ZLATA TINA MAZE, in to v kraljevskem smuku. Kapo dol! Foto: Reuters
ZLATA TINA MAZE, in to v kraljevskem smuku. Kapo dol! Foto: Reuters

Gospod predsednik? Hvala za zastavo ... Da, Tini bom predal poljubčke.

Telefonski pogovor Andree Massija s predsednikom Borutom Pahorjem.
Tina Maze
Zmagovit dvig rok takoj po prihodu v cilj. Foto: Reuters
Mazejeva postavila nov mejnik slovenskega športa
Podelitev cvetja najboljšim smukačicam
Utrinki zlatega dne Tine Maze
Pogovor z Andreo Massijem
Pogovor s Tino Maze
Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze

Igra stotink je tokrat bila tako na strani Tine Maze kot tudi Švicarke Dominique Gisin, saj sta postali olimpijski smukaški prvakinji s popolnoma identičnim časom 1:41,57.

Zadnji zavoj skoraj odvzel zlato
30-letna Črnjanka je odločno in hitro krenila ter postavljala boljše čase kot vodilna Gisinova. Na izredno hitrih smučeh je imela po dveh tretjinah proge že 38 stotink prednosti, a nato je zgrešila idealno linijo v zadnjem ovinku pred ciljno ravnino, toda na njeno srečo, na srečo njene ekipe in vseh slovenskih navijačev se je izšlo s sanjskim scenarijem - z olimpijskim zlatom v smuku!

Ob Tini Maze in Dominique Gisin je na zmagovalni oder stopila še ena Švicarka Lara Gut, ki je osvojila bronasto medaljo.

Spomnila sem se prve tekme v karieri
"Po vsem tem, kar sem letos prestala, je to nekaj neverjetnega. Pred smukom sem se spomnila svoje prve tekme v karieri, ko sem "štanfala" po hribu navzgor. Celo noč sem se mislila na to tekmo. Takrat sem zmagala in rekla sem si, da lahko to naredim tudi danes. Če bi mi kdo pred dvema letoma rekel, da lahko zmagam na olimpijskem smuku, bi rekla, da je nor. To je bila vrhunska predstava, še vedno z napako, a dovolj za zmago,"
je v prvem odzivu po tekmi povedala Tina Maze in še dodala: "Ne morem verjeti, da sem olimpijska prvakinja."


Brez proge za smuk do zlata!

Presrečen je bil celotni Team to aMaze, kjer so bili v ponedeljek razočarani po superkombinaciji, kjer je Tina Maze za medaljo zaostala le za desetinko sekunde. Tokrat je bil Andrea Massi, vodja ekipe in Tinin partner, močno ganjen: "Slovenci brez prave proge za smuk ... zdaj pa imamo olimpijsko prvakinjo."

Trener Mauro Pini, ki je med vihravo sezono v sili prevzel mesto trenerja, je bil presrečen: "Sem več kot stoodstotno ponosen, hkrati pa sta na odru še dve Švicarki." Do besede je prišla tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek: "Že kot otrok sem si želela biti del tako vrhunske ekipe. Zdaj pa zlato, uresničitev sanj!"

Ob boku Štuklja in Žolnirjeve

Mazejeva je osvojila svojo tretjo olimpijsko medaljo, dve srebrni je osvojila pred štirimi leti v Vancouvru. Kot prva slovenska zimska smučarka je osvojila zimski Olimp, ob judoistki Urški Žolnir pa je postala druga Slovenka z olimpijskim zlatom. Prvo poletno zlato olimpijsko medaljo je osvojil Leon Štukelj daljnega leta 1924 v Parizu. Skupno je to 15. olimpijska medalja za zimske slovenske športnike, od tega osma v alpskem smučanju. Pod zastavo samostojne Slovenije je to enajsta zimska medalja.

Deseterico zaokrožila Ilka Štuhec
Zlati slovenski dan v Roza Hutorju je dopolnila Ilka Štuhec, ki je komaj okrevala po zadnji poškodbi, a se je nato s številko 27 zavihtela kar na 10. mesto, pri čemer je za Mazejevo zaostala le za dobro sekundo.

Maruša Ferk, ki je s številko 6 nastopila kot prva izmed treh Slovenk, se še vedno ni spoprijateljila s progo v Roza Hutorju in je za takrat vodilno Fabienne Suter zaostala za 1,30 sekunde. Še hitrejša je bila nato druga Švicarka Dominique Gisin, ki je vodila vse do Tine Maze.
Prva delitev zlata v alpskem smučanju do zdaj
Gisinova se je na progo pognala kot 12., že ko je prišla v cilj, je bilo jasno, da je izjemno hitra. Trepetala je vse do številke 21 in Tine Maze, nato pa tudi sama eksplodirala. Bila je polna hvale na račun Mazejeve: "To je zame velika čast. Tina je ena od najboljših smučark in občudujem njeno smučanje. Je super punca in zelo jo spoštujem." Njuna delitev olimpijske zmage je sploh prva do zdaj v alpskem smučanju na olimpijskih igrah.
Razočaranje prvih dveh favoritinj
Najhitrejša na superkombinacijskem smuku Julia Mancuso je razočarala in že ob prečkanju ciljne črte zasedla le četrto mesto. Še bolj je odpovedala prva favoritinja Maria Höfl-Riesch.

V s soncem obsijanem Roza Hutorju je bilo v cilju 5 stopinj Celzija. Višinska razlika na 2713 metrov dolgem smuku za ženske je znašala 790 m, na njej pa je bilo 41 vratc. Občutna sprememba s ponedeljkovim superkombinacijskim smukom je bil močnejši veter, snežna podlaga pa je bila spremenjena zaradi višjih temperatur, še zlasti v spodnjem delu, kjer se je tudi odločalo o medaljah.

Končni vrstni red:         
 1. T. MAZE            SLO 1:41,57
    D. GISIN           ŠVI 
 3. L. GUT             ŠVI   +0,10
 4. D. MERIGHETTI      ITA    0,27
 5. F. SUTER           ŠVI    0,37
 6. L. SEJERSTED       NOR    0,44
 7. E. MIKLOS          MAD    0,71
 8. J. MANCUSO         ZDA    0,99
 9. N. HOSP            AVT    1,05
10. I. ŠTUHEC          SLO    1,08
11. L. ROSS            ZDA    1,11
12. E. FANCHINI        ITA    1,13
13. M. HÖFL-RIESCH     NEM    1,17
18. M. FERK            SLO    1,67




Gospod predsednik? Hvala za zastavo ... Da, Tini bom predal poljubčke.

Telefonski pogovor Andree Massija s predsednikom Borutom Pahorjem.
Mazejeva postavila nov mejnik slovenskega športa
Podelitev cvetja najboljšim smukačicam
Utrinki zlatega dne Tine Maze
Pogovor z Andreo Massijem
Pogovor s Tino Maze
Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze