omogočila naskok do zmagovalnega odra.

8: Najboljši športnik Slovenije leta 2013 je postal osmi Slovenec, ki je na poletnih in zimskih olimpijskih igrah osvojil vsaj dve medalji v posamični konkurenci. Pred njim je to uspelo še Leonu Štuklju, Miru Cerarju, Tini Maze, Primožu Kozmusu, Rajmondu Debevcu, Urški Žolnir in Vasiliju Žbogarju.

9: Prevc je res v izjemni formi, saj je na zadnjih 11 tekmah v elitni konkurenci (svetovni pokal in olimpijske igre) kar devetkrat skočil na stopničke.
10: V drugi seriji je le deset skakalcev pristalo pri vsaj 130 metrih, v prvi seriji je bilo takšnih 18.
20: Noriaki Kasai je medaljo osvojil pri 41 letih, oziroma 20 let po Lillehammerju, kjer je bil prav tako srebrn na večji napravi. Dve desetletji med olimpijskima medaljama sta minili le še pri švicarskem hokejistu Bibiju Torrianiju, ki je bil bronast leta 1928 in 1948. Japonski veteran je sicer nastopil že na sedmih igrah, s čimer si deli rekord z ruskim sankačem Albertom Demčenkom.

Iz Sočija

Nov veliki uspeh Petra Prevca
Intervju s Petrom Prevcem po osvojenem bronu
Zadnjih pet skakalcev v finalni seriji