Veslača Luka Špik in Iztok Čop sta v Sydneyju pred točno 20 leti v dvojnem dvojcu osvojila prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo, isti dan pa je vrhunec kariere z olimpijskim naslovom dočakal tudi strelec Rajmond Debevec. 23. september je zato dan slovenskega športa. Foto: Reuters
Veslača Luka Špik in Iztok Čop sta v Sydneyju pred točno 20 leti v dvojnem dvojcu osvojila prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo, isti dan pa je vrhunec kariere z olimpijskim naslovom dočakal tudi strelec Rajmond Debevec. 23. september je zato dan slovenskega športa. Foto: Reuters

Iztok Čop je osvojil kar štiri olimpijske medalje, tri v paru z Luko Špikom. V Sydneyju sta bila pred točno 20 leti prva Slovenca, ki so jima na olimpijskih igrah zaigrali Zdravljico. Čop je zgodovino pisal tudi v Barceloni leta 1992, ko sta z Denisom Žvegljem priveslala do bronaste medalje, kar je bila prva olimpijska medalja za samostojno Slovenijo. Po karieri je bil Čop med drugim podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, zdaj pa je selektor veslaške reprezentance.

Kako ste preživeli letošnje leto, ki ga je zaznamoval novi koronavirus in kje ste porabili turistični bon?
Med epidemijo sem se predvsem lahko več ukvarjal s športom, saj sem imel več prostega časa. Izkoristil sem lepo naravo in lepo vreme, pogosto sem bil na kolesu. Turističnega bona še nisem porabil in niti še ne vem, kako ga bom, upam, da mi jeseni uspe najti nekaj prostih dni.

Vas ljudje še pogosto prepoznajo?
Starejše generacije ja. No, tudi kakšni mlajši pridejo do mene in rečejo, da je mami navijala zame. Včasih se jim kar malo nasmejem. V tujini je bilo zanimivo po olimpijskih igrah v Atenah 2004, ko je zaokrožila slika z mojim otrokom na podelitvi medalj. Presenečen sem bil, ko so me prepoznali v ZDA, kjer sem bil pol leta pozneje.

Katere olimpijske igre so bile za vas najlepše?
Atenske, predvsem zaradi domačinov. Grki so s svojo mediteransko toplino dali dogodku dodano vrednost, ki je niti Sydney niti London nista mogla ponuditi. Podobno je bilo v Barceloni 1992, a sem bil premlad in tega niti nisem dobro opazil.

Kako komentirate, da imamo po novem v Sloveniji dan športa?
Vesel sem in upam, da se bo ta dan prijel z vsemi bogatimi vsebinami, ki jih ponuja. Naj bo podobno tudi v naslednjih letih, da bo dan športa res dvigoval zavest o pozitivnih vplivih športa in naj se sistemsko uredi, da se bodo vsi imeli možnost ukvarjati s športom, ne glede na finančne zmožnosti.

Kako boste preživeli dan športa?
Veselim se predvsem popoldanskega druženja z drugimi olimpijci iz Sydneyja 2000 na Bledu ob 20. obletnici uspehov. Zvečer me čakajo priprave na odhod v Beograd, saj zgodaj zjutraj potujem na evropsko mladinsko prvenstvo v veslanju. Odhod sem preložil ravno zaradi današnjega dneva športa in vseh obveznosti.

Kaj bi sporočili mladim, ki želijo po vaši poti in sanjajo o olimpijski medalji?
Predvsem naj uživajo v športu. Naj ne bo cilj olimpijska medalja, saj imamo zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na uspeh, redki to srečo, da jo osvojimo, ampak želja po napredku.

Na MMC-ju so v prejšnjih dneh ista vprašanja postavili tudi preostalim zlatim olimpijcem na poletnih olimpijskih igrah (le Primož Kozmus se je opravičil, saj se nekaj časa noče pojavljati v medijih). Z nami so bili Luka Špik, Rajmond Debevec, Urška Žolnir Jugovar in Tina Trstenjak.