Ženski ragbi 7 je ponudil dinamičen šport in hitro tekoče tekme ter pričakovani finale z avstralskim slavjem. Sledi moški turnir, ki ga bo prav tako konec v treh dneh. Foto: Reuters
Ženski ragbi 7 je ponudil dinamičen šport in hitro tekoče tekme ter pričakovani finale z avstralskim slavjem. Sledi moški turnir, ki ga bo prav tako konec v treh dneh. Foto: Reuters
Japonska zlata peterica
Japonska zlata peterica, ki ji je uspelo pozdraviti londonske rane, ko so nastop končali v solzah, ker so zapravili skorajda že zagotovljeno zlato. Foto: Reuters
Josip Glasnović
Josip Glasnović z zlato medaljo za naslov olimpijskega prvaka v trapu. Foto: Reuters
Rafaela Silva
Judoistka Rafaela Silva je razveselila številne brazilske navijače v Carioca Areni. Foto: Reuters

Novinec med športi na olimpijskih igrah (do leta 1924 se je igral pravi ragbi) je že zaključil z ženskim turnirjem. V finalu se je odvil pričakovani sosedski derbi Avstralija - Novo Zelandija. Zadnja je udarno začela z zadetkom, a nato so igrale samo še Avstralke in suvereno s 24:17 postala olimpijske prvakinje. Po koncu so vse ragbistke jokale: Avstralke od sreče, Novozelandke od žalosti.


Učimura začenja zlati pohod

Japonci Rjohei Kato, Kenzo Širai, Jusuke Tanaka, Kohej Učimura in Kodži Jamamuro so osvojili ekipni naslov v gimnastiki (274,094 točke). Srebrno medaljo so osvojili Rusi (271,453), bron pa Kitajci (271,122). Japonci so slavili na krilih prvega zvezdnika Učimure in so se na OI v gimnastiki veselili prvega ekipnega zlata po letu 2004. Prvi zvezdnik športne gimnastike ima v Riu še nekaj načrtov - osnovni je najmanj ubraniti olimpijski naslov iz Londona.

V trapu ubranil rojakovo zlato
Glasnović je v finalu po dodatnem streljanju ugnal Italijana Giovannija Pelliela, srebrnega v Atenah in Pekingu ter bronastega v Sydneyju. V rednem finalnem delu sta oba zgrešila po dva strela, v četrti seriji razstreljevanja pa je Pellielo ustrelil v prazno, starejši od bratov Glasnović pa potrdil prvo mesto.

Z zmago je dosegel svoj največji uspeh ter prevzel "štafetno olimpijsko palico v trapu" od rojaka Giovannija Cernogoraza, olimpijskega zmagovalca pred štirimi leti iz Londona. Tretji je bil Britanec Edward Ling.

22. Boštjan Maček zadel 113 od 125 letečih tarč
Slovenec Boštjan Maček je dvodnevno preizkušnjo končal na 22. mestu. V petih serijah zadel 113 od skupno 125 letečih tarč. Zanj je bil to drugi olimpijski nastop, pred štirimi leti v Londonu je zasedel sedmo mesto in za las zgrešil uvrstitev v veliki finale.

Campriani prvak z zračno puško
Italija se je že pred finalom trapa veselila zlata, za kar je poskrbel strelec Niccolo Campriani z zračno puško. Za Camprianijem, ki je v velikem finalu zadel 206,1 kroga, kar je nov rekord na olimpijskih igrah, sta se uvrstila Ukrajinec Sergij Kuliš (204,6) in Rus Vladimir Maslenikov (184,2).

Prva zlata medalja za Brazilijo
Brazilija je dočakala prvo zlato medaljo. V kategoriji do 57 kilogramov jo je priborila judoistka Rafaela Silva, ki je v finalu presenetila Mongolko Sumiyo Dorjsurenovo, številko ena na svetovni lestvici. Bron sta osvojili Japonka Kaori Macumoto in Portugalka Telma Monteiro.

Ono najboljši do 73 kilogramov
Japonski judoist Šohei Ono je osvojil zlato kolajno do 73 kilogramov. Dvakratni svetovni prvak (2013, 2015) je v odločilnem obračunu z iponom premagal številko dve svetovnega juda v tej kategoriji Azerbajdžanca Rustama Orujova. Bronasti kolajni sta šli v roke Gruzijcu Laši Šavdatuašviliju in Belgijcu Dirku van Ticheltu. Rok Drakšič je sklenil nastope že v prvem dvoboju.

Zlato v dviganju uteži v kategoriji do 58 kilogramov je šlo okrog vratu Tajke Sukanje Srisurat. Druga je bila njena rojakinja Pimsiri Sirikaev, tretja pa Kuo Hsing Čun iz Tajvana. V moški kategoriji do 62 kg je azijsko konkurenco ugnal Kolumbijec Oscar Albeiro Figueroa Mosquera, ki je s skupno dvignjenimi 318 kg nadgradil londonsko srebrno v prvo zlato medaljo za Kolumbijo.

S sabljo najboljši Rusinji
Rusinja Jana Jegorjan je postala olimpijska prvakinja s sabljo. Srebro je osvojila njena rojakinja Sofija Velikaja, tretja pa je bila Ukrajinka Olga Karlan.

V sinhronih skokih s stolpa sta slavila Kitajca Aisen Čen in Jue Lin. Srebro sta si priborila Američana David Boudia in Steele Johnson, bron pa Britanca Thomas Daley in Daniel Goodfellow.

KONČNE ODLOČITVE:                      

DVIGANJE UTEŽI: do 62 kg (M)       0.00
PLAVANJE: 200 m prosto (M)         3.16
          100 m hrbtno (Ž)         3.25
          100 m hrbtno (M)         3.33
          100 m prsno  (Ž)         3.51

V ŽIVO NA TVS 2:

MMC TV: