Teja Gregorin se dobro počuti in komaj čaka na štafeto. Foto: Reuters
Teja Gregorin se dobro počuti in komaj čaka na štafeto. Foto: Reuters
Magdalena Neuner
Magdalena Neuner je kraljica biatlonskih tekmovanj v Whistlerju. Prevzela je tudi skupno vodstvo v svetovnem pokalu, ki ji ga bo zelo težko odvzeti. Foto: EPA
Olga Zajceva
Olga Zajceva je v zadnjem krogu pritekla do srebra. Foto: EPA
Magdalena Neuner in Simone Hauswald
Simone Hauswald je dopolnila izjemen nemški uspeh. Foto: EPA

Gregorinova je brez napake opravila s prvimi tremi streljanji in je tretjič strelišče zapustila celo kot druga skupaj z Olgo Zajcevo. Na zadnjem strelskem nastopu je zgrešila tretji poskus, ki ji je onemogočil boj za medaljo. Iz kazenskega kroga je prišla kot sedma, a z odličnim tekom prehitela še dve tekmovalki in zasedla vrhunsko 5. mesto.
"Peto mesto je zares izvrstna uvrstitev. Naredila sem, kar sem lahko. Žal mi je tistega 3. strela, vendar si ga ne bom jemala v zakup, saj sem ostalo dobro opravila. Tekaško je bila to ena boljših predstav tu v Whistlerju. Smuči so bile izvrstno pripravljene, za kar se moram zahvaliti ekipi. Zares smo izbrali pravi material in tudi maža je bila pravilna. Zelo sem vesela te uvrstitve, dobro se počutim in komaj čakam štafetno preizkušnjo," je po nastopu povedala Gregorinova.
Misli o medalji je težko dati z glave
Najboljša slovenska biatlonka je priznala, da je pred zadnjim streljanjem razmišljala tudi o tem, da ima lepe možnosti za kolajno: “Seveda, da ti gre tudi to po glavi, a takšne misli je treba pregnati, saj bi šli v nasprotnem primeru lahko tudi trije streli mimo. Mislim, da mi je kar dobro uspelo umiriti živce.”

Velepec z mešanimi občutki
"Trenutno sem še malo slabe volje,” je po tekmi dejal trener Uroš Velepec, nato pa s širokim nasmehom pripovedoval: "Danes je bilo najbolj realno, da bi Teja prišla do medalje. Bila je ves čas povsem blizu, a na koncu so vse tiste punce, ki so bile za njo, na mestih od štiri do sedem, zadele ničlo, Teji pa to ni uspelo. Sicer je v zadnjem krogu odtekla fantastično, prehitela še dve tekmovalki, Belorusinjo Darjo Domračevo in Nemko Andreo Henkel, ki sta eni najboljših tekačic v biatlonskem cirkusu, in dosegla izjemno peto mesto. Ampak gotovo je bistveno lažje sprejeti, če si 35., saj narediš analizo. Takoj po dirki razmišljati o petem mestu, če je bila medalja tako blizu, pa je malo težje."

"Vendar dejstvo je, da imamo zdaj, če zraven štejemo še Jakova Faka, sedem uvrstitev med najboljšo deseterico, kar je več, kot smo se nadejali, tako da lahko gremo z dvignjeno glavo v nove borbe. Mislim, da smo dokazali, da dobro delamo. Do konca nas čakata še obe štafeti, kjer imamo lepe možnosti za nov uspeh, še posebej v ženski vrsti,” je še dejal Velepec.

Odlična tekaška predstava Neunerjeve
Na zadnji posamični tekmi biatlonk v Whistlerju je z izjemnim tekom navdušila Neunerjeva. 23-letna Nemka je odtekla dva kazenska kroga, a je kljub temu uspela prehiteti Zajcevo, ki je kot prva zapustila strelišče po zadnjem streljanju. Srebro je osvojila Rusinja Zajceva, bron pa si je z dobrim zaključkom priborila Nemka Simone Hauswald.
Prikupna Bavarka v štafeti po tretje zlato
"Nikoli si nisem mislila, da bom kar dvakrat zlata. Zdaj imam neverjetno samozavest, tudi Hauswaldova in Andrea Henkel sta v odlični formi. Mislim, da lahko v torkovi štafeti osvojimo zlato medaljo," se je v ciljni ravnini smejala prikupna Bavarka, ki je v domovini neverjetno priljubljena. Mediji so ji že dali naziv "Das schönste Gesciht des Winters" (najlepši nasmeh zime). Prikupna "Turbo Lena" je na teh igrah osvojila dve zlati (zasledovalna tekma in skupinski štart) in eno srerno medaljo (šprint).
Andreja Mali, ki je morala štirikrat v kazenski krog, je bila med 30 tekmovalkami 26.

Skupinski štart, 12,5 km (Ž):      *  
1. M. NEUNER NEM 35:19,6 (2)
2. O. ZAJCEVA RUS +5,5 (1)
3. S. HAUSWALD NEM 7,3 (2)
4. O. MEDVEDCEVA RUS 21,2 (0)
5. T. GREGORIN SLO 29,4 (1)
6. D. DOMRAČEVA BLR 33,6 (1)
7. S. BAILLY FRA 42,4 (2)
8. A. KUZMINA SLK 43,3 (3)
9. A. HENKEL NEM 53,9 (1)
10. H. JONSSON ŠVE 56,3 (2)
...
26. A. MALI SLO 3:34,3 (4)

* - zgrešeni streli/kazenski krogi

Vrstni red v svet. pokalu (18/25):

1. M. NEUNER NEM 625 točk
2. H. JONSSON ŠVE 623
3. A. HENKEL NEM 580
4. A. OLOFSSON ZIDEK ŠVE 551
5. K. WILHELM NEM 544
...
9. T. GREGORIN SLO 463
43. A. MALI SLO 121
50. D. RAVNIKAR SLO 89
57. T. BRANKOVIČ LIK. SLO 56