Thomas Bach se zavzema za vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na tekmovališča. Foto: Reuters
Thomas Bach se zavzema za vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na tekmovališča. Foto: Reuters

Priporočilo MOK-A velja za mednarodna tekmovanja, ne pa tudi za olimpijske igre leta 2024 v Parizu. O tem se bodo odločali pozneje, je povedal predsednik MOK-a Thomas Bach.

"Situacija je zelo kompleksna in se lahko spreminja iz meseca v mesec, celo iz dneva v dan," pravi Bach. A časa ni na pretek. Po pravilniku mora Mednarodni olimpijski komite leto dni pred začetkom iger nacionalnim olimpijskim komitejem poslati vabila. Končna odločitev za Pariz 2024 bi morala tako biti znana vsaj do 26. julija.

Uradni Kijev je pozdravil odločitev MOK-a, ki Rusiji in Belorusiji ni prižgal zelene luči za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. "Odločitev o dovoljenju je bila prestavljena. Zdaj se bomo s skupnimi močmi potrudili, da noben med Z-patrioti ne bo imel vstopa na športna tekmovanja," je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski minister za šport Vadim Gutcajt.

Športniki obeh držav, ki so povezani z vojsko in drugimi varnostnimi organi, naj bi bili še naprej izključeni z vseh vrst tekmovanj, je na zasedanju v Lozani predlagal izvršni odbor MOK-a. Prav tako ne smejo nastopati na ekipnih tekmovanjih.

MOK je pred letom dni, ko se je začel ruski napad na Ukrajino, svojim članicam priporočil izključitev Rusije in Belorusije z vseh tekmovanj. Zdaj se zavzema za vrnitev teh športnikov, da bi imeli možnost uvrstitve na olimpijske igre v Parizu.

Bach: Športniki ne smejo biti kaznovani zaradi svoje nacionalnosti

"Sodelovanje športnikov z ruskim in beloruskim potnim listom na mednarodnih tekmovanjih deluje. To vidimo skoraj vsak dan v tenisu, a tudi v kolesarstvu in nekaterih tekmovanjih v namiznem tenisu. To vidimo tudi v hokeju, rokometu, nogometu, v ligah po ZDA, Evropi in drugih celinah. Nikjer ni bilo varnostnih incidentov," je na zasedanju izvršnega odbora MOK-a povedal Bach.

Zdaj gre čakati na odziv mednarodne javnosti. Velik odpor do vrnitve ruskih športnikov je seveda v Ukrajini, ki so se ji pri nasprotovanju pridružile tudi druge, predvsem zahodne države.

Ducat držav je ta mesec zaradi navzočnosti ruskih in beloruskih športnikov bojkotiralo svetovno žensko prvenstvo v boksu. Več kot 300 sabljačev je pisalo Bachu, naj ne dovoli vrnitve, ker bi bila to "katastrofalna napaka".

Na Moku opozarjajo tudi, da v nasprotju z Evropo številni olimpijski komiteji v Afriki, Aziji in Južni Ameriki podpirajo vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanja.

Olimpijski komite Rusije je smernice MOK-a označil za diskriminacijo. "Objavljeni kriteriji so nesprejemljivi. To je diskriminacija na nacionalni osnovi," je odločitve pokomentiral predsednik ruskega olimpijskega komiteja Stanislav Pozdnjakov.

Prireditelji evropskih iger na Poljskem nezadovoljni z odločitvijo MOK-a