Jernej Kruder. Foto: EPA
Jernej Kruder. Foto: EPA

32-letni Celjan se je s 17. dosežkom petkovih kvalifikacij prvič letos uvrstil v polfinale, vendar pa njegovo plezanje ni zadoščalo za še en nastop.

Kruder, svetovni podprvak v disciplini leta 2014, je nastopil na svoji 85. tekmi v balvanskem svetovnem pokalu, kar je rekord med športnimi plezalci. Tega je postavil že na prejšnji tekmi v Salt Lake Cityju, ko je po številu nastopov prehitel Avstrijca Kiliana Fischhuberja, s katerim sta bila pred tem izenačena pri številki 83.

Za Štajercem, leta 2018 je bil zmagovalec seštevka svetovnega pokala v balvanih, ni najboljši uvod v sezono. Na tekmah na Japonskem, v Južni Koreji in v ZDA je ostal pred vrati polfinala.

Tokrat se je le uvrstil v polfinale, kjer pa mu balvanski problemi niso bili pisani na kožo. Polfinalno preizkušnjo je končal brez osvojenega vsaj enega vrha. Prvi in zadnji balvan sta predstavljala za sicer izkušenega tekmovalca nerešljivo uganko, v drugem in tretjem pa je le osvojil cono, točko na približno sredini smeri, ki tudi šteje, a je vrh ostal nedosežen cilj.

Kruder je bil edini Slovenec v moškem polfinalu.

Jernej Kruder brez finala na 18. mestu
Pri moških Slovenci brez finalista, pri ženskah bodo plezale tri