Zmaga nad Egiptom bi Slovencem dala dodatno samozavest, ki je izjemno pomembna v boju za visoka mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaga nad Egiptom bi Slovencem dala dodatno samozavest, ki je izjemno pomembna v boju za visoka mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića je Slovenija postala še močnejša reprezentanca. Viden je predvsem napredek v obrambi. Foto: www.alesfevzer.com
Egipt
Egipt je afriški prvak, ki je januarja v finalu afriškega prvenstva v Kairu z 21:19 ugnal Tunizijo. Foto: EPA
Slovenija
Slovenski rokometaši so se v olimpijskem Riu de Janeiru odlično znašli, kar priča tudi prizor z odprtja iger, kjer so se zabavali s selfiji. Foto: www.alesfevzer.com
Nikola Karabatić
Francija na čelu z Nikolo Karabatićem lovi tretji zaporedni olimpijski naslov. Foto: EPA

Slovenci so v Brazilijo prišli motivirani in odločeni, da se, če se bo le ponudila možnost, vmešajo v boj za medalje. Slovenske predstave v zadnjih mesecih so zelo dobre, zato imajo visoka pričakovanja realno podlago. Uvodna zmaga proti Egiptu, ki je na papirju najlažji nasprotnik v skupini B, je nujna.

Zorman: V poštev pride le zmaga
"Prva tekma bo za nas zagotovo zelo pomembna, že večkrat sem dejal, da sta dvoboja proti Egiptu in Braziliji za nas verjetno ključna. V poštev ne pride nič drugega kot le zmaga, tako zaradi točk za nadaljevanje turnirja kot dvig naše samozavesti,"
pravi kapetan Slovenije Uroš Zorman.


Postavi Slovenije in Egipta.


Spored olimpijskega turnirja je tukaj.


Razmerje v zmagah 8:6 za Slovenijo

Egipt je prvak Afrike, s Slovenijo pa se je do zdaj meril na obeh igrah, na katerih je Slovenija nastopila. V Sydneyju jo je premagal (34:28), v Atenah pa izgubil (30:24). Skupaj sta se tekmeca merila 14-krat, osemkrat je zmagala Slovenija, šestkrat Egipt. Ekipi sta nazadnje v uradnih tekmah igrali na sredozemskih igrah v Španiji leta 2013, ko je Egipt zmagal za pet golov, istega leta pred tem na svetovnem prvenstvu prav tako v Španiji pa je bila za pet golov uspešnejša Slovenija. Pozneje sta se tekmeca srečala še na prijateljski tekmi, na kateri so bili Slovenci prav tako uspešnejši.

Vujović: Egipt ima vedno malo pomoči sodnikov
"Za nas je to prvi in v tem trenutku najtežji tekmec. To je reprezentanca države, iz katere prihaja predsednik mednarodne zveze
(Hasan Mustafa, op. a.), zato ima vedno tudi malo pomoč sodnikov, verjamemo pa, da jim to proti nam ne bo pomagalo. Za nas je tekma zelo pomembna, z dobrim uvodom bi si priigrali osnovo za uspešno nadaljevanje," meni slovenski selektor Veselin Vujović, ki Egipčane spoštuje, a vseeno meni, da bi njegovi izbranci to tekmo morali dobiti.

Nadigrali smo afriškega podprvaka, zakaj ne bi še prvaka
"Egipt vedno igra na moč in se vede prepotentno. V Evropi priznava le Francoze, Špance, Nemce in Hrvate, mi smo za njih, kot za vse druge v naši skupini, mala država in mala rokometna ekipa. Prepričani so, da so boljši od nas, naša naloga pa je, da dokažemo nasprotno. Mi smo afriškega podprvaka
(Tunizijo, op. a.) pred igrami dvakrat nadigrali, resda v prijateljskih tekmah na domačem igrišču, zakaj ne bi še prvaka," je optimistično razpoložen selektor.

Glavna aduta Egipta agresivnost in fanatična obramba
Vujović kot glavno kakovost egiptovske reprezentance omenja obrambo, ki temelji na borbenosti, agresivnosti in fanatizmu. "Že zgodovina je pokazala, da se egipčanski narod ne predaja in ga krasi neke vrste fanatizem. Ves čas so v igri, borijo se do skrajnih moči, imajo pa tudi nekaj nevarnih igralcev, kot je Ahmed El Ahmar, ki je nekaj časa igral v Evropi, v zadnjih letih pa je eden izmed najbolj iskanih igralcev v arabskem svetu. Nekaj igralcev uspešno igra tudi v Franciji, tako da so reprezentanca, ki se ji moramo posvetiti resno," je glavne nevarnosti egiptovske ekipe predstavil selektor.

Dolenec: Najnevarnejši Egipčan desni zunanji El Ahmar
Egipčane ceni tudi desni zunanji igralec Jure Dolenec. "Imajo dobro ekipo, ki jo poznamo, saj smo se z njimi v zadnjih letih že večkrat srečali. Njihov glavni zvezdnik je desni zunanji El Ahmar, ki je igral tudi v Flensburgu, je eksploziven hiter, dober strelec, ki lahko igra tudi na krilu. Na levem zunanjem položaju imajo prav tako dobrega strelca, njihov pivot zdaj prihaja v Francijo, dobro ga poznam iz mlajših selekcij, je močan in malce pokvarjen. Imajo tudi dobrega vratarja, ki je tudi moja generacija. Mislim pa, da bodo vse stavili na agresivno obrambo, s katero bodo tvegali izključitve, a to je proti evropskim reprezentancam njihova edina možnost," je odlike Egipčanov opisal Dolenec in dodal, da so na igro tekmeca pripravljeni.

Ekipe, kot je Egipt, nam ustrezajo, saj smo hitri in kreativni
"Nam načeloma take ekipe ustrezajo, saj smo zelo hitri in kreativni. Verjamem, da bomo našli rešitve za njihove obrambne različice. Na drugi strani pa jim moramo odgovoriti na isti način, s trdno obrambo, ki nam bi omogočala protinapade. Moramo prejeti čim manj golov, doseči čim več lahkih golov in na tak način premagati tekmeca. Mislim, da smo boljši in da nam bo to tudi uspelo,"
je sklenil Dolenec.

Izenačen turnir: naslov iz Londona brani Francija
Olimpijski turnir bosta sicer v nedeljo ob 14.30 v skupini A odprla Hrvaška in Katar. Naslov iz Londona branijo Francozi, ki so bili prvaki tudi leta 2008 v Pekingu. Francija torej lovi tretji zaporedni olimpijski naslov. Olimpijski turnir je izjemno izenačen, saj se za medalje realno lahko bori kar devet od 12 nastopajočih reprezentanc. Poleg sedmih evropskih še domača Brazilija in svetovni podprvak Katar. Nekoliko slabši so najbrž že omenjeni Egipt, Tunizija in Argentina. "Mislim, da je to najmočnejši turnir v zgodovini olimpijskih iger. Ne samo evropske reprezentance, ampak tudi Katar, Argentina in Brazilija niso lahki nasprotniki," ocenjuje Vujović.

ROKOMET (M)

Skupina A

1. KROG

Nedelja ob 14.30:
HRVAŠKA - KATAR

Ob 19.40:
DANSKA - ARGENTINA

Ponedeljek ob 0.50:
FRANCIJA - TUNIZIJA


Skupina B
1. KROG

Nedelja ob 16.30:
ŠVEDSKA - NEMČIJA

Ob 21.40:
POLJSKA - BRAZILIJA

Ponedeljek ob 2.50:
SLOVENIJA - EGIPT
Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.