Benjamin Savšek je aktualni evropski prvak. Foto: BoBo/Borut Živulović
Benjamin Savšek je aktualni evropski prvak. Foto: BoBo/Borut Živulović

Slovenci se bodo za mesto v izbrani vrsti merili na štirih tekmah, ki bodo vse na savskih brzicah. Prvi bosta že v soboto in nedeljo (finale bo oba dneva ob 13.00), ki bosta šteli tudi za evropski in slovenski pokal. Naslednji pa bosta 22. in 23. avgusta, ki bosta prav tako šteli tudi za slovenski pokal, hkrati pa bo sobotna še državno prvenstvo za člane in mlajše člane, nedeljska pa za mladince.

Neposredni prenos na MMC-ju

Finalne vožnje v soboto in nedeljo, ki bodo obakrat ob 13.00, boste lahko spremljali na MMC TV.

Za izbor v reprezentanco bodo štele kvalifikacijske vožnje in najboljši trije izmed štirih rezultatov (po odstotkovnih zaostankih). Benjamin Savšek je med kanuisti kot evropski prvak neposredno uvrščen na prvenstvo. To določa pravilo evropske zveze, da imajo branilci naslova pravico do nastopa ne glede na razplet domačih izbirnih tekem. Torej lahko iz države prvaka v tej kategoriji nastopijo še trije drugi tekmovalci. Eva Terčelj in Luka Božič imata zaradi kolajne na svetovnem prvenstvu priznan bonus.

Peter Kauzer je evropski prvak v Pragi postal pred dvema letoma. Foto: BoBo
Peter Kauzer je evropski prvak v Pragi postal pred dvema letoma. Foto: BoBo

"Pripravljen sem dobro. Poskušam vzdrževati formo za ta del sezone. Veselim se izbirnih tekem in hkrati usmerjam misli k EP-ju, ker sem tja že uvrščen. Tako se res lahko posvetim tisti tekmi," je povedal Savšek, ki upa, da mu bo znova uspelo doseči podoben rezultat.

Izkušeni kajakaš Peter Kauzer si je najprej zaželel, da sezona sploh bo. "Pripravljen sem, ampak ne toliko, kot bi bil v normalni sezoni. Od prihoda iz Avstralije sem vzdrževal splošno pripravljenost. Zdaj bomo pa videli, kaj bo. Izbirne tekme so zame neko nujno zlo in ko bo to mimo, se moram čim bolje pripraviti na EP. Tam pa bomo poskusili Čehom spet malo štrene zmešati."

Med kajakašicami je v zadnjem obdobju najboljša Eva Terčelj: "Letos so te izbirne tekme pol leta pozneje kot običajno, tako da si moral biti kar inovativen in prilagodljiv skozi leto. Počutim se pa dobro in si želim čim večkrat tekmovati še v tem letu."

Eva Terčelj je lani postala svetovna prvakinja. Foto: Nina Jelenc
Eva Terčelj je lani postala svetovna prvakinja. Foto: Nina Jelenc

Kljub vsem težavam s koledarjem kajakaše vendarle predvidoma čaka še nekaj velikih tekem. Od 18. do 20. septembra bo v Pragi že omenjeno evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Med 1. in 4. oktobrom bo Krakov gostil evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, takrat naj bi bilo v Györu še evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu.

3. oktobra je predvidena tekma evropskega pokala v sprintu na mirnih vodah v Osilnici, med 15. in 18. oktobrom bi moralo biti evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu v Pitestiju, ki pa verjetno ne bo potrjeno. Med 16. in 18. oktobrom bo tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu.

Med 23. in 25. oktobrom je predviden, a ne potrjen, svetovni pokal v spustu na divjih vodah v La Seu d'Urgellu. Med 4. in 7. novembrom se bodo v Solkanu mladinci in mlajši člani merili za evropske naslove v spustu na divjih vodah. Za konec sezone je predviden še svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Pauju med 6. in 8. novembrom.