Kajakaš Peter Kauzer je srebrno olimpijsko medaljo takoj proslavil z očetom, ki je tudi njegov trener. Odveč je poudarjati, kako sta si oba želela tega uspeha ... Foto: www.alesfevzer.com
Kajakaš Peter Kauzer je srebrno olimpijsko medaljo takoj proslavil z očetom, ki je tudi njegov trener. Odveč je poudarjati, kako sta si oba želela tega uspeha ... Foto: www.alesfevzer.com
Navijači so se v Hrastniku zabavali do jutra
Hrastnik dihal s srebrnim Kauzerjem

Tudi njemu se je ob osvojitvi sinove olimpijske kolajne odvalil kamen od srca. "Če pogledamo od leta 1990, ko je Pero začel veslati, je družina temu posvetila vse življenje, ves prosti čas. Veslanje je bil naš način življenja. Bili so padci, bilo je veselje, pika na i pa je olimpijska kolajna. Odličje, ki ga je v Pekingu izgubil zaradi neizkušenosti, v Londonu pa zaradi prevelikega bremena. V Riu so se obrestovale izkušnje, nagrajena je bila njegova kilometrina, menim, da si je to zaslužil," je bil ponosen oče Kauzer, ki ni skrival dejstva, da je po uspehu tako kot še mnogi drugi potočil nekaj solz.

"Potočil sem nekaj solz, a najbrž ne toliko kot Petrova mama, za zdaj le moja sopotnica, ki pa bo postala moja žena, saj sem obljubil, da jo bom, če sin osvoji kolajno, oženil. Mame so vedno bolj čustvene, ona pa je še posebno. Toliko, kot je ona naredila za svojega sina, ne vem, ali je še katera, kapo dol pred njo. Vsa ta leta je prenašala pritisk s tekem, morala naju je prenašati v dobrem in slabem," je mamo kot najzaslužnejšo za sinov uspeh imenoval oče.

Mama je sicer zaradi službenih dolžnosti ostala doma, a, kot pravi oče, je v enem izmed hrastniških lokalov organizirala ogled tekme in imela tam glavno besedo: "Seveda sva se slišala, pravi, da Hrastnik danes nori. Ko pa bova midva prišla domov, bo pa najbrž še bolj znorel."

Himno odpeli kar sami
Na seznamu težav, ki spremljajo prireditelje iger v Riu, se je uvrstila še okvara tehnike v najmanj primernih trenutkih. Pred tekmo v hokeju na travi med Nemčijo in Irsko sta ugasnila tako veliki zaslon kot ozvočenje, kar je bilo rahlo nerodno, ker bi po protokolu najprej morali izvesti obe himni. A so športniki stvari vzeli v svoje roke oziroma glasilke. Najprej so svojo himno zapeli nemški hokejisti, pomagali so jim navijači, potem so se kot pevski zbor izkazali še Irci. Tekma se je začela točno po urniku, tehnika pa je oživela šele ob koncu prve četrtine ...

Pozelenela tako skakalni kot vaterpolski bazen
Potem ko je po torkovi pozelenitvi skakalnega bazena v Riu v sredo modro barvo izgubil še sosednji bazen za vaterpolo, je Mednarodna plavalna zveza pojasnila, da je pri procesu obdelave vode zmanjkalo določenih kemikalij. Čeprav se je nekaj vaterpolistov že pritožilo zaradi pekočih oči, Fina vztraja, da je voda neškodljiva.

Izjave, ki so razburile javnost
Nekateri televizijski komentatorji, ki spremljajo igre v Riu, imajo jezik včasih hitrejši od pametnih misli. Potem ko je za manjši škandal poskrbel nemški komentator na televiziji ARD, ki je nemško jahačico Julio Krajewski opisal kot "prestrašeno mačko z rjavo sledjo na hlačah", zaradi česar so se njegovi delodajalci že opravičili, je zdaj zaradi nenavadnih misli, izraženih na glas, za protest skupine za boj proti rasizmu poskrbel Daniel Bilalian. Komentator francoske televizije je na slavnostnem odprtju ob opisovanju predstavitve portugalske zgodovine pripomnil, da je bilo suženjstvo nujno potrebno za gospodarski razvoj države. Nekdanji telovadec Thomas Biuhail, ki dela kot strokovni komentator za gimnastiko, pa si tudi ni prislužil plusov za izjavo o Japoncih kot malih Pikačujih, pri čemer je seveda namigoval na igrico Pokemon.

Podladtchikov želi nastopiti v Tokiu
Švicarski deskar prostega sloga Iouri Podladtchikov, ki je na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 v snežnem žlebu osvojil zlato medaljo, želi nastopiti tudi na poletnih igrah. Pred Riom je Mok v olimpijsko družino sprejel pet novih športov, med njimi bo tudi rolkanje, in prav na rolko bi rad šel Švicarski Rus. V pogovoru za časnik Neue Züricher Zeitung je skromno dejal, da ne meri na medaljo, ampak si želi predvsem sodelovati. "Saj veste, da sem 'gobčen'. Ampak napovedovati zlato bi bilo celo zame preveč. Že biti del Tokia 2020 bo super." Čeprav velja za enega najboljših deskarjev prostega sloga na svetu, pa Podladtchikov ni brez izkušenj na rolki: kot otrok in mladenič je bil zelo dober tudi na tem športnem rekvizitu.

Navijači so se v Hrastniku zabavali do jutra
Hrastnik dihal s srebrnim Kauzerjem