Športni svet zadnji dve leti pretresajo ruski dopinški škandali. Na fotografiji recepcija ruske protidopinške agencije (RUSADA). Foto: Reuters
Športni svet zadnji dve leti pretresajo ruski dopinški škandali. Na fotografiji recepcija ruske protidopinške agencije (RUSADA). Foto: Reuters

Gre za institucionalno zaroto, za leta in leta zlorabe prepovedanih sredstev. Najvišji državni uradniki v zaroto niso bili vpleteni.

Ana Anceljovič, direktorica ruske protidopinške agencije
false
Ruski minister za šport Vitalij Mutko je 9. decembra, ko je bilo objavljeno McLarnovo poročilo, za agencijo TASS dejal, da McLarnove trditve o institucionalni zaroti niso dokazane. Foto: EPA
RUSADA zanikala pisanje New York Timesa

New York Times piše, da so ruski protidopinški uradniki iz tamkajšnje protidopinške agencije (RUSADA) priznali zaroto, a obenem vztrajajo, da ruska država na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom v afero ni bila vpletena. Poleg tega za zlorabo dopinga naj ne bi vedela.
Rusijo in celoten športni svet letos pretresa dopinška afera izjemnih razsežnosti, saj je preiskava Svetovne protidopinške agencije WADE, ki jo je vodil kanadski odvetnik Richard McLaren, razkrila, da je bilo v ruski program sistemskega dopinga, ki ga je vodila in spodbujala država, vključenih več kot 1.000 ruskih športnikov iz 30 športov, prepovedana sredstva pa so zlorabljali tako na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 kot tudi na poletnih olimpijskih igrah v Londonu 2012 ter drugih velikih tekmovanjih.

Rodčenkov razkril zlorabe
Ruski športni delavci so v preteklosti vehementno drug za drugim zanikali, da bi v Rusiji obstajala dopinška operacija, in to tudi po majskem članku v New York Timesu, v katerem je nekdanji vodja ruskega protidopinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov v priznanju detajlno razkril zlorabe ruskih uradnikov in športnikov, kar so potrdili tudi mednarodni preiskovalci. Zdaj pa so Rusi povsem obrnili ploščo in priznali zlorabe, saj druge možnosti, da bi še kdaj gostili večja tekmovanja v olimpijskih športih, verjetno nimajo.

"Najvišji uradniki v zaroto niso bili vpleteni"
"Gre za institucionalno zaroto, za leta in leta zlorabe prepovedanih sredstev," je dejala Ana Anceljovič, direktorica ruske protidopinške agencije, in obenem zanikala, da bi šlo za državno voden sistemski program dopinga: "Najvišji državni uradniki v zaroto niso bili vpleteni."

Anceljovičeva ob izsledkih preiskave šokirana
Anceljovičeva, ki ni bila neposredno vpletena v preiskavo, je izjavila, da je bila ob izsledkih šokirana, so zapisali pri New York Timesu. Vitalij Smirnov, 81-letni veteranski športni delavec, ki ga je Putin letos postavil na čelo ekipe za boj proti dopingu, je povedal: "Z mojega vidika - kot nekdanji minister za šport in predsednik olimpijskega komiteja lahko rečem: naredili smo veliko napak." A v isti sapi je Smirnov na plan potegnil tudi sporno politiko uporabe dopinga z dovoljenjem v terapevtske namene, ki jo je razkrila ruska skupina hekerjev Fancy Bears. WADA je namreč številnim športnim zvezdnikom dovolila uporabo določenih prepovedanih sredstev v terapevtske namene, med njimi so imeli takšno dovoljenje tudi ameriški plavalec Ryan Lochte, telovadka Simone Biles, teniški igralki Serena in Venus Wiliams ter drugi.

Smirnov meni, da razkriti dokumenti o "terapevtski rabi dopinga z dovoljenjem WADE" jasno kažejo, da imajo športniki zahodnih držav zaščito pri svetovni protidopinški agenciji. "Rusija nikoli ni imela takšnih priložnosti, kot so jih imele druge države. Vsesplošno mnenje v Rusiji je, da drugače nismo imeli nobenih možnosti," je dejal Smirnov.

RUSADA: Anceljovičevo napačno citirali
Iz Rusije je hitro prišel demanti besed Anceljovičeve. Ruska državna agencija TASS je objavila, da so bile po mnenju RUSADE izjave Anceljovičeve "izkrivljene in vzete iz konteksta". "Poudariti želimo, da RUSADA ni mogla priznati ali zanikati institucionalne zarote," je v izjavi za javnost zapisala RUSADA.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem za TASS izjavil, da Kremelj "kategorično zanika" dopinške obtožbe, predstavljene v omenjenem časopisnem članku.

Mutko: Trditve niso dokazane
Ruski minister za šport Vitalij Mutko je 9. decembra, ko je bilo objavljeno McLarnovo poročilo, za agencijo TASS dejal, da McLarnove trditve o institucionalni zaroti niso dokazane. Ne glede na to je bil drugi del poročila nov udarec za ruski šport, ki si ni opomogel vse od julijske objave prvega dela McLarnovega poročila, ki je vodilo k izključitvi ruske atletske reprezentance z vseh mednarodnih tekmovanj, tudi z olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Gre za institucionalno zaroto, za leta in leta zlorabe prepovedanih sredstev. Najvišji državni uradniki v zaroto niso bili vpleteni.

Ana Anceljovič, direktorica ruske protidopinške agencije
RUSADA zanikala pisanje New York Timesa