Informacije o Tomažu Humarju so za zdaj zelo skope. Foto: RTV SLO/T. O.
Informacije o Tomažu Humarju so za zdaj zelo skope. Foto: RTV SLO/T. O.
Grošelj o reševanju Humarja


Vrh gore Langtang Lirung, ki se nahaja na jugovzhodu nepalskega osemtisočaka Šišapangme, je na 7.227 metrih. V bazni tabor so s helikopterjem zjutraj že prišle štiri šerpe, ki bodo Humarju skušale pomagati. Reševanje je zaradi teme začasno prekinjeno.

Avgusta leta 2005 je bil Humar šest dni ujet v steni osemtisočaka Nanga Parbat. Po zapleteni akciji ga je pred zanesljivo smrtjo rešil helikopter pakistanske vojske.

So reševalci dobili stik z njim ali ne?
Za več podatkov smo na MMC-ju zaprosili Vikija Grošlja, ki se tako kot pred štirimi leti ukvarja z reševanjem Humarja. "Nesreča se je zgodila v ponedeljek, natančna diagnoza poškodbe pa še ni znana. Obvestilo o tem sem dobil včeraj, ko me je Humarjeva zdravnica Anda Perdan tudi zaprosila za pomoč. Helikopterji skušajo določiti natančno pozicijo, kje se Humar nahaja. Informacije so zaenkrat zelo skope, imam le podatek, da so stenski reševalci prišli do višine 6.200 metrov. Po nekaterih informacijah naj bi dobili stik z njim, po drugih pa ga niso. Več bo znano v četrtek zjutraj. Tudi informacije o tem, kdaj je Humar začel vzpon, se razlikujejo. Nekateri pravijo, da v petek, drugi pa v soboto," je povedal Grošelj.

Grošelj o reševanju Humarja