"Mislim le na to, kako bom osvojil zlato medaljo v ekipni preizkušnji," je povedal Kohej Učimura, ki si očitno še bolj kot to, da postane zlat v mnogoboju, želi, da bi Japonci v Riu premagali Kitajce. Foto: EPA
Simone Biles
Simone Biles je na zadnjem svetovnem prvenstvu (lani v Glasgowu) osvojila štiri zlate medalje in eno bronasto, tako da v Rio prihaja kot ena največjih favoritinj na vseh orodjih, poleg tega pa bo z ameriško reprezentanco, v kateri so še Gabby Douglas, Laurie Hernandez, Madison Kocian in Aly Raisman, glavna kandidatka za naslov v ekipni konkurenci. Foto: EPA

Oktobra je 27-letni Japonec v Glasgowu že šestič postal svetovni prvak v mnogoboju, skupaj pa ima na svetovnih prvenstvih deset zlatih medalj, kar je občutno več od ene zlate olimpijske (London 2012, mnogoboj). Od iger v Pekingu 2008, na katerih je bil srebrn, je Učimura v mnogoboju zmagoval na vseh največjih tekmovanjih, zato bil bil že pravi šok, če ne bi 1,62 metra visokemu športniku, ki nenehno išče popolnost, uspelo ponoviti uspeha iz Londona in se izenačiti z rojakom Savaom Katom, zadnjim telovadcem, ki je (leta 1972) ubranil naslov olimpijskega prvaka v mnogoboju.

Spored gimnastike v Riu


Pravila v gimnastiki

Najuspešnejše države na igrah v Londonu 2012:
Kitajska (5 - 4 - 3)
Rusija (3 - 5 - 4)
ZDA (3 - 1 - 2)
Japonska (1 - 2 - 0)
Romunija (1 - 1 - 1)


V Glasgowu Japonci pred Kitajci

Toda Učimura ima še večjo željo: osvojiti zlato medaljo v moštveni preizkušnji. Kitajska prevlada je že dobri dve desetletji očitna: v moški gimnastiki so Kitajci po letu 1994 dobili deset od dvanajstih ekipnih preizkušenj na svetovnih prvenstvih in tri od petih na olimpijskih igrah. Japonci, ki so med letoma 1960 in 1976 slavili pet zaporednih olimpijskih naslovov, so bili zadnjič ekipno zlati v Atenah 2004, torej še pred dobo Učimure. Tako v Pekingu kot v Londonu se je morala Japonska zadovoljiti s srebrom, v obeh primerih so zaostali za Kitajci. Razplet na zadnjem SP-ju v Glasgowu (Japonci so zmagali) Učimuri vliva upanje, da bodo v Riu zmogli premagati velike tekmece. Visok račun, ki ga je v torek za igranje igre Pokemon Go v Riu dobil od svojega mobilnega telefonskega operaterja (neverjetnih 500 tisoč jenov, kar je 4.400 evrov), ga je sprva povsem pobil, a se je z operaterjem pogodil za precej nižji znesek, tako da bo lahko mirno "lovil" še zlate medalje.

Po poteh legendarne Latinine
V podobni vlogi favorita kot Učimura v Rio prihaja 1,45 metra visoka Američanka Simone Biles, ki bo pri 19 letih prvič nastopila na olimpijskih igrah. Bilesova je na zadnjem SP-ju osvojila štiri zlate medalje in se s skupaj desetimi medaljami v zgodovino vpisala kot najboljša tekmovalka v zgodovini SP-jev. Če ji bo uspelo naslovu svetovne prvakinje dodati še olimpijski naslov, bo postala šele četrta telovadka s takšnim uspehom, odkar so leta 1952 v olimpijski program dodali mnogoboj. Prvi je to uspelo legendarni Larisi Latinini (1960), sledili pa sta ji Ljudmila Turiščeva (1972) in Lilija Podkopajeva (1996).

Teja Belak 7. avgusta na preskoku
Slovensko gimnastiko bo v Braziliji zastopala Teja Belak, potem ko je bila leta 2008 na igrah v Pekingiu Adela Šajn, leta 2012 v Londonu pa Saša Golob. Belakova, ki si je nastop priborila spomladi na posebnih kvalifikacijah, bo (7. avgusta) nastopila le v preskoku, cilj je uvrstitev do 20. mesta. Še vedno ima težave s poškodbami: "Že to, da bom nastopila v Riu, je super. Malo sem trenirala, zadnji treningi so bili bolj zato, da ostanem cela, sicer pa še vedno računam na uvrstitev med 16. in 20. mestom. Če mi to uspe, bom zelo zadovoljna," je dejala Belakova.