Adam Peaty je zablestel že prvi dan iger v Riu. Foto: Reuters
Adam Peaty je zablestel že prvi dan iger v Riu. Foto: Reuters

Njegov rekord je star sedem let, dosežen pa je bil na svetovnem prvenstvu v Rimu, ko so najboljše znamke na svetu deževale, tudi zavoljo visoko tehnoloških kopalk. Ko so jih plavalci in plavalke slekli ter zamenjali za tekstilne, smo bili prepričani, da bo minilo vsaj desetletje, če ne več, do novih rekordnih predstav. A svetovni rekordi so začeli kapljati že štiri leta kasneje na svetovnem prvenstvu v Barceloni in še vedno kapljajo, tudi olimpijski vodni center v Riu de Janeiru ne bo ostal nedotaknjen.

Že uvodni dan plavalnih bojev smo bili priča trem svetovnim rekordom - Britanec Adam Peaty je v krstnem olimpijskem nastopu zanj poskrbel že v kvalifikacijah na 100 m prsno, "železna lady" Madžarka Katinka Hosszu pa v finalu na 400 m mešano, s svetovnim rekordom je bil začinjen še finale ženskih štafet 4 x 100 m prosto, stare in nove lastnice pa so Avstralke.

Ampak do svetovnih rekordov je dolga in trnova pot, tako kot tudi do osvojenih medalj. Hosszujeva je do svoje prve olimpijske medalje v disciplini 400 m mešano že trikrat osvojila naslov svetovne prvakinje, da pa si jo je priplavala s kar za dve sekundi izboljšanim svetovnim rekordom, je dobesedno noro. Še sama komaj verjame.

Samo ena plavalka je bila v zgodovini mešanega sloga uspešnejša od Hoszujeve, seveda če štejemo svetovna prvenstva in olimpijske igre skupaj. To je Ukrajinka Jana Kločkova, ki ima sedem zlatih medalj, od tega štiri olimpijske, in le njej je kot edini plavalki v zgodovini v tej preizkušnji uspelo ubraniti olimpijski naslov.

V zgodovini SP-jev in OI-jev je na 400 m mešano uspelo zmagati le eni plavalki, starejši od 22 let - to je bila 26-letna Irka Michelle Smith, ki je zmagala na OI-ju v Atlanti leta 1996, od uvodnega olimpijskega plavalnega dneva v Riu de Janeiru pa je tudi v tej knjigi s 27 leti rekorderka Katinka Hosszu. In njenih nastopov na zanjo tretjih olimpijskih igrah še ni konec – prepričana sem, da bo blestela tudi v disciplinah 100 in 200 m hrbtno, 200 m delfin in 200 m mešano.