OI 2018
Grigorij Rodčenkov leta 2007. Foto: EPA

Dodaj v

Ruski dopinški žvižgač v izgnanstvu: Putin me želi ubiti

Sprehaja se z neprebojnim jopičem
12. februar 2018 ob 08:08
New York City - MMC RTV SLO, STA

Ruski dopinški strokovnjak Grigorij Rodčenkov se je prikazal iz svojega skrivališča v ZDA. V prvem televizijskem intervjuju, odkar je pobegnil iz Rusije, je zatrdil, da ga želi ruski predsednik Vladimir Putin za vselej utišati.

Kontroverzni žvižgač in nekdanji vodja ruskega protidopinškega laboratorija je izjavil, da je njegovo življenje v nevarnosti, ker je razkril ruske dopinške skrivnosti.

Sprehaja se z neprebojnim jopičem
V nedeljskem intervjuju za televizijski program 60 Minutes je dejal, da živi v strahu. "Kremelj hoče, da preneham govoriti," je zatrdil. Odkar je novembra 2015 pobegnil v ZDA, živi na tajni lokaciji, saj trdi, da ga želi Putin ubiti. Med intervjujem je imel zakrit obraz, televizija pa je prikazala, kako si oblači neprebojni jopič in kako se sprehaja v njem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rusiji ga želijo aretirati
Rodčenkov, ki si barva lase in si je pobril brke, je dejal, da so mu obraz zakrili iz varnostnih razlogov. "Obstajajo informacije, da je moje življenje v nevarnosti, in sprejeli smo vse nujno potrebne ukrepe." Rodčenkov je v ZDA pobegnil po nenadni smrti dveh visokih funkcionarjev ruske protidopinške agencije. V Rusiji je za njim razpisan nalog za aretacijo. "Nisem lažnivec. V Rusiji nisem govoril resnice, odkar sem prišel v ZDA, pa govorim resnico," je zatrdil. Kot je dejal, želi zdaj posvetiti svoj čas razkrivanju dopinških goljufij in se zavzema za spremembe. Sam sicer dvomi, da bodo na olimpijskih igrah kdaj enaki pogoji za vse športnike.

Zaradi njega zoper Rusijo uvedene sankcije
Zaradi njegovih razkritij so ruski športniki ostali brez olimpijskih medalj, Rusija pa ne sme nastopati na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Mednarodni olimpijski komite je sicer večji skupini ruskih športnikov dovolil, da nastopajo na igrah kot olimpijski športniki iz Rusije. Ruska ekipa šteje 168 športnikov, ki so na slovesnem odprtju iger korakali pod olimpijsko zastavo.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
in Bac ill
# 12.02.2018 ob 08:12
aha, recept je nesel v usa
KricacX
# 12.02.2018 ob 09:16
Poglejte si dokumentarec Icarus... pa boste potem mogoče spremenili mnenje.

On je namreč razkril medijem, da se je v Rusiji sistemski doping izvajal z blagoslovom države in gospoda predsednika samega. Iz Rusije je pobegnil zato, ker sta dva njegova najtesnejša sodelavca umrla v sila sumljivih okoliščinah, njegovi družini pa so takoj pobrali potne liste in jih imajo pod stalnim nadzorom. Tako da @generacija56 - bi ti na njegovem mestu šel na obisk v Rusijo?
Fs
# 12.02.2018 ob 09:12
"Nisem lažnivec. V Rusiji nisem govoril resnice, odkar sem prišel v ZDA, pa govorim resnico."

Prizna, da ni govoril resnice, ampak se nima za lažnivca. Nice try :D
Nha Trang
# 12.02.2018 ob 09:07
@generacija56
Snowden-u si ploskal, Rodčenkova kritiziraš. To je tvoja dvojna morala.
Springbok
# 12.02.2018 ob 08:58
Že Napoleon je rekel: ljubim izdajo, sovražim izdajalce.
mile952
# 12.02.2018 ob 09:32
@generacija56

Revček bi Ruskemu športu naredil uslugo, če bi šel do Putina, pa ga to ni zanimalo.


