Igre v Sočiju veljajo za izjemen zalogaj tudi glede varnosti, saj bi lahko skrajneži prav z napadi med igrami močno opozorili svetovno javnost na svoje zahteve. Foto: Reuters
Igre v Sočiju veljajo za izjemen zalogaj tudi glede varnosti, saj bi lahko skrajneži prav z napadi med igrami močno opozorili svetovno javnost na svoje zahteve. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putin je osebno pregledal vse varnostne ukrepe v Sočiju. Igre veljajo za njegov 'osebni projekt'. Foto: EPA
Obama Putinu ponudil pomoč
Grožnje MOK-u niso resne

Po poročanju Reutersa je madžarski olimpijski komite pismo poslal tako MOK-u kot ruskim oblastem. Iz MOK-a so sporočili, da so pismo strokovnjaki analizirali in ga označili za "neogrožujočega". "Tako MOK kot prireditelji v Sočiju so uradno sporočili, da grožnja ni prava. Oseba za njo je že večkrat pošiljala najrazličnejša sporočila več članom olimpijske družine," so dejali.

Predali so ga policiji
Predtem je predstavnik OKS-ja Brane Dmitrovič za MMC dejal, da je pismo na elektronski naslov OKS-ja prispelo v torek zvečer. Dejal je: "Upamo, da se ne bo zgodilo nič, a zadeve ne podcenjujemo. Pismo je bilo napisano v ruskem jeziku. Dali smo ga prevesti in ga predali policiji." Dodal je, da OKS nikakor ne razmišlja o kakršnih koli spremembah pri slovenski odpravi v Soči, "saj bo Mednarodni olimpijski komite (MOK) že vedel, kaj storiti". "Gremo v Soči, tako kot gredo vsi," je dodal, ne ve pa, kdo vse je te grožnje prejel.

Tudi madžarski komite med naslovniki
Da so prejeli grozilno pismo, so najprej poročali madžarski mediji. Direktor madžarskega odbora (MOB) Zsolt Borkai je dejal, da so na sedež organizacije prejeli pismi, napisani v angleškem in ruskem jeziku. V njih teroristi grozijo z napadi med olimpijskimi igrami v Sočiju. O grožnjah je obvestil tudi Mednarodni olimpijski komite in ruske organizacije ter dodal, da so po njegovih informacijah podobno vsebino dobili tudi olimpijski komiteji nekaterih drugih držav. Podobno pismo je na svoj elektronski naslov prejel tudi generalni sekretar MOB-a Bence Szabo. Dodal je, da je preiskava o dogodku že stekla.

Na udaru "črne vdove"
Ruska policija je medtem hotele, letališče in avtobusne postaje v Sočiju prelepila s fotografijami Ruzanne Ibragimove, za katero sumijo, da bi lahko med največjim športnim dogodkom leta izvedla samomorilski napad. 23-letna Dagestanka (severni Kavkaz) je "črna vdova", njen mož je bil islamistični upornik. V Soči naj bi se ji kljub poostrenim varnostnim ukrepom uspelo izmuzniti na začetku meseca.

Oblasti v Sočiju in njegovi okolici poleg nje iščejo še najmanj dve domnevni ženski samomorilski napadalki.

Igre v Sočiju bodo spremljali do zdaj najbolj poostreni varnostni ukrepi. Za varnost bo skrbelo 30.000 policistov, dostop do območja pa je že zdaj močno omejen.

Obama ponudil "polno pomoč"
Ruskega predsednika Vladimirja Putina je v torek poklical ameriški predsednik Barack Obama in mu ponudil "polno pomoč" ZDA pri zagotavljanju varnih iger v Sočiju. Ruskega odziva na ameriško ponudbo glede varnostne pomoči še ni bilo, je pa televizija CNN poročala, da ameriška vojska pripravlja dve bojni ladji in številna transportna letala za evakuacijo Američanov iz Sočija, če bi se zgodil katastrofalen teroristični napad.

Državi naj bi bili tudi sredi pogajanj o uporabi visoke ameriške vojaške tehnologije za zagotavljanje varnosti na igrah. Gre za naprave, ki lahko odkrijejo improvizirana eksplozivna telesa in ki jih Američani uporabljajo v Afganistanu.

Spomin na Volgograd še kako živ
Ruske oblasti se namreč v času olimpijskih iger bojijo morebitnih napadov, predvsem islamistov s Severnega Kavkaza. Zaskrbljenost sta še okrepila samomorilska bombna napada v Volgogradu pretekli mesec, v katerih je umrlo 34 ljudi.

Obama Putinu ponudil pomoč
Grožnje MOK-u niso resne