Vasilij Žbogar - nosilec  slovenske zastave na odprtju iger. Foto: www.alesfevzer.com
Vasilij Žbogar - nosilec slovenske zastave na odprtju iger. Foto: www.alesfevzer.com

Žbogar je na OI do zdaj osvojil srebrno in bronasto medaljo v razredu laser, v Riu pa bo poskušal do nje v drugem poskusu priti tudi v razredu finn, v katerem je bil pred štirimi leti v Londonu šesti. V luči priprav na OI je izpustil svetovno prvenstvo, kjer bi branil bronasto medaljo.

"Mislim, da imam veliko izkušenj, večina ostalih jadralcev je imela podoben program. Razred finn je zahteven, imam svoja leta, zato potrebujem več regeneracije. Tudi zato sem nekaj regat izpustil, delal veliko na pripravah, imel sparing partnerje, vsak dan jadral regate, zato mi dvobojev ne primanjkuje," je o svojih ciljih povedal Žbogar.

Mrakova in Macarolova sta v razredu 470 aprila letos na evropskem prvenstvu na Majorki osvojili bronasto kolajno, zlato pa sta si prijadrali julija lani v Aarhusu na Danskem. Tina Mrak je s Tejo Černe na OI že nastopila pred štirimi leti, skupaj z novo partnerko Macarolovo pa sta med drugim zbirali tudi denar za nakup nove jadrnice.

"Zagotovo sem v Rio prišla z višjimi cilji kot v Londonu, kjer so bile moje prve igre. Zdaj sva z Veroniko opravili zelo veliko dela, vsako leto stopnjevali mesta, bili vse boljši, zato si želiva čim več pokazati na igrah in doseči cilj, ki sva si ga zadali," je dejala Mrakova in pojasnila, da je cilj vsaj boj v sklepni regati najboljše deseterice. Obe si želita nekoliko močnejši veter, saj je šibak veter edina razmera na vodi, ki ju resnično skrbi.

Žbogarja začetek olimpijske regate čaka v torek, Mrakovo in Macarolovo pa dan pozneje.