LOL, prej bi ga pihnili, preden bi sploh prišel do Kremlja... Pa ti to resno misliš, da je dopinška afera produkt ruske tajne službe? Bodi no resen...
Ejsi/Disi
# 12.02.2018 ob 09:17
Dajte pogledat dokumentarec Icarus, da boste vedeli kaj je Rodčenkov sploh delal in kako. DA ne boste tako malo na pamet.
JoshauBoy
# 12.02.2018 ob 09:23
Preden ko nekateri nerazgledano pametujete in ga obsojate, si oglejte dokumentarec Icarus - IMDB link ... tip seveda govori resnico. Tudi sam sem alergicen, ker se Ruse zaradi politicnih razlogov obravnava drugace kot ostale, so si pa po drugi sami krivi, da so si zaradi dopinga izkopali jamo do te mere, da lahko politicni nasprotniki to dejansko izkoriscajo sebi v prid.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 09:14
"Poštenjaku se ni treba ničesar bati!"
Zelo tvegan komentar, glede na to, da je človek poskrbel za to, da so Rusi izključili iz športnih tekmovanj, kjer do določene mere še itak poteka "hladna vojna" z ZDA, jih očrnili itd. Mislim, da, glede na to, da je razkril umazane posle, on je poštenjak, ampak pač Putin na to gleda malo drugače..

"Če bi bil nek strokovnjak, bi znal povedati še kaj o dopingu v ZDA, iz domovine dopinga."
No, nisem nek strokovnjak, ampak če gre za vodjo ruskega protidopinškega laboratorija, verjetno nima nekega hudo velikega znanja o ameriškem protidopinškem laboratoriju. Ali?
generacija56
# 12.02.2018 ob 08:46
Revček si domišlja, da ga želi Putin....
Visoko mišljenje ima o sebi.
Velikooo bolj preprostih ljudi si to želi.
Prodana duša, duševno labilna oseba, ki misli, da je naredil nekaj dobrega...
Če bi bil nek strokovnjak, bi znal povedati še kaj o dopingu v ZDA, iz domovine dopinga.
kreden2
# 12.02.2018 ob 13:49
apollo11

Kaj je tebi, amerikanofil aka apollo11 in ne vem kaj še? Kdo je kaj govoril Rusih? Jaz jih nič ne zagovarjam. Pravim samo, da so ZDA zadnje, ki bi se lahko usajale čez kogar koli. Američani so s svojimi usranimi dolarji glavno gonilo dopinga ... poleg Rusov. Če si že tako ameriško pravičen, vtipkaj v usrani google in preveri koliko NFL igralcev umre po karijeri zaradi raznih kemikalij. Njihove uradne komisije so leta ugotavljale, da igralci ne umirajo za posledicami raznih kemičnih sredstev, ki so jih na kile dobavljali v slačilnice ... dokler jim niso sorodniki umrlih tega dokazali na sodiščih. Ne ti men bluzit o Američanih. Jaz pravim samo, da Rusi niso nič slabši od vseh ostalih! Je pa res, da to delajo po rusko, na polno in ne tako pokvarjeno potuhnjeno kot Amerika in zahodna Evropa.
bicesniga
# 12.02.2018 ob 12:00
lol...po moje bi mogle vse države bit pod olimpijsko zastavo...tole je pa zelo prozorna demonizacija Rusije..za nasmehnit...:)
kreden2
# 12.02.2018 ob 11:18
Jolanda je rekla, ko sem imela sponzorsko pogodbo s top opremljevalcem in vabljena na vse mitinge, sem imela doping kontrolo dvakrat na leto ... in to napovedano. Ko sem bila brez pogodbe, tržno manj zanimiva ampak še dobra, sem imela nenehno nenapovedane kontrole.
Če smo pošteni in čisto zares resnicoljubni, je tudi tale antidoping organizacija kr neki. Predvsem pa v službi nekoga. Če pod vprašaj postavimo anti doping organizacijo, potem dobi sistemski doping drugačen obraz. Zares je zanimivo koliko vrhunskih športnikov je astmatikov. Denar je tudi doping, poglejte kaj dela denar v rokometu ...
štajerc64
# 12.02.2018 ob 10:53
"Nisem lažnivec. V Rusiji nisem govoril resnice, odkar sem prišel v ZDA, pa govorim resnico," je zatrdil.

Hahahahahahahahahahahahaha
V ZDA spregledajo tudi najbolj indoktrinirani . to !!!!
JoshauBoy
# 12.02.2018 ob 09:36
Le Courage, kdo pravi, da je vse povedano res? Domnevam pa, da bos po ogledu znal/a sam/a presoditi kako in kaj. Mnoga dejstva pa po ogledu ne bos moral/a zanikati.

