Mladi Blaž Janc je igral odlično in celo odločil srečanje. Foto: Stanko Gruden/STA
Mladi Blaž Janc je igral odlično in celo odločil srečanje. Foto: Stanko Gruden/STA
Marko Bezjak
Zelo razigran je bil v slovenski reprezentanci tudi Marko Bezjak. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Zorman
Slovenija se je za uvod v Riu namučila z Egiptom. Foto: www.alesfevzer.com

Rokometaši so v Brazilijo prišli z visokimi cilji in zato je bila zmaga nad Egiptom, ki ima na papirju najslabšo reprezentanco v skupini B, nujna. Toda naloga je bila vseeno zelo zahtevna, saj so se afriški prvaki izkazali za neugodne tekmece, obenem pa Sloveniji ni stekla prava igra. Veliko težav so imeli varovanci Veselina Vujovića tudi v obrambi.

A najpomembnejša je uvodna zmaga, s katero so prebili led na olimpijskih igrah, kjer rokometna izbrana vrsta sodeluje tretjič. To je bila 15. tekma Slovenije na največjem športnem dogodku, dosegla pa je peto zmago. Tretjič se je reprezentanca pomerila z Egiptom in ga drugič premagala. Junak zmage je bil 19-letni veliki up slovenskega rokometa Blaž Janc, ki je bil z osmimi goli prvi strelec tekme, 15 sekund pred koncem pa je dosegel odločilni zadetek.

Prvi polčas na koncu le izenačen
Slovenci so olimpijski turnir začeli z lepo akcijo, ko je po domiselni podaji Uroša Zormana zadel Darko Cingesar, a pobudo so hitro prevzeli Egipčani. Po zgrešenem strelu Marka Bezjaka, ki je bil sicer s petimi goli najboljši slovenski strelec v prvem polčasu, in zapravljeni sedemmetrovki Deana Bombača ter izključitvi Mateja Gabra je v sedmi minuti Egipt povedel s 4:2. Ko so Slovenci nasprotnike ujeli, pa so ti hitro našli odgovor in v 14. minuti, ko so kaznovali nepozornost Vujovićeve vrste in zadeli prazna vrata, je bila prednost znova dva gola. Po zaporednih lepih podajah Zormana krožnima napadalcema in zadetku Bezjaka je Slovenija dosegla tri zaporedne gole ter v 20. minuti povedla 10:9.

Slovenska obramba je imela z agresivno igro ob kriteriju kar precej težav z izključitvami. Po dveh prekrških v napadu Slovencev so Egipčani znova povedli za dva gola. Tedaj je Gorazda Škofa v vratih zamenjal Matevž Skok. Ob koncu polčasa je Slovenija zaigrala bolje in izenačila, čeprav je imela tudi napad za vodstvo. Sicer pa je bil pri Egiptu ob koncu prvega dela izključen Mohamed Ibrahim Ramadan.

Mladi Janc prevzel odgovornost
Na začetku drugega polčasa Slovenci dolgo niso ujeli pravega ritma v napadu. Po sedmih minutah in številnih napakah tako v obrambi kot v napadu je Egipt povedel z 19:16. Nato so Vujovićevi varovanci izkoristili dve izključitvi Egipčanov in Janc je dvakrat zapored zadel ter izenačil. Po dobri obrambi Skoka je zatem Bezjak po lepem prodoru mrežo zatresel za novo vodstvo Slovenije. Kljub dvema zaporednima izključitvama je Janc slovensko prednost povišal, v 48. minuti pa je Vid Kavtičnik s sedmih metrov zadel za vodstvo s tremi goli.

Vendar dokončno nepopustljivih Egipčanov Slovencem le ni uspelo streti. Afriški prvaki so se vrnili v igro. Blaž Blagotinšek in Janc sta sicer dosegla izjemno pomembna gola za vodstvo s 26:24, ko so bile do konca še tri minute, a Egipt je, potem ko je z ugodnega položaja zgrešil Gaber, dobro minuto pred koncem izenačil. Slovenci so v odločilnem napadu izpeljali lepo akcijo, ki jo je začel Zorman, nato podal Kavtičniku, ta pa je podaljšal na krilo, kjer je razigrani Janc pogumno prevzel odgovornost in 15 sekund pred koncem zadel za uvodno zmago. Egipčani ob čvrsti slovenski obrambi v preostalem času do strela niso prišli.


Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Slovenija danes ni odigrala posebno dobre tekme, a je bila hrabra. V prvem polčasu smo imeli ogromno težav z njihovim najboljšim igralcem El Ahmarjem, ki nam je delal, kar je hotel, tudi njihov pretok žoge je bil odličen. Zdi se mi, da evropske reprezentance bolje igrajo med seboj kot pa z eksotičnimi državami, kamor uvrščam tudi Egipt. Oni imajo ogromno motivacijo, fanatizem, ki jih krasi od prve do zadnje minute. In v tem so nas premagali. Moji varovanci so igrali brez nasmeha, brez zadovoljstva, zahteval sem, da se to spremeni, da se zavedamo, da smo prišli na olimpijske igre in ne na pogreb. Sreča je, da smo mi odigrali slabo, a da smo zmagali, to bo velik plus za naprej. Igralec tekme je bil Blaž Janc, mnogi so se spraševali, če sem nor, ker sem mu dal prednost pred Gašperjem Margučem."

Blaž Janc, najboljši strelec tekme: "Mislim, da smo zasluženo zmagali, zmaga nam veliko pomeni. Pridobili smo samozavest, a ni evforije, še vedno smo na realnih tleh. Na tekmo smo se tako jaz kot ekipa pripravili, kot da gre za navadno tekmo in ne za olimpijske igre. Zaostajali smo že za nekaj golov, a ohranili mirno kri, trener nam je vcepil v glave, da verujemo v sebe in končni cilj, bili smo boljši, se nam je pa vsekakor poznala začetna nervoza. Na njihovo obrambo se je bilo težko pripraviti, nimajo nobenega pravega sistema, a so neverjetno agresivni, z agresivnostjo pa marsikaj popravijo. Imeli smo probleme s tem, tudi v obrambi v prvem polčasu nismo bili najboljši, a na koncu smo jih strli in to je v tem trenutku najbolj pomembno."


Skupina B, 1. krog:
SLOVENIJA - EGIPT 27:26 (15:15)
Janc 8, Bezjak 7, Kavtičnik 4 (4), Blagotinšek, Gaber in Razgor po 2, Dolenec (1) in Cingesar po 1; El Ahmar 7 (2), Eissa 4, Abouebaid, El Bassiouny in Shebib po 3, Mohamed in Ramdan po 2, El Deraa in Sanad po 1.

Sedemmetrovke: 5/8; 2/4
Izključitve: 18 min; 10 min

Že odigrano:
ŠVEDSKA - NEMČIJA 29:32 (15:18)
Tollbring 8, Jakobsson 5; Kuhn 7, Reichmann 6.

POLJSKA - BRAZILIJA 32:34 (13:16)
Daszek 8; De Toledo 7, Dos Santos 5.

Lestvica:                            
NEMČIJA             1  1  0  0  +3  2
BRAZILIJA           1  1  0  0  +2  2
SLOVENIJA           1  1  0  0  +1  2
EGIPT               1  0  0  1  -1  0
-------------------------------------
POLJSKA             1  0  0  1  -2  0
ŠVEDSKA             1  0  0  1  -3  0