Živa Dvoršak bo sploh prva Slovenka, ki bo nastopila na olimpijskih igrah v Riu. Kvalifikacije na 10 m z zračno puško jo čakajo že v soboto  ob 13.30. Foto: BoBo
Živa Dvoršak bo sploh prva Slovenka, ki bo nastopila na olimpijskih igrah v Riu. Kvalifikacije na 10 m z zračno puško jo čakajo že v soboto ob 13.30. Foto: BoBo

Oba že imata olimpijski izkušnji iz Londona, tudi zato sta v Rio odšla z visokimi pričakovanji. Dvoršakova je zadnje priprave opravila v Novem Sadu, kjer je deset dni trenirala s srbsko ekipo. Kot pravi, je pred nastopom na olimpijskih igrah prisotne nekaj več nervoze, a tudi to je včasih dobro.

"Strelišče smo preizkusili aprila na svetovnem pokalu. Zračno strelišče je prijetno, tudi za mali kaliber je v redu, a se strelja zunaj, zato bo precej odvisno od sezonskega vremena," je povedala Dvoršakova, ki je v Londonu zasedla 11. mesto z zračno puško in 36. z malokalibrsko v trojnem položaju.


Še višje je v Londonu posegel Maček v trapu s puško šibrenico, bil je sedmi. Tudi tokrat Prekmurec cilja visoko, čeprav se sezona do zdaj ni razpletala po njegovih načrtih.

"Na tekmovanjih sem delal veliko napak, čeprav sem bil na treningih najbolj konstanten do zdaj. Na tekmah sem se poskusil bolj sprostiti, pa ni šlo, morda bi moral imeti več treme ... Preveč si za Rio ne bom nalagal. Zadnje treninge sem opravil v Novigradu skupaj z olimpijskim prvakom. Če bo pri meni malo več sproščenosti, bo rezultat nekako moral priti sam od sebe," je dejal izkušeni slovenski strelec.

Najbolj ga je na pripravljalnem tekmovanju v Riu zmotila visoka vročina. "Največ težav sem imel z vročino, bilo je 37 stopinj Celzija, strelišče pa je brez strehe. Tako se je zgodilo, da so že tretji dan s tekme vozili omedlele sodnike," je dodal Maček.