Se pa spomnim, ko mi je pred leti en slovenski atlet pripovedoval, kako je na pripravah na Portugalskem prisla protidopinska kontrola na stadion .... so Rusi pobegnili v gozd, kot da jim gori pod nogami.
mile952
# 12.02.2018 ob 09:24
@Neue Ekspres

# 12.02.2018 ob 08:33
Prijavi neprimerno vsebino Poštenjaku se ni treba ničesar bati!


Kje pa ti živiš? Na Marsu?
kreden2
# 12.02.2018 ob 12:31
Ma daj, Gay, Powell, Simpson, Mullings, Levine, Linford Christie, Carter, Marion Jones ... vse to je sistemsko, samo kot je to na zahodu v navadi, vse je na voljo, samo mi ti nismo nič dal. Če te ne dobijo OK, če te dobijo, te bomo na križ pribil. Ne tuki bluzit pa iz američanov ene pravičnike delat, ker se dobro ve da niso. Teli američani so hujši od rusov. Športnika odjebejo v trenutku, ko se je treba odločit ali amerika ali posameznik, ker videz in slika je najvažnejša. Amerika je najboljša, najpravičnejša in najbolj poštena družba na svetu.
mile952
# 12.02.2018 ob 09:37
Prizna, da ni govoril resnice, ampak se nima za lažnivca. Nice try :D

Majkemi, pri nas je naivčin, da se z glavo zaletavajo ena v drugo. LOL, kdo bo pa govoril resnico, če ve, da ga čaka v tem primeru šus v glavo?
raknac navi
# 12.02.2018 ob 09:14
In spet priloznost za kritiziranje malege cloveka in priloznost za zagovarjanje oligarhije.
MaTeTe
# 12.02.2018 ob 19:05
Sam sem si, sicer že kar lep čas nazaj, ogledal večkrat omenjeni dokumentarec Icarus in je zares fascinanten. A me je zmotilo dejstvo, da se ni nič omenjalo tipa h kateremu je Fogel najprej šel po posvet, in o tem ali bi se dalo doping prikriti za tisto Bryanovo kolesarsko dirko. Gospod (žal se ne spomnim priimka dotičnega gospoda...McLaren? Mislim, da le ni bil on.) je gladko rekel, da ni nikakršnega problema, a ni pristal na sodelovanje s Foglom le zaradi tega, ker si ni želel umazati imena. Torej, iz tega sledi, da se športniki na zahodu po mojem mnenju veselo "špikajo", pa ni gonje, ker se stvar ne počne na "državnem" nivoju in ni nobenega whistle blowerja. Sem poslušal tudi nek podcast s Foglom, kjer se zgraža nad tem, da ga želijo Rusi mrtvega. Kakor, da v Ameriki ni navada, da kdo izgine, ki ni po godu elite oz politike... Kaj ni Clintonova želela, da se "smakne" Snowdna?

V glavnem, zelo zanimiv dookumentarec, a daleč od tega, da bi verjel, da so le Rusi problem. Astmatični Norvežani, Britanci, ki so v Londonu pobirali medalje levo in desno (kar se očita Rusom za Soči), Američani na steroidih in bog ve čemu še (noben me ne bo prepričal, da je Serena Williams čista)...
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 18:49
Domnevni sistemski doping seveda ni OK, ampak sistemska kazen MOK-a za stotine nedopingiranih ruskih športnikov pa je poden od podna. Olimpijske igre so mrtve.
kreden2
# 12.02.2018 ob 14:39
Slo Kop

Prav imaš, moja napaka. So pa bile zdravniške službe NFL klubov krive, ker so popolnoma ignorirale in niso upoštevale navodil in predpisov Drug Enforcement Administration. Po raziskavi so zdravniške službe NFL klubov v letu 2012 povprečno na klub predpisale 5777 pain kilerjev in proti vnetnih zdravil, poleg tega še 2213 kontroliranih zdravil, ki so po raziskavi pomembno prispevali k usodnim posledicam.
J@st
# 12.02.2018 ob 10:16
Nha Trang
# 12.02.2018 ob 09:07
Prijavi neprimerno vsebino
@generacija56
Snowden-u si ploskal, Rodčenkova kritiziraš. To je tvoja dvojna morala.
-----------------------
Sploh veš zakaj je Rodčenkov zbežal v ZDA?
Ker so ga po prijavi športnikov, ki jih je silil v uporabo dopinga, hoteli aretirati v Rusiji.
vrtojb5
# 12.02.2018 ob 09:49
Lagati in biti del najvecje prevare v tem stoletju, je res prava podlaga za to, da te nekdo ne mara.
Roko_europe
# 12.02.2018 ob 11:34
Ko te američani "ponucajo" te izpljunejo, kar se je pokazalo tudi pri Rodčenku! Problem je pohlep za denarjem, takoj ko je Rodčenko tavohal denar, je šel v ZDA prodajat laži, ali pa vsaj pretiravano prenapihniti zadeve, zdaj se mu pa vrača. Kako je že tisti pregovor:"Kdor drugemo jamo...!".
zala10
# 12.02.2018 ob 10:12
Rodčenkov je v ZDA pobegnil po nenadni smrti dveh visokih funkcionarjev ruske protidopinške agencije.

