Sara Isaković je marca 2008 osvojila naslov evropske prvakinje na 200 m prosto, česar na letošnjem prvenstvu v Budimpešti ne bo branila. Foto: Reuters
Sara Isaković je marca 2008 osvojila naslov evropske prvakinje na 200 m prosto, česar na letošnjem prvenstvu v Budimpešti ne bo branila. Foto: Reuters
Anja Klinar
Anja Klinar je po letošnjih izidih prvi slovenski adut za odličja na EP-ju. Foto: STA
Matjaž Markič
Matjaž Markič je pred štirimi leti na EP-ju, ki ga je prav tako gostila Budimpešta, osvojil bron na 50 m prsno. Foto: Reuters
Emil Tahirovič in Roni Pikec
Roni Pikec bo prvič vodil slovenske plavalce na evropskem prvenstvu. Foto: STA
Na EP v Budimpešto po medaljo

Na Blatnem jezeru, kjer potekajo tekmovanja daljinskih plavalcev, slovenske barve branijo Nika Kozamernik, Teja Zupan in Rok Kerin. Bazenski plavalci so medtem še doma, saj se tekmovanja na 50 m v odprtem bazenu začnejo šele v ponedeljek.

Reprezentanti so na predstavitvi v Ljubljani razkrili svoje načrte, selektor Roni Pikec pa ne skriva, da si želi na Madžarskem vsaj eno kolajno. Po mnenju Pikca so med kandidati za osvojitev medalje, ta bi bila že 22. s tovrstnih tekmovanj, Anja Klinar, Peter Mankoč ter vsi trije plavalci prsnega sloga Emil Tahirovič, Matjaž Markič in Damir Dugonjič.

"Na Saro ne gre računati"
"Vesel pa bom, če bomo osvojili tudi samo eno medaljo ali če ji bomo zelo blizu in ohranili stik z vrhom, a možnosti za odličje je kar nekaj. Nazadnje pred dvema letoma smo se iz Eindhovna vrnili z dvema. Natančneje z medaljama Petra Mankoča in Sare Isaković, a je na Saro v tem trenutku težko računati, saj ni v formi za kolajne. Obenem smo se v Budimpešti že izkazali, saj je pred štirimi leti medaljo tukaj osvojil Matjaž Markič," je bil pred odhodom na prizorišče EP-ja v letu 2006 optimističen Pikec.

Na prvenstvu 2008 v Eindhovnu, ki ga je z zlato medaljo, prvo slovensko po Borutu Petriču in 21 letih, zaznamovala Sara Isaković, so slovenski plavalci dosegli še pet uvrstitev v finale (Isaković dvakrat, Markič, Klinar, Zupan) in dodatnih 11 uvrstitev v polfinale, skupaj pa torej kar 18 uvrstitev med najboljših 16, zato tudi letos cilji niso nič manjši.

Brez poškodovanega Godca
"Ob kakšni medalji računam še na kakšnih šest ali sedem finalnih nastopov, pa na čim več uvrstitev med najboljših 16, za mlade plavalce pa bodo zelo dobre tudi vse uvrstitve blizu polfinalu, tja do 20., 22. mesta, in seveda dosežki okrog svojih osebnih rekordov. Skupaj na Madžarsko potuje 16 plavalcev in škoda, ker z nami ni tudi poškodovanega Jerneja Godca," še pravi slovenski selektor, ki bo reprezentanco prvič popeljal na tovrstno tekmovanje.

"Vem, da ne morem do medalje"
Olimpijska podprvakinja na 200 m prosto Sara Isaković se zaveda, da je daleč od nekdanje forme: "Vem, da na Madžarskem ne morem do medalje, zato bo tekmovanje še dodaten izziv. Ob študiju enostavno ni časa, da bi bila forma vrhunska, a pomembno je, da ostanem blizu najboljšim in da se jim, ko bo šlo spet zares, lahko približam. Zame je trenutno na prvem mestu šola, saj sem spoznala, da slava hitro mine."

Namesto v "kravl" v delfin
Isakovičeva se je zaradi slabših izidov tako odločila, da ne bo branila naslova na 200 m prosto, temveč se bo posvetila nastopoma na 100 m in 200 m delfin, ki ostajati njeni najljubši disciplini, v katerih ima trenutno tudi najmanjši zaostanek za evropskim vrhom.

Mankoč: "Več od finala ne pričakujem"
Nekoliko bolj zadržan je tudi Peter Mankoč, ki je sprva napovedoval boj za medaljo, če bo v Budimpešto potoval, zdaj pa: "Žal sem se po uspešni zimski sezoni, svetovnem rekordu in krajšem oddihu poškodoval, tako da nisem v 100-odstotni formi. Za medalje bom verjetno nekaj prekratek. Več od finala tukaj ne smem pričakovati."

Prenosi odločilnih bojev na TVS 2
Tekmovanja v odprtem olimpijskem bazenu se bodo začela v ponedeljek, 9. avgusta, končala pa se bodo v nedeljo, 15. avgusta. Prenose popoldanskih finalov in polfinalov si boste lahko vsak dan od 17.00 do 19.00 lahko ogledali na TVS 2 in MMC-jevem portalu.

Slovenske reprezentanca na EP-ju v Budimpešti:
Damir Dugonjič, Špela Bohinc, Tjaša Oder, Tanja Šmid (vsi Fužinar Ravne), Peter Mankoč (Ilirija Ljubljana), Matjaž Markič (Koper), Grega Plevelj (Ljubljana), Emil Tahirovič, Urša Bežan, Anja Čarman (vsi Triglav Kranj), Robert Žbogar, Nina Cesar, Sara Isaković, Anja Klinar, Teja Zupan (vsi Gorenjska banka Radovljica) in Nina Sovinek (Olimpija Ljubljana).

Na EP v Budimpešto po medaljo