Maruša Štangar v Pragi brani lansko zlato medaljo iz Minska, a je letos tekmovala le na državnem prvenstvu Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Maruša Štangar v Pragi brani lansko zlato medaljo iz Minska, a je letos tekmovala le na državnem prvenstvu Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Na lanskem evropskem prvenstvu, ki je bilo v okviru evropskih iger v Minsku, sta Sloveniji kolajni priborili Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg in Klara Apotekar, ki je osvojila celo naziv najboljše Evropejke v kategoriji do 78 kg.

Tudi tokrat je v slovenski reprezentanci Maruša Štangar, ki pa je z napovedmi zadržana. "V teh razmerah res težko kaj napovem. Manjkajo tekme, predvsem pa dobre priprave in sparingi za primerjavo s tekmicami. Zase lahko rečem le, da je po tako dolgem premoru želja po tekmovanju res velika," je za STA povedala Štangarjeva.

Šele drugi nastop sezone za Štangarjevo
Bolj zgovorna je bila njena trenerka Olga Štirba: "Kondicijsko je Maruša zelo dobro pripravljena, pa tudi psihološko je zelo stabilna. A z izjemo državnega prvenstva v zadnje pol leta ni nastopala," je poudarila. Spomladi se je Štangarjeva udeležila priprav na Japonskem, nato pa se je vrnila ravno ob zaprtju države in od takrat je trenirala predvsem doma.

Za Tino Trstenjak je bil pomembnejši turnir za grand slam v Budimpešti, saj je bilo tam na voljo več točk za uvrstitev na olimpijske igre, kjer bo branila zlato medaljo v kategoriji do 63 kg. Foto: EPA
Za Tino Trstenjak je bil pomembnejši turnir za grand slam v Budimpešti, saj je bilo tam na voljo več točk za uvrstitev na olimpijske igre, kjer bo branila zlato medaljo v kategoriji do 63 kg. Foto: EPA

"Nekaj malega smo trenirali skupaj z Italijankami, a za resno oceno je to premalo. Na spisku je bila tudi tekma pred tedni v Budimpešti, ki pa smo jo zaradi lažje poškodbe, pa tudi zaradi strahu pred morebitno okužbo s koronavirusom, izpustili," je glede napovedi zadržana Štirba.

Razredčena konkurenca zaradi pandemije
Sicer pa bo na evropskem prvenstvu precej okrnjena tudi udeležba, je dejala Štirba, saj bo v kategoriji Štangarjeve manjkala tudi svetovna prvakinja Ukrajinka Darja Bilodid. "Kar nekaj držav bo manjkalo. Prijavljene pa so denimo tudi Nemke in Belgijke, a ne vemo, ali bodo dobile dovoljenje za prihod na Madžarsko. Prav posebni pogoji in odsotnost nekaterih tekmovalcev bodo ponudili priložnost za presenečenje. Upam, da Maruša ne bo udarila kakšnega 'Džingis Kana'," je še dodala Štirba in pri tem mislila, da njena varovanka ne bo tvegala preveč s katero izmed tekmovalk s svetovnega vrha ter v želji po uspehu postala preveč nepazljiva.

Zmagovita borba Tine Trstenjak v Budimpešti (iz prenosa na tv slo 2)

Kot zmagovalka Budimpešte prva favoritinja
Drugo vroče orožje slovenskega tabora je olimpijska prvakinja Tina Trstenjak, ki je konec oktobra zmagala na grand slamu v Budimpešti in sodi v krog favoritinj za odličja. Po Budimpešti je varovanka Marjana Fabjana opravila še priprave s Kosovom in Avstrijo.

"Za Tino je bila pomembnejša tekma v Budimpešti, kjer je bilo na voljo več točk za uvrstitev na olimpijske igre in s tega vidika smo lahko zadovoljni. Za Češko pa pravega rezultatskega cilja po takšnem letu, kot ga doživljamo, niti nima. Pripravljena ni 100-odstotno, a tudi za tekmice je vprašljivo, kaj so počele. Kar bo, pač bo. Pomembno je, da pridejo vse najboljše in da po prvenstvu lahko naredimo analizo, da vidimo, kje smo na poti do olimpijskih iger," je pred tekmo povedal Fabjan.

Po oceni trenerja Marjana Fabjana Klara Apotekar ni v formi, da bi lahko ubranila lanski naslov evropske prvakinje v kategoriji do 78 kg. Foto: EPA
Po oceni trenerja Marjana Fabjana Klara Apotekar ni v formi, da bi lahko ubranila lanski naslov evropske prvakinje v kategoriji do 78 kg. Foto: EPA

V Pragi brez Apotekarjeve in Velenškove
Med Fabjanovimi zvezdnicami bosta zaradi slabše forme manjkali branilka naslova iz Minska Apotekarjeva in njena sestra Ana Velenšek, bronasta na zadnjih olimpijskih igrah v Riu. "V tem trenutku pač nista v formi za evropsko prvenstvo, pri Ani pa je v odprti kategoriji še posebej veliko tveganje za poškodbo, zato ni imelo smisla razmišljati o nastopu. Računam, da bosta po novem letu obe zagrabili na polno na poti do Tokia."

Vodstvo slovenske odprave upa tudi na kakšno presenečenje, ki jih v zadnjih dveh desetletjih v slovenski reprezentanci ni bilo malo. Med letoma 2002 in 2019 je kar 12 slovenskih judoistov stopilo na zmagovalni oder, šesterica se je okitila z naslovom prvaka, skupaj pa so tekmovalci osvojili 46 medalj.

Kdo lahko še preseneti od Slovenk in Slovencev?
V kategoriji do 57 kg bo nastopila Kaja Kajzer, ki velja za eno najbolj nadarjenih slovenskih tekmovalk, a vsega svojega potenciala na največjih tekmah še ni pokazala. Zelo izkušena Anka Pogačnik, ki spet trenira v domačem Triglavu, se bo predstavila v kategoriji do 70 kg, predvsem izkušnje pa bo v kategoriji do 78 kg nabirala mlada Patricija Brolih.

V moški konkurenci se bodo za Slovenijo borili David Štarkel (do 60 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in v odprti kategoriji Vito Dragič in Enej Marinič. Med peterico najvišje kotira Gomboc, ki je bil pred leti že evropski prvak in srebrn na EP-ju. Velike možnosti za preboj na oder za zmagovalce pa so strokovnjaki v lanski sezoni napovedovali tudi Hojaku, a bo koronska sezona pokazala, ali mu je uspelo obdržati motivacijo za vrhunsko delo.