Po lanski izvedbi, ko so našteli skoraj 2.700 jadrnic iz več kot 20 držav, podiranje rekordov letos ni v ospredju. Odločili so se, da bodo število udeležencev omejili zaradi varnostnih razlogov.

Na 24-kilometrski trasi v Tržaškem zalivu se bo pomerilo več kot 2.000 jadrnic oziroma plovil. Barcolano oziroma Barkovljanko so prvič organizirali leta 1969. Foto: Enej Česnik
Na 24-kilometrski trasi v Tržaškem zalivu se bo pomerilo več kot 2.000 jadrnic oziroma plovil. Barcolano oziroma Barkovljanko so prvič organizirali leta 1969. Foto: Enej Česnik

Regata ima ime po priobalni predmestni četrti Trsta Barkovlje
Vseeno so do zdaj našteli že več kot 1.300 prijav, do izteka prijavnega roka pa pričakujejo skupno okoli 2.300 jadrnic, je povedal prvi mož te tradicionalne jesenske regate Mitja Gialuz.
Gialuz je predsednik jadralnega kluba Societa Velica di Barcola e Grignano, ki organizira regato Barcolano oziroma Barkovljanko – kluba iz zdaj priobalne predmestne četrti v Trstu, nekdaj ribiške vasi Barkovlje (italijansko Barcola), v kateri so večinsko živeli Slovenci in ki je tudi dala svetovno znano ime Barcolana oziroma Barkovljanska regata.

Skupaj rekreativni jadralci in izkušeni pomorščaki
Na tako množični regati bodo na startu skupaj tako rekreativni jadralci kot izkušeni pomorščaki, računajo pa tudi na devet ali deset najhitrejših tekmovalnih jadrnic elitnih razredov maksi, super maksi in mega yacht, ki se bodo spopadle za skupno zmago. Med temi bodo predvidoma na startu Wild Thing, Tempus fugit, Portopiccolo, 27 metrov dolga Change the Wind in Morning Glory.

Pogled proti Trstu oziroma obali z regatnega polja. Foto: www.alesfevzer.com
Pogled proti Trstu oziroma obali z regatnega polja. Foto: www.alesfevzer.com

Lani v Trstu več kot 300.000 ljudi
Lanski zmagovalec jubilejne 50. izvedbe uradno najmnožičnejše regate na svetu je bila italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo bratov Gabrielleja in Furia Benussija s Slovencem Iztokom Knafelcem na krovu, druga je bila posadka Ottica Inn Tempus Fugit z Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca. Na startu lanske regate so našteli 2.688 posadk, s čimer so postavili nov svetovni rekord za tovrstne dogodke. Ob 300 spremljevalnih dogodkih in napovedanem lepem vremenu organizatorji pričakujejo podobno število obiskovalcev kot lani, ko je Trst ob jubilejni 50. Barcolani obiskalo več kot 300.000 ljudi.

V soboto regata Go to Barcolana od Portoroža proti Trstu
Že v soboto bo iz Portoroža proti Trstu krenilo 70 jadrnic na partnerski regati Go to Barcolana. Ambasador portoroške regate Vasilij Žbogar je poudaril, da bo sobotna regata dejanski uvod in pravšnje ogrevanje pred nedeljo, saj bodo udeleženci lahko preizkusili manevre pred samo Barcolano. Sam si želi, da bi portoroška regata z leti rasla, tako kot se je to zgodilo s Trstom.

Gialuz je ob tem poudaril, da partnerska regata od Portoroža do Trsta ni le tekma, ampak predstavlja tudi most, ki povezuje nasprotni strani istega zaliva. Obenem strateško partnerstvo z organizatorji regate pomeni priložnost za nadaljnji razvoj Barcolane.

Pet slovenskih zmag na Barcolani
Slovenija je na Barcolani doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Rekord v lasti Esimit Europe 2
Rekord s časom 56 minut in 13 sekund je še vedno v lasti Esimit Europe 2, edine jadrnice v zgodovini, ki je med letoma 2010 in 2014 na Barcolani dosegla pet zaporednih zmag. Rekord je osvojila leta 2010, na takratnem regatnem polju v dolžini 16,8 navtične milje. Povprečna hitrost vetra je bila 15 vozlov.