Vasilij Žbogar je v odličnem položaju, da še tretjič osvoji medaljo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar je v odličnem položaju, da še tretjič osvoji medaljo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Tina Mrak in Veronika Macarol
Tina Mrak in Veronika Macarol jadrata izjemno konstantno, saj sta edina posadka, ki sta se na vseh štirih regatah uvrstili med najboljših 6. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po dobri polovici preizkušnje (po šestih od 11 regat) namreč zaseda odlično drugo mesto, precej pred njim je le prvi favorit štirikratni svetovni prvak Britanec Giles Scott. Razlike za Žbogarjem so izjemno majhne, saj je med četrtim in 12. mestom le šest točk razlike. Vrstni red pa se v zadnjih petih regatah lahko še precej premeša.

#jadralecdržava točke
1.Giles ScottVelika Britanija 18
2.Vasilij ŽbogarSlovenija 29
3.Zsombor BereczMadžarska33
4.Pieter Jan PostmaNizozemska38
5.Jonas Hogh ChristensenDanska39
6.Jake LilleyAvstralija39
7.Ivan Kljaković GašpićHrvaška39
8.Ionnis MitakisGrčija41
9.Jorge ZarifBrazilija41
10.Jonathan LobertFrancija43

Vasilij Žbogar je najboljši predstavi prikazal prvi dan, ko je bil tretji in prvi. Takrat je izkoristil zanj ugodne razmere (šibek veter). Naslednja dneva je močneje pihalo, s čimer so bile njegove uvrstitve nekoliko slabše (7, 10, 15 in 8), iz skupnega seštevka se tako briše petnajstica (kot najslabši izid).

Boril se je do zadnjega
"Za nami je več kot polovica olimpijske preizkušnje, prvi dve regati sta potekali v šibkem vetru, zadnje štiri pa v precej močnem vetru, kar meni osebno sicer ne ustreza. A nekako sem preživel, saj sem v povprečju dosegel solidne uvrstitve. Ti pogoji mi ne ustrezajo najbolje, a sem se boril do zadnjega. V skupnem seštevku sem še vedno drugi, kar je prav gotovo dobro," je zadovoljen dobitnik dveh olimpijskih medalj, ki je napovedal, da bo prosti dan izkoristil za počitek.

Izjemno izhodišče posadke 470
Odlično pa tekmujeta tudi Tina Mrak in Veronika Macarol, ki v razredu 470 zasedata peto mesto, a imata enako število točk kot tretji Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, kar pa je po štirih regatah morda še pomembneje, njuna najslabša uvrstitev je 6. mesto, kar pomeni, da si še lahko privoščita slabše regate, kar za večino njunih tekmic ne velja (vodilni Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie imata tako že "prečrtano" enaindvajsetico). Danes bosta na sporedu 5. in 6. regata, nato sledi dan odmora.

#jadralkidržava točke
1.Aleh/PowrieNova Zelandija 6
2.Kondo Jošida/JošiokaJaponska8
3.Mills/ClarkVelika Britanija11
4.Lecointre/DefranceFrancija11
5.Mrak/MacarolSlovenija11
6.Haeger/ProvanchaZDA12
7.Zegers/Van VeenNizozemska18
8.Vadlau/OgarAvstrija20
9.Oliveira/BarbachanBrazilija20
10.Cornduella/LopezŠpanija31