Noriaki Kasai, Kamil Stoch in Peter Prevc so odlično formo iz svetovnega pokala prenesli tudi na olimpijske igre. Foto: EPA
Noriaki Kasai, Kamil Stoch in Peter Prevc so odlično formo iz svetovnega pokala prenesli tudi na olimpijske igre. Foto: EPA
Primož Peterka
Primož Peterka nima posamične medalje z največjih tekmovanj, zato pa ima dva velika kristalna globusa. Foto: EPA
Izjavi Stocha in Kasaija po prejemu medalj
Prevc s hokeja po medaljo
Peter Prevc z novo medaljo okoli vratu

Športni SOS je v času olimpijskih iger v znamenju dogajanja v Sočiju. Tokrat imamo pod drobnogledom smučarske skoke.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja je rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


230. Na koliko olimpijskih tekmah so medaljo dobili trije najboljši smučarji skakalci v skupnem seštevku svetovnega pokala?

Luka Dolar

Olimpijsko tekmo smučarjev skakalcev na veliki napravi je dobil vodilni v svetovnem pokalu Kamil Stoch, srebrno medaljo si je okrog vratu nadel Noriaki Kasai (tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala), bron pa Peter Prevc (drugi).

Svetovni pokal v smučarskih skokih poteka od sezone 1979/1980 naprej, tekma v Sočiju pa je bila tretja do zdaj, na kateri so medalje osvojili tisti tekmovalci, ki so v tistem trenutku tudi zasedali prva tri mesta v svetovnem pokalu.

Prvič se je to zgodilo na igrah v Sarajevu 1984, ko je olimpijski prvak na večji napravi postal Finec Matti Nykänen, srebro je osvojil Jens Weissflog, bron pa Pavel Ploc. Dobitniki medalj so bili takrat med prvimi tremi tudi v svetovnem pokalu, le da sta Nykänen in Ploc zamenjala svoji mesti.

Drugič pa se je to zgodilo deset let pozneje na igrah v Lillehamerju, kjer je na večji napravi olimpijski prvak postal Weissflog, srebrno medaljo je osvojil Espen Bredesen, bronasto pa Andreas Goldberger. V svetovnem pokalu je bil takrat vrstni red malo premešan: 1. Goldberger, 2. Weissflog, 3. Bredesen.

Od uvedbe svetovnega pokala v smučarskih skokih je bilo na olimpijskih igrah izpeljanih 20 posamičnih tekem, le trikrat do zdaj pa se je zgodilo, da nihče od vodilne trojke v svetovnem pokalu ni osvojil olimpijske medalje. Prvič je bilo to leta 1980, ko so na manjši napravi brez medalje ostali Stanislaw Bobak, Armin Kogler in Hubert Neuper, preostala primera pa sta bila v Torinu 2006, ko nihče od vodilne trojke Andreas Küttel, Janne Ahonen, Jakub Janda ni osvojil medalje niti na manjši niti na večji napravi.

231. Katere so bile najbolj izenačene tekme v zgodovini smučarskih skokov na olimpijskih igrah?
Klemen Novak

Najbolj izenačena tekma v smučarskih skokih v zgodovini olimpijskih iger je bila nedvomno v Saporu na veliki napravi, kjer je prve štiri tekmovalce ločilo samo sedem desetink točke.

#SkakalecDržavaTočke
1.Wojciech FortunaPoljska219,9
2.Walter SteinerŠvica219,8
3.Rainer SchmidtNemčija219,3
4.Tauno KäyhköFinska219,2

O naslovu olimpijskega prvaka je še dvakrat odločala samo desetinka točke. V Salt Lake Cityju 2002 je na ekipni tekmi Nemčija v boju za zlato premagala Finsko, štiri leta pozneje pa je na večji napravi z najmanjšo mogočo razliko Thomas Morgenstern ugnal rojaka Andreasa Koflerja.

Tudi v boju za bron je trikrat do zdaj odločala samo desetinka. Ob zgoraj omenjenem primeru se je to zgodilo še leta 1976, ko je bil na večji napravi Henri Glass iz Vzhodne Nemčije za drobec boljši od rojaka Jochena Danneberga. Tretjič pa se je to zgodilo v Naganu 1998, ko je bron osvojil Masahiko Harada, brez medalje pa je ostal Andreas Widhölzl. Na tisti tekmi je Primož Peterka osvojil peto mesto, kar je njegova najboljša posamična uvrstitev na olimpijskih igrah. Medalja mu je sicer ušla za 7,2 točke.

Med nesrečniki je tudi Miran Tepeš, ki je bil v Calgaryju četrti na manjši napravi. Medalja mu je ušla za šest desetink točke.

Iz Sočija

Izjavi Stocha in Kasaija po prejemu medalj
Prevc s hokeja po medaljo
Peter Prevc z novo medaljo okoli vratu