Francija je na olimpijskem turnirju v 3. krogu predtekmovanja premagala Srbijo, ki v zadnjih dveh minutah ni dosegla točke. Foto: Reuters
Francija je na olimpijskem turnirju v 3. krogu predtekmovanja premagala Srbijo, ki v zadnjih dveh minutah ni dosegla točke. Foto: Reuters

Srbija je vodila s 75:70, v zadnjih dveh minutah pa ni dosegla niti točke. Tony Parker je sredi zadnje minute postavil končni izid, Srbi pa so zapravili zadnji napad. Številni so prepričani, da so Srbi nalašč izgubili tekmo, da bi se v polfinalu izognili ameriški reprezentanci, ki se zdi nepremagljiva.

V predtekmovalni skupini A je prvo mesto oddano ZDA, za drugo mesto pa se bosta borili reprezentanci Francije in Avstralije. Srbiji zelo ustreza četrto mesto, ki ga bo osvojila ob zmagi nad Kitajsko, saj ob pogledu na tabelo to pomeni, da bi v končnici tekmovanja na ZDA naleteli šele v finalu.

Takšni primeri niso osamljeni. Pred štirimi leti so na olimpijskih igrah v Londonu Španci izgubili z Brazilci in se izognili polfinalnemu spopadu z ZDA. Taktika se je obrestovala, saj so se res prebili do finala in osvojili srebrno medaljo.

Na svetovnem prvenstvu 2014 je Slovenija v svoji predtekmovalni skupini končala na nehvaležnem drugem mestu, kar ji je v četrtfinalu prineslo ZDA in konec sanj o medalji. Avstralci, ki so bili v skupini s Slovenijo, so v zadnjem krogu predtekmovanja bržkone namerno izgubili z Angolo, da so se izognili drugemu mestu.