Bojan Tokić se je boril z bolečinami v desni rami, za katero se je prijel skoraj po vsaki odigrani točki. Foto: STA
Bojan Tokić se je boril z bolečinami v desni rami, za katero se je prijel skoraj po vsaki odigrani točki. Foto: STA
Bojan Tokič
Bojan Tokič se je prebil med 16 najboljših na OI v Riu de Janeiru. V 1. krogu je ugnal Iranca Nošada Alamijana, v drugem pa Poljaka kitajskega rodu Wanga Zengyija. Foto: www.alesfevzer.com

Vseeno je uvrstitev med najboljših 16 namiznoteniških igralcev na olimpijskih igrah zgodovinski uspeh za slovenski šport in seveda za Bojana Tokića. 35-letnik, ki je med vojno v Bosni in Hercegovini kot begunec z družino iz Jajca pribežal v Slovenijo, se je na tretjih olimpijskih igrah iztekel šele po soočenju z najboljšim igralcem Evrope, pri čemer bo vedno obstalo vprašanje, kaj če ne bi bilo poškodbe in bolečin v rami. Prelomni trenutek osmine finala je bila Tokićeva zapravljena žogica za vodstvo z 2:0 v nizih.

Neverjetni prvi niz s 33:31 za Slovenca
Osmina finala se je začela z maratonskim nizom, ki je trajal kar 26 minut, ko bi običajno lahko odigrali tudi tri nize. Bojan Tokić je dobro začel in imel pobudo, a ravno pri 10:10 je prišlo do izenačenja. Nato je Novogoričan potreboval kar 14 zaključnih žogic, da je zaključil niz v svojo korist, pri čemer je najboljšemu namiznotenisaču Evrope ubranil 9 zaključnih žogic.

Načeta rama porušila Tokićevo igro
Takoj po najdaljši igri olimpijskega turnirja je Tokić zahteval zdravniški premor zaradi vse hujših bolečin v desni rami. Po masaži je slabše nadaljeval in bil v 2. nizu vseskozi v zaostanku do 6:9, nato pa nanizal štiri točke in imel celo žogico za 2:0. A Ovčarov je izkoristil težave Slovenca in izenačil dvoboj z 12:10. 35-letni Tokić je vse vidneje trpel zaradi bolečin, s tem pa je tudi slabil njegov odpor. Tretji niz je Nemec ukrajinskih korenin dobil z 11:5, četrtega pa še hitreje z 11:4.

V zaključku se je Tokić znova prebudil in po dolgem času povedel, a se razigrani Ovtcharov ni več spustil v daljše izmenjave, z napadalnejšim pristopom pa je zaključil dvoboj po 57 minutah v svojo korist. V četrtfinalu se bo Ovtcharov srečal z Belorusom Vladimirjem Samsonovom.
Nemec zavrnil Tokića kot sparing partnerja
Tokič je na prejšnjih dveh OI obstal v 3. krogu oziroma med 32 najboljšimi. Z Ovtcharovom je star znanec, a je v karieri dobil samo dva medsebojna dvoboja.

"Želel sem se oddolžiti Ovtcharovu, ker pred začetkom tekmovanja ni hotel trenirati z menoj, češ da sem preslab. Želel sem ga spomniti na evropsko prvenstvo leta 2011, ko sem ga premagal v četrtfinalu in osvojil kolajno. Žal mi ni uspelo, a sem ponosen na to, kar sem pokazal. Po sporu z zvezo in težavah, ki sem jih imel, sem prišel sem predstavljat slovenski namizni tenis in mislim, da sem ga fantastično. Upam, da sem koga navdušil za ta šport," je dejal Tokić, ki je imel v drugem nizu težave z bolečinami v bicepsu, kar mu je odvzemalo zbranost.

"V drugem in tretjem nizu nisem mogel normalno igrati, potem pa sem od fizioterapevta dobil čudežno kremo. Ta mi je pomagala, žal pa je bilo za vrnitev prepozno. Ovtcharov je stopnjeval ritem, tako da sem bil brez moči. Je le razlika med petim in 50. igralcem na svetu, Dima je v športnem smislu žival in je trenutno edini, ki se lahko kosa s Kitajci. Imel sem priložnost, da bi povedel z 2:0, a ne morem reči, da bi se dvoboj razpletel drugače, če bi drugi niz dobil. Bil bi v malo večji psihološki prednosti, toda realno gledano bi bil še vedno daleč od zmage," je priznal Novogoričan, ki se bo na novi lestvici najbrž spet prebil med najboljših 30, za oktobrsko evropsko prvenstvo pa napoveduje boj za kolajno: "S tako igro, kot sem jo kazal tukaj, bom gotovo kandidat za najvišja mesta."

OSMINA FINALA
OVTCHAROV (NEM) - TOKIĆ (SLO) 31:33, 12:10, 11:5, 11:4, 11:7


Odličen začetek v 3. krogu
V ponedeljek zgodaj popoldne je ugnal Apolonia, klubskega kolega iz Friedrichshafna, 14. nosilca turnirja in 17. igralca sveta je povsem zasenčil. Prevladoval je večino dvoboja in se na koncu zasluženo veselil osmine finala. 35-letni Tokić je odlično odprl dvoboj, hitro povedel s 7:3, nato pa prvi niz dobil z 11:6. Posebej spektakularna je bila točka za 10:6, ko sta igralca uprizorila izjemno izmenjavo udarcev. Tudi v drugem nizu je Slovencu dobro kazalo, saj je povedel z 8:6. Apolonio se je vrnil, izenačil, nato pa niz dobil v podaljšani igri z 12:10.

Novogoričan zadeval vse, Portugalec le zmajeval z glavo
A izgubljeni niz je le še dodatno spodbudil Tokića, ki je v tretjem zasenčil nasprotnika in slavil zmago z 11:6. Primorec je v enakem slogu nadaljeval tudi v četrtem. Zadeval je tako rekoč vse, Portugalec je le zmajeval z glavo. Pomagala mu ni niti minuta odmora. Tokić je pobegnil na 9:3, malo pozneje pa slavil z 11:7. Peti niz je bil izenačen do 4:4, nato pa se je Tokić začel oddaljevati. Povedel je z 9:4 in se po daljši izmenjavi udarcev veselil skupne zmage z 11:8.

Pokazal sem, kdo je glavni v klubu
"To je bila korektna, v bistvu kar prijateljska tekma. Vesel sem, da sem zmagal, moj uspeh ima dvojno težo, saj sem pokazal, kdo je glavni v klubu, pa še na olimpijskih igrah. Ker se odlično poznava, sem poskušal s taktičnimi zamislimi, ki so mi uspevale, z njimi sem ga presenetil. Uporabljal sem samo bekhendski servis, pa bekhendsko paralelo in ne diagonale, kot jo uporabljam običajno. Njemu ni bilo lahko, saj je igral prvo tekmo na turnirju, jaz tretjo. Psihološko sem bil odlično pripravljen in samozavesten, saj iz tekme v tekmo igram bolje,"
je po zmagi dejal Tokić.

3. KROG:
APOLONIA (POR) - TOKIĆ (SLO) 6:11, 12:10, 6:11, 7:11, 8:11