Ganec Kwame Nkrumah-Acheampong, čigar vzdevek je 'snežni leopard', je že nastopil na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju v Aareju in Val d'Iseru. Foto: EPA
Ganec Kwame Nkrumah-Acheampong, čigar vzdevek je 'snežni leopard', je že nastopil na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju v Aareju in Val d'Iseru. Foto: EPA
Philip Boit
Philip Boit je že redni udeleženec olimpijskih iger. Foto: EPA
Robel Teklemariam
Robel Teklemariam je tudi predsednik etiopske smučarske zveze. Foto: EPA

Do zdaj je imelo na zimskih olimpijskih igrah svoje predstavnike 10 afriških držav. Petkrat se je na snegu in ledu predstavila Južnoafriška republika, po štirikrat Senegal in Maroko, trikrat Kenija, dvakrat Alžirija, po enkrat pa Kamerun, Egipt, Etiopija, Madagaskar in Svazi. Zadnjega je leta 1992 v Albertvillu v slalomu, veleslalomu in superveleslalomu zastopal na Škotskem rojeni smučar Keith Fraser.

Južnoafričani nastopili prvi
JAR je bil prva afriška država, ki je poslala svoje športnike na ZOI. Leta 1960 je v Squaw Valleyju nastopila četverica umetnostnih drsalcev. Smučar Alexander Heath je "mavrični narod" predstavljal na zadnjih treh igrah, v Vancouvru pa bo v vlogi trenerja. V Kanadi bo imela Južnoafriška republika dva športnika.

Alžirija, ki jo bomo Slovenci dobro spoznali med SP-jem v nogometu, je na največjem zimskem spektaklu debitirala leta 1992 s štirimi smučarji in smučarkami. Pred štirimi leti v Torinu je njene barve zastopal tudi predstavnik v smučarskem teku.

Oglejte si celotno oddajo Pozdrav Afriki!

Smučarski tek mamljiva vaba
Med najbolj eksotične udeležence iger spada Kenijec Philip Boit, ki smo ga v teku na smučeh prvič videli v Naganu leta 1998. Tedaj je njegov projekt sponzoriral eden največjih proizvajalcev športne opreme Nike. Boita je ob prihodu v cilj 10-kilometrske klasične preizkušnje pričakal in objel zmagovalec Björn Dählie. Odtlej redno nastopa na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

V smučarskem teku je pred osmimi leti v Salt Lake Cityju nastopil tudi Kamerunec Isaac Menyoli, ki je želel svet ozavestiti o nevarnostih aidsa. V Vancouvru bo drugič olimpijski utrip začutil še en smučarski tekač Robel Teklemariam, ki je tudi predsednik etiopske smučarske zveze. Že od otroštva sicer živi v ZDA.

Leta 1984 je v Sarajevu "navdušil" Egipčan Jamil El Reedy. V smuku je bil prepričljivo zadnji, slabo minuto in pol za zmagovalcem Billom Johnsonom.

Debi Gane
Med peščico afriških udeležencev v Vancouvru (nastopilo naj bi osem športnikov iz sedmih držav) bo prvič tudi Gana. V slalomu in veleslalomu bo smučal Kwame Nkrumah-Acheampong. "Rojakom bi rad pokazal, da ne gre le za udeležbo na igrah ali v športu. Gre za to, da se lahko ukvarjaš s čimer koli, če se zares potrudiš," je njegov moto.

ZOI 2006 v primerjavi s SP-jem v nogometu 2006 na televiziji:

- gledanost: 3,1 milijarde - 26,3 milijarde ,
- države: 200 - 214,
- ure programa: 16.311 - 73.000.