Hannah Kearney je blestela na
Hannah Kearney je blestela na "gori cipres". Foto: EPA
Lee Jung-Su, Apolo Anton Ohno
Lee Jung-Su je ugnal Apola Antona Ohna. Foto: EPA
Seung-Hoon Lee , Sven Kramer in Ivan Skobrev
Sven Kramer je upravičil vlogo favorita. Foto: EPA

Hannah Kearney.

Drugo mesto je zasedla ljubljenka domačega občinstva Jennifer Heil, ki ji ni uspelo osvojiti tako želenega prvega zlata za Kanado na domačih igrah. V Cypress Mountainu je bron pripadel Američanki Shannon Bahrke.

Bednarikova je prehitela le Slovakinjo Terezo Vaculikovo, v finale se je uvrstilo 20 najboljših. Škofjeločanka ni izpolnila cilja, finale pa se ji je izmuznil že leta 2006 v Torinu. "Do prvega skoka mi je šlo res dobro, tam pa sem naredila premočan desni zavoj, izgubila linijo in se morala vrniti. Poskušala sem po najkrajši poti, da bi se to čim manj videlo, a sem grdo priletela na drugo grbino, kar me je vrglo iz ravnotežja, ustavilo in do konca drugega skoka sem se praktično le še lovila. Po drugi strani sem vesela, da sem po vseh težavah in pogojih, ki jih imamo, sploh naredila normo in se uvrstila na igre. Tukaj sem uživala,” je tekmo ocenila Bednarikova.

Ohno tokrat srebrn
20-letni Li Džung Su iz Južne Koreje je novi olimpijski prvak v hitrostnem drsanju kratkoprogašev na 1.500 metrov. Pred 13.000 gledalci v Pacific Coliseumu je tesno ugnal favoriziranega Američana Apola Antona Ohna in njegovega rojaka J. R. Cielskija.

Ohno je osvojil že svojo šesto medaljo na zimskih olimpijskih igrah in se s tem na lestvici najboljših ameriških športnikov na zimskih olimpijskih igrah izenačil z legendarno hitrostno drsalko Bonnie Blair. Tokrat je imel tudi srečo, saj sta mu do medalje pomagala tudi Korejca Sung Si Bak in Li Ho Suk, ki sta v zadnjem krogu padla.

Kramer upravičil vlogo favorita
Nizozemski hitrostni drsalec Sven Kramer (6:14,60) je osvojil zlato olimpijsko kolajno v preizkušnji na 5.000 m. Seung Hun Li (6:16,95) iz Južne Koreje je osvojil srebro, Rus Ivan Skobrev (6:18,05) pa bron.

Aktualni svetovni prvak je postavil nov olimpijski rekord. Kramerju je pred štirimi leti olimpijska zlata kolajna v Torinu spolzela iz rok za las in se je moral zadovoljiti s srebrom. Kramer je lastnik svetovnega rekorda tako na 5000 m in 10.000 m ter v moštveni preizkušnji.

Nastop Getzlafa pod vprašajem
Poškodovani kanadski hokejist Ryan Getzlaf, center Anaheim Ducksov, še ni dobil zelene luči za nastop na olimpijskem turnirju. Prvotne ocene, da gre za lažjo poškodbo, so bile očitno prenagljene, svoji ekipi se je pridružil pri treningu, a za tekme še ni pripravljen. Getzlaf si je na tekmi Lige NHL proti LA Kingsom (4:2) zvil levi gleženj.

Rekordna zmaga Kanadčank
Začel se je ženski hokejski turnir. Z rekordno olimpijsko zmago so ga začinile Kanadčanke, ki so v skupini A premagale Slovaško kar z 18:0. Pred štirimi leti v Torinu so za zadnji rekord prav tako poskrbele Kanadčanke, ki so s 16:0 odpravile Italijanke.

Trening deskarskega krosa odpovedan
Prireditelji so morali odpovedati trening deskarskih krosistov, da bi tako kar najbolje obvarovali razmočeno progo. Prizorišče je močil dež, prav tako pa je razmočeno tudi sosednje tekmovališče – snežni žleb. Tekme so na sporedu v ponedeljek in torek.

Sobotne končne odločitve:

Grbine (Ž): 
1. H. KEARNEY ZDA 26,63
2. J. HEIL KAN 25,69
3. S. BAHRKE ZDA 25,43
...
26. N. BEDNARIK SLO 13,79

Hitrostno drsanje, 5.000 m (M):
1. S. KRAMER NIZ 6:14,60
2. S. H. LI J. KOR 6:16,95
3. I. SKOBREV RUS 6:18,05

Hit. drsanje - kratke proge, 1.500 m (M):
1. J. S. LI J. KOR 2:17,611
2. A. A. OHNO ZDA 2:17,976
3. J. CELSKI ZDA 2:18,053