Andreja Leški (v belem kimonu) je izgubila trd obračun za tretje mesto oziroma bronasto medaljo. Foto: EPA
Andreja Leški (v belem kimonu) je izgubila trd obračun za tretje mesto oziroma bronasto medaljo. Foto: EPA

Leškijeva je borbo za bron začela z obetavno akcijo, nato pa v prvi polovici iniciativo prepustila Nizozemki ter prejela prvi opomin. Nato je 23-letna Koprčanka, ki živi in trenira v Ljubljani, prevzela pobudo in si predvsem v tretji minuti borbe priborila dve lepi priložnosti za odločitev, a napada in protinapada ni izvedla do konca. Na vsaki strani je sledil po še en nevarnejši napad.

Borbo za bron odločili dve kazni
Podobno je bilo v podaljšku na zlato točko, kjer se je obema tekmovalkama poznala utrujenost po dolgem dnevu. Nizozemka pa je izkoristila izkušnje in poskrbela, da je slovenska reprezentantka dobila še dve kazni, ki sta odločili dvoboj, sama le eno in tudi brez pravega meta je prišla do nove kolajne.

Andreja Leški se iz Prage vrača s petim mestom. V velikem finalu je Francozinja Clarisse Agbegnenou upravičila vlogo prve favoritinje in premagala Avstrijko Magdaleno Krssakovo. Foto: Radio Koper
Andreja Leški se iz Prage vrača s petim mestom. V velikem finalu je Francozinja Clarisse Agbegnenou upravičila vlogo prve favoritinje in premagala Avstrijko Magdaleno Krssakovo. Foto: Radio Koper

Sem zadovoljna. Moja najboljša uvrstitev na prvenstvih.
"Z Nizozemko sem že tekmovala in vedela sem, kaj lahko pričakujem. Imela sem odlično priložnost, kjer sem tekmico nosila po zraku, a ni hotela pasti na hrbet. Bila sem blizu, po tem poskusu pa sem izgubila energijo in dobila še zadnjo kazen. A ne glede na poraz sem lahko s petim mestom zadovoljna, saj je to moja najboljša uvrstitev na prvenstvih. Zadovoljna sem lahko tudi zaradi pandemije, priprave so bile zelo težke in drugačne, kot smo jih vajeni, zato je bila to ena mojih najtežjih priprav,"
je po tekmi povedala Leškijeva.

Trstenjakova: Ne smem se ustaviti. Treba je gledati naprej

Leškijeva izločila Trstenjakovo
Leškijeva je pred tem v repasažu premagala olimpijsko prvakinjo in rojakinjo Tino Trstenjak. Leškijevi je na polovici dvoboja uspelo priti do odločilnega končnega prijema. Pred tem je ugnala Nizozemko Geke van den Berg, v četrtfinalu pa izgubila z izkušeno Nemko Martyno Trajdos, ki je prav tako osvojila bronasto odličje.

Trener Marjan Fabjan je pred odhodom v Prago sicer opozarjal, da Trstenjakova v sezoni, ki jo je zaznamoval koronavirus, ni v vrhunski formi, četudi je dobila turnir za grand slam v Budimpešti, ki je bil sicer njen glavni cilj, saj prinaša več točk za olimpijsko kvalifikacijo kot evropsko prvenstvo.

Občutki niso dobri, je pa to opozorilo za naprej
"Prva borba je še nekako šla, čeprav se danes nisem počutila močno in suvereno. V drugi borbi me je Avstrijka presenetila, padla sem in tam izgubila. Podobno je bilo z Andrejo, ki je napako izkoristila za končni prijem in zmagala. Občutki nikakor niso dobri, je pa to opozorilo za naprej. Treba bo delati, ne smem se ustaviti,"
je nastope ocenila Trstenjakova in kot razlog za slabšo formo izpostavila tudi pandemijo novega koronavirusa, saj so bile tekmovalcem omejene možnosti za priprave v Sloveniji in predvsem skupne težke priprave v tujini.

Tina Trstenjak je na evropskih prvenstvih osvojila že pet medalj: zlati leta 2016 in 2018, srebrni leta 2014 in 2018 ter bron leta 2013. Foto: EPA
Tina Trstenjak je na evropskih prvenstvih osvojila že pet medalj: zlati leta 2016 in 2018, srebrni leta 2014 in 2018 ter bron leta 2013. Foto: EPA

Avstrijka presenetila Trstenjakovo
Najuspešnejša slovenska tekmovalka je bila v uvodnem krogu prosta, nato pa je 18-letno Romunko Florentino Ivanescu prisilila v tri kazni in se prebila v četrtfinale, prvič pa se ji je zalomilo proti Avstrijki Magdaleni Krssakovi, katero je predtem Trstenjakova zapored premagala že petkrat.

Sedmo mesto Pogačnikove do 70 kg
Izkušena Anka Pogačnik se je v kategoriji do 70 kg predstavila kar v štirih borbah in osvojila sedmo mesto. Najprej je mladinsko evropsko prvakinjo Poljakinjo Katarzyno Sobierajsko prisilila v štiri kazni, nato pa je ugnala še četrto nosilko Avstrijko Michaelo Pollers.
V četrtfinalu je Kranjčanko ustavila talentirana 21-letna Italijanka Alice Bellandi, nekdanja mladinska svetovna prvakinja. V repasažu je bila od Pogačnikove močnejša tudi Nemka Miriam Butkereit.

Hojak daleč od obrambe lanskega brona
V moški konkurenci je v kategoriji do 73 kg nastopil Ljubljančan Martin Hojak. Tokrat tekmovalec Bežigrada ni imel pravih možnosti za uspeh in bronasti z lanskega EP v Minsku Grk Georgios Azoidis je Slovenca predčasno poslal z blazine.

V soboto bosta slovenske barve branila Patricija Brolih v kategoriji do 78 kg in Enej Marinić v odprti kategoriji.