Vlado dela. :)
EnGlažek
# 12.02.2018 ob 09:29
Mene pri vsej tej zadevi moti samo to da je vse politično zrežirano.Ne podpiram dopinga in verjetno se vse to dogaja v Rusiji.Ampak zahodna propaganda je vse skupaj obrnila v smer da je za vse zlo tega sveta kriv Putin in Rusija.V Ameriki se dogaja povsem isto ali celo bolj kot v Rusiji pa je vse to v imenu demokracije in nikoli se ne bo zgodilo da bi ZDA bile izključene ali pa da nastopijo pod olimpijsko zastavo.V ta koš lahko, kar se zimskih športov tiče, z lahkoto prištejemo Norveško.
Le Courage
# 12.02.2018 ob 09:25
Icarus, a ni to Netflixov dokumentarec? Kot tiste bele čelade pred leti. Zakaj mislite, da je tokrat vse kar je povedanega res?
Uomo Tigre
# 12.02.2018 ob 09:22
Čas bo pokazal.
Če je Putin naročil, da ga pihnejo, se bo to prej ali slej to tudi zgodilo.
Slo Kop
# 12.02.2018 ob 14:21
Kreden2, u NFL igralci po končani karieri umirajo zaradi posledic močnih udarcev v glavo, ne pa zaradi kemikalij. Zato tud delajo na tem da bi udarce omejili in ublažili (pravila in boljše čelade)
Ejsi/Disi
# 12.02.2018 ob 09:50
Ahaha, generacija56, burkež
generacija56
# 12.02.2018 ob 09:26
Ejsi
Naj uganem, dokumentarec je ameriški?
Ameriški dokumentarci namreč prikazujejo resnico o vseh, ki plavajo z obrazom navzdol v ZDA zaradi boja za pravice temnopoltih, boja za informiranost o škodljivostih cepiv, skladu Clintonove itd... Še en, ki gleda preveč ameriških filmov?
apollo11
# 12.02.2018 ob 13:00
Kreden2

Daj ne na pamet. A ti sploh ves za kaj se gre tukaj??? Drzava si je podredila neodvisno dopinsko komisijo in jo spremenila v komisijo za sistemski doping. Pa to je skandal vseh skandalov. Rusi so pac izpadli katastrofalno. In kot da to ni dovolj, zdaj ruske službe čistijo teren in ubijajo vpletene. Pa kje si še to videl???
Fleaa
# 12.02.2018 ob 09:12
za prgišče dolarjev prodal svojo domovino, zdej pa joka....
apollo11
# 12.02.2018 ob 12:14
Mhm Rusi so ga tukaj zelo pihnili mimo, to z dopingom je bilo čisto nepotrebno. Nekaj je, ko posameznik seže po teh stvareh, čisto drugo pa, ko je sistemski doping pod okriljem države.Sramot.
generacija56
# 12.02.2018 ob 09:21
Nha
Res je, Snowdnu ploskam.
Ker sem informiran.
Snowdnu Rusija ni bila prva izbira. Zatekel se je tja, ker so ga EDINI upali sprejeti.
Povrhu je nosil Snowden informacije, ki koristijo svetu.
Tale revček je letel direktno v ZDA, ker je v življenju gledal preveč ameriških filmov in ima zmedeno predstavo o tem, kaj ZDA v resnici so.
Revček bi Ruskemu športu naredil uslugo, če bi šel do Putina, pa ga toi ni zanimalo.
Napravil je svoji domovini škode za generacije športnikov...
Takšnega bednika je najprej treba razumeti, kaj je bil njegov cilj...
Neue Ekspres
# 12.02.2018 ob 08:33
Poštenjaku se ni treba ničesar bati!
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!