Za Tonija Cahunka je to že tretji dokumentarni film. Foto: MMC RTV SLO
Za Tonija Cahunka je to že tretji dokumentarni film. Foto: MMC RTV SLO

Prvi je 25-minutni dokumentarni feljton Prirejanje stav, ki si ga lahko od danes naprej ogledate na naši spletni strani (kliknite na sliko na dnu te strani). Poudarek tega filma je na stavnem področju v Sloveniji. Avtor predstavi sistem prirejanja stav na slovenski stavnici in se posveti posebnostim monopolne ureditve, pri čemer tuje spletne stavnice tudi pri nas skorajda nemoteno poslujejo. Kaj bi prinesla sprememba zakonodaje in kakšen odnos imajo v Evropskem parlamentu do lobija močnih zakonitih stavnic?

Več o filmih Prirejanje stav in Svet stav. Film Svet stav bo predvajan drevi ob 20.50 na TV Slovenija 1.

Kaj bi storili s 50 evri?
Prirejanje stav predstavi tudi eksperiment, v katerem je Cahunek povabil več ljudi, da so z začetnim kapitalom v obliki 50 evrov skušali to vsoto oplemenititi. Večina stavcev je hitro izgubila svoj kapital, dobro pa se je odrezal MMC-jev novinar Slavko Jerič, ki je svojo izkušnjo opisal tudi v kolumni.

Svet stav bo luč sveta ugledal 8. julija
Drugi film Svet stav pa bo na sporedu v torek, 8. julija, ob 20:50 na TV Slovenija 1. Cahunek izpostavlja, da je Prirejanje stav "neke vrste predfilm za Svet stav - služil naj bi predvsem tistim, ki ne vedo veliko o stavah in urejenosti stavnega področja pri nas". V filmu bodo nastopili številni zanimivi gosti, med temi tudi najbolj znan borec proti nameščanju stav Declan Hill.