Luka Špik in Iztok Čop sta skupaj osvojila tri olimpijske medalje, vrhunec kariere pa je bilo zlato v Sydneyju leta 2000. Od tega nepozabnega dne bo prav jutri minilo 20 let. Foto: Reuters
Luka Špik in Iztok Čop sta skupaj osvojila tri olimpijske medalje, vrhunec kariere pa je bilo zlato v Sydneyju leta 2000. Od tega nepozabnega dne bo prav jutri minilo 20 let. Foto: Reuters

V sredo, 23. septembra, bomo praznovali dan slovenskega športa, saj so na ta dan Iztok Čop in Luka Špik (dvojni dvojec) ter strelec Rajmond Debevec osvojili zlate olimpijske medalje. Na MMC-ju dneve do praznika slovenskega športa odštevamo s prvaki na letnih olimpijskih igrah, danes je z nami Luka Špik.

Kako ste preživeli letošnje leto, ki ga je zaznamoval novi koronavirus, in kje ste porabili turistični vavčer?
Ker živim v Londonu, sem bil med zaprtjem gospodarstva dva meseca v svojem stanovanju. Če nimaš niti balkona, ni prav prijetno, ampak – smo preživeli tudi to. Nisem človek, ki bi jamral, osnovne stvari, ki sem jih potreboval za življenje, sem imel. Sicer pa delam v fitnes studiu, sem osebni trener in sem zdaj že sedmo leto v Londonu, kjer imam stalno prebivališče, tako da vavčerja nisem dobil.

Vas ljudje v Sloveniji pogosto prepoznajo?
Nekaj tega je ostalo, in to se mi zdi simpatično. Z veseljem si vzamem čas za koga, če me ustavi. Saj veste, da sem bil ves čas "na izi".

Katere olimpijske igre so bile za vas najlepše?
Igre v Sydneyju. Osvojil sem zlato medaljo, star sem bil 21 let in še malo nor. Če bi jo dobil pozneje, je najbrž ne bi nikoli tako doživel. Tudi London je bil super. Pekinga se pa sploh ne spomnim kaj dosti, očitno sem ga namenoma potisnil na stran.

Kako komentirate, da imamo po novem v Sloveniji dan športa?
Super. Slovenci smo zelo športen narod. Neverjetno smo uspešni. Ko pridejo moji londonski prijatelji iz Slovenije, so presenečeni, kako je to lepa dežela in kako izjemne športnike imamo. Zdaj so bili vsi navdušeni nad Pogačarjem in Rogličem, saj je kolesarstvo tu zelo prepoznavno. Šport si skratka zasluži svoj dan v koledarju, še lepše pa se mi zdi, da je to 23. september, ko sva z Iztokom osvojila zlato medaljo. Kot da bi nekaj poimenovali po tebi. Dober občutek.

Kako boste preživeli dan športa?
Prisoten bom na različnih dogodkih, ki jih organizira Olimpijski komite. Dopoldne bom preživel v Ljubljani, po 15. uri pa bodo na Bledu različni družabni dogodki, kolikor bo to dopuščala epidemija.

Kaj bi sporočili mladim, ki želijo po vaši poti in sanjajo o olimpijski medalji?
Naj najdejo pravi šport zase in vztrajajo. Vsaka manjša ovira ne sme biti razlog, da bi obupali. Prioriteta pri izbiri športa ne sme biti finančna, ampak je treba izbrati šport, v katerem si s srcem. Če je edini motiv zaslužek, lahko vse skupaj postane neznosno težko. V ospredju naj bo preprosta čistost